<b>GOD STEMNING:</b> Håkon, Espen, Eivind, Charlotte og Knut utgjorde vårt testpanel. – Når du har drukket sju øl og sju akevitt, kan du ikke kjøre kollektivt engang, mente Espen dagen etter.
GOD STEMNING: Håkon, Espen, Eivind, Charlotte og Knut utgjorde vårt testpanel. – Når du har drukket sju øl og sju akevitt, kan du ikke kjøre kollektivt engang, mente Espen dagen etter. Foto: Petter Berg / Egmont Publishing

Vi Menn har testet alkomålere

Tvilsom trygghet til salgs

De koster stort sett en snau tusenlapp. Vi måtte finne ut om en promillemåler faktisk kan fortelle deg om du kan kjøre eller bør la bilen stå.

Publisert Oppdatert

– Når du har drukket sju øl og sju akevitt, kan du ikke kjøre kollektivt engang! Testperson Espen er sliten.

Mens politiets promillemålere er underlagt strengt kontrollregime og kalibrering, selges flere promillemålere fritt på nett og i butikker.

De foregir å kunne gi svar på ett av førjulstidens store spørsmål: Er jeg "kjørbar" etter julebordet?

Testen Vi Menn gjennomførte i fjor i samarbeid med Klikk.no og TV 2 Hjelper deg, viser ikke bare at dagen-derpå promillen etter et solid julebord varierer betydelig mellom ulike personer, trass i likt alkoholinntak.

Også hva promillemålerne viser hos de samme personene varierer.

Espens promille målte 1,47- om morgenen dagen derpå. Han var en av fem studenter i Kristianastudentenes Haandbryggerlaug som stilte opp i vår promillemåler-test en torsdag kveld i november.

Vi målte studentenes promille to ganger i løpet av kvelden, og om morgenen dagen etter.

Allerede etter et par øl og en julemiddag, spriket både deltagernes promille og apparatenes presisjonsnivå betydelig.

Ved andre måling, etter to juleøl og tre småflasker akevitt (0,5 cl) til, spriket målingen enda mer.

<b>BLUETOOTH-PROMILLE:</b> Måleren Ibac krever mobilapp. Da får du vite hvor lenge det er til du er edru. Sånn omtrent.
BLUETOOTH-PROMILLE: Måleren Ibac krever mobilapp. Da får du vite hvor lenge det er til du er edru. Sånn omtrent. Foto: Petter Berg / Egmont Publishing

Nesten kjørbar. Eller?

Etter målingene på kvelden, var det fri tilgang på øl, juleøl og akevitt til ut i de små timer.

Morgenen etter var det tid for den virkelige testen: Kan du kjøre eller bør bilen stå?

Vårt testpanels promille varierte ikke bare med alkoholinntaket. Det var stor forskjell på deltagernes fysikk, og det gjorde store utslag.

I løpet av kvelden og natten fikk Eivind i seg fem halvlitere øl, to flasker juleøl (6,5%) og ti småflasker akevitt (0,5 cl). Kl. 09.30 hadde han en promille på 1,03.

– Overraskende høyt. Jeg har tross alt sovet tre timer, sa Eivind.

Espens fysikk (56 kg, 175 cm) kan forklare at han hadde langt høyere promille (1,47) dagen derpå enn Eivind (176 cm/76 kg), selv om han hadde drukket tre akevitt mindre.

Charlotte og Håkon drakk omtrent like mye, men mens Håkon (189/90) var nesten «kjørbar» (0,24), kunne Charlotte se veldig langt etter sjåføraktivitet.

<b>ALKOHOL NOK:</b> I snitt konsumerte våre testere om lag 7–8 øl og 5–6 akevitt hver. Ikke alle nøyde seg med det.
ALKOHOL NOK: I snitt konsumerte våre testere om lag 7–8 øl og 5–6 akevitt hver. Ikke alle nøyde seg med det. Foto: Petter Berg / Egmont Publishing

Begrenset nytte

Målt mot politiets måleapparat viste promillemålerne et snitt-avvik på 11 og 27 prosent. Om du tror en promillemåler skal gi deg nyttig info, må du dermed regne inn et slingringsmonn på opp mot 0,05 promille begge veier.

Viser måleren omtrent 0,2 promille, er du neppe på helt trygg grunn.

De mest presise målerne, Alcoscan og Ibac, målte i snitt verdier 11 prosent unna fasiten fra politiet.

Men selv politiets målere gir kun en indikasjon på påvirkning, understreker Frode Andreassen, seksjonssjef for trafikk- og sjøtjenesten i Oslo politidistrikt.

– Vi anbefaler ikke å benytte eller stole på denne type målere. Det er ingen garanti for riktig resultat, og den fysiske formen kan være for dårlig til å sette seg bak et ratt, selv om man ikke er påvirket i lovens forstand. Er man ikke 100 % sikker på at man er i stand til å kjøre bil, skal man heller ikke gjøre det, sier Andreassen.

Slik testet vi

Denne testen var et samarbeid mellom Vi Menn, Klikk.no og TV 2 Hjelper Deg, og ble gjennomført i november 2017.

Vi har testet alkomålere, eller promillemålere, som via innblåsing gir en indikasjon på ev. alkoholinnhold i blodet.

Målet var å finne ut hvor presise og hvor brukervennlige målerne er.

Fem studenter (én kvinne, fire menn) av ulik kroppsbygning har vært med på å teste fire slike målere.

Målerne er testet på alle personene i testpanelet ved tre punkter i alkoholkonsumet:

  • 1. måling etter to øl og julemiddag;
  • 2. måling etter to øl, to juleøl og tre akevitt;
  • 3. måling: 09.30-10.00 dagen etter.

Panelet har drukket mer enn angitt her etter 2. måling. Målerne er vurdert opp mot måleren som brukes av politiet, Dräger 6820. Avvikene nevnt i teksten er avvik opp mot denne.

Alcoscan AL 7000

Terningkast: 5
969,-
Forhandlere: Testhelsen.no

Alcoscan AL 7000
Alcoscan AL 7000 Foto: Petter Berg / Egmont Publishing

Testvinner. Enkel i bruk og lett å blåse i. Den teller ned til den er klar, da står det et klart og tydelig «Blow» i displayet. Resultatet kommer straks. Alcoscan er også mest presis av alle målerne, med et snitt-avvik fra fasiten på 10,9 prosent.

Alcosystems Ibac

Terningkast: 4
998,-
Forhandlere: Kjell & Company

Alcosystems Ibac
Alcosystems Ibac Foto: Petter Berg / Egmont Publishing

Ibac krever at du har lastet ned en tilhørende app. Resultatet kommer raskt, og en fancy funksjon viser hvor lenge det er til du er edru.

Vi synes det tidvis var krevende å blåse i Ibac, det måtte flere ganger gjentatte forsøk til. Men når det først funket, kom resultatet raskt.

Ibac er like presis som Alcoscan (11 prosent fra «fasiten»), men det blir litt kronglete å styre med en mobilapp for en kjapp måling.

FCA 35 Terning: 3

Terningkast: 3
995,-
Forhandlere: Clas Ohlson, Expert, Elkjøp

FCA 35
FCA 35 Foto: Petter Berg / Egmont Publishing

Denne måleren er relativt grei i bruk. Men vi slet mest med denne for å få blåst riktig. 4 av 15 målinger måtte gjøres om igjen, fordi vi ikke fikk et resultat.

FCA 35 er dessuten desidert mest upresis, med et snitt-avvik på 27 prosent. På lave verdier viser den heldigvis høyere promille enn fasiten.

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Bli abonnent på vimennpluss.no, og få digital tilgang til alle bladene som gis ut, det vil si hele arkivet pluss ett nytt blad hver uke.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her