SPORTSLIG: Zodiac 5.5 Pro har fin balanse og er lettkjørt tross høyt fartspotensial.
SPORTSLIG: Zodiac 5.5 Pro har fin balanse og er lettkjørt tross høyt fartspotensial. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Båt (Egmont Publishing)

Tøft byggesett

TEST: Zodiac 5.5 Pro

I Zodiacs Pro-modeller kan du i stor grad bestemme innredningen selv.

Publisert

RIB-spesiallisten Zodiac har lansert en helt ny utgave av sine populære Pro-modeller. En av de største endringene er bedre innvendig bredde. Det skal gi større innvendig plass og gjøre det enklere å få på plass innredning skreddersydd dine behov.

Les også: Test: Marex 310 Sun Cruiser

Pro-serien har nemlig en høy grad av tilpasningsmuligheter. Med en nettbasert konfigurator kan du enkelt se hvordan ulike konsoll- og seteløsninger kan plasseres ombord. Også minstemann Pro 5.5 kan utstyres på høyst forskjellig vis, avhengig om du eksempelvis skal dykke, fiske eller ta med familien på hyggetur.

Stort spenn i pris for Zodiac 5.5 Pro

Det begrenser seg ikke bare til innredning, du kan også velge ulikt utstyr, forskjellige farger og materiale til pongtongene, samt tak, rekker, fiskestangholder og andre detaljer.

Dermed blir prisen på en Zodiac 5.5 Pro et høyst bevegelig mål.

BLI ABONNENT: Denne artikkelen er hentet fra Vi Menn Båt. Klikk på bladet for å abonnere (15 utgaver + digitalt steketermometer for 298,-) eller les hele arkivet på vimennpluss.no.
BLI ABONNENT: Denne artikkelen er hentet fra Vi Menn Båt. Klikk på bladet for å abonnere (15 utgaver + digitalt steketermometer for 298,-) eller les hele arkivet på vimennpluss.no.

Rimeligste basis med 75 hk koster 226.200 kroner, mens den dyreste med pongtonger i Neopren og 115 hk starter på 283.600 kroner. De fire ulike konsolløsningene koster fra 19.400 til 34.100 kroner og seteløsningene fra 5700 til 19.600 kroner. Treseters akterbenk kommer på 10.700 kroner.

Vår testbåt er utstyrt med den største konsollen, Bolster Pro sete, akterbenk og en del annet småplukk. I tillegg har den største tilgjengelige motor på hekken, en Evinrude E-tec 115 hk i High Output-versjon.

Dermed er denne Zodiac Pro 5.5 utstyrt for fartsglad familiebruk.

VELG SELV: Liten konsoll, stor konsoll, ståsete eller jockeyseter? I Zodiac 5.5 Pro er du sjefen.
VELG SELV: Liten konsoll, stor konsoll, ståsete eller jockeyseter? I Zodiac 5.5 Pro er du sjefen. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Båt (Egmont Publishing)
STOR KONSOLL: Testbåten har bra værbeskyttelse for to og fin sitteplass i forkant.
STOR KONSOLL: Testbåten har bra værbeskyttelse for to og fin sitteplass i forkant. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Båt (Egmont Publishing)

God sittekomfort

Det er en kjølig, grå og ganske regnfull dag på fjorden. Da setter de to personene bak konsollen pris på ekstra beskyttelse for elementene. Skal du ha en båt med maksimal bevegelighet og dørkplass, velger du et av de smale konsollene i stedet.

Den kombinerte stå/sittebenken er et RIB-typisk element og fungerer som forventet. Når du kjører fort er det best å stå, kjører du sakte kan du også sette deg på benken. Da kommer også fotstøtter i konsollen godt med for en behagelig sittestilling.

Enda bedre sittekomfort blir det om du bestiller setet med ekstra ryggstøtte. Ulempen med et slikt sete er at det ikke er mye sideveis støtte. På med dødmannsknapp, eller hvis du skal kjøre bajas – bestill båten med jockeyseter.

I forhold til hva vi er vant med fra små RIB-modeller gir både setet foran på konsollen og akterbenken god sittekomfort. Tar du med baugtofta har minst seks personer et fornuftig sted å sitte underveis, ikke alltid en selvfølge på en slik båttype i denne størrelsen.

GODT TRYKK: Zodiac 5.5 Pro topper nesten 40 knop med største motoralternativ.
GODT TRYKK: Zodiac 5.5 Pro topper nesten 40 knop med største motoralternativ. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Båt (Egmont Publishing)

Raskt opp i 40 knop

Et ganske sportslig skrog og lav vekt gir Zodiac Pro 5.5 en utpreget sportslig kjørefølelse. Selvfølgelig godt hjulpet av den sterke totaktsmotoren på hekken.

Her er det akselerasjon og lydbilde som står godt til den totale kjøreopplevelsen. Det tar ikke lang tid å komme opp i toppfart på snaut 40 knop. Det er og føles fort i en båt på 5,4 meter, men på relativt flatt vann er kjørefølelsen stabil.

Når bølgene kommer må du selvsagt dra av på gassen. På vår tur er det noen krappe halvmetersbølger som ypper seg, men det takler Zodiac Pro 5.5 uten problemer.

Under smårufsete forhold går båten fint mellom 20 og 30 knop. Da er lydbildet også dypere og roligere, mens forbruket litt overraskende holder seg rundt en liter per nautisk mil med små forskjeller enten du kjører 25 eller 35 knop.

Båten har ingen planingsterskel og vil nok også være lett å få i plan med mange folk eller mye last ombord. Lastekapasiteten er på inntil 1550 kilo eller 12 personer, et av de områdene en RIB virkelig skiller seg ut fra andre båttyper.

KONFIGURATOR: Her har vi lekt oss litt med utstyr og farger.
KONFIGURATOR: Her har vi lekt oss litt med utstyr og farger. Foto: Skjermbilde
VALGFRIHET: Det er godt med innredningsmuligheter i Zodiac 5.5 Pro.
VALGFRIHET: Det er godt med innredningsmuligheter i Zodiac 5.5 Pro. Foto: Terje Bjørnsen / Vi Menn Båt (Egmont Publishing)

Konklusjon

Den nye Zodiac-modellen gir deg stor fleksibilitet til å løse innredningen slik du ønsker. RIB-en er stødig, lettkjørt og ikke minst kjapp med største motor.

Pluss: Mange innredningsmuligheter, gode sjøegenskaper, sportslig med stor motor.
Minus: Noe støy i høy fart.

Tekniske data: Zodiac 5.5 Pro

  • Lengde, total: 5,40 m
  • Bredde: 2,54 m
  • Tube diameter: 0,57 m
  • Antall personer: 12
  • Nyttelast: 1550 kg
  • Vekt: 365 kg
  • Tank: 100 l
  • Motor: 75 til 115 hk
  • Pris: Ca. 300 000 kroner

BLI ABONNENT:Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere (15 utgaver + digitalt steketermometer for 298,-) eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her