Foto: Roald, Berit (NTB scanpix)

Slik sitter du riktig i bilen

Det hjelper ikke med sikre biler, om du sitter feil.

Publisert

Denne uken offentliggjorde krasjtestorganisasjonen Euro NCAP nok en gang resultater på splitter nye biler, og selv med styrkede krav til hvordan bilen skal «skåne» fotgjengere hvis de ble påkjørt, klarte alle de fire testede bilene å oppnå fem av fem mulige stjerner.

Denne gangen var det snakk om BMW 3-serie, Hyundai i30, Mazda CX-5 og Peugeot 208.

Nesten en selvfølge

Men full score en gang var et virkelig kvalitetsstempel på nye biler, har det etter hvert utviklet seg til å bli at de bilene som ikke klarer dette, blir hengt ut som utrygge og påfølgende svært dårlig PR.

Men Peugeot 208 fikk noe kritikk for at passasjerene i baksetet ikke var så godt sikret mot whiplash ved en påkjørsel bakfra, som det som er ønsket.

Du må sitte riktig og på rett sted

Danske Ekstra Bladet har gjort et poeng ut av dette, og påpeker at det ikke hjelper om bilen er aldri så sikker, om du ikke sitter korrekt. Hvor du sitter i bilen er også av stor relevans i forhold til utfallet av en kollisjon.

Det amerikanske samferdselsdepartementet gjennomførte i 2008 en undersøkelse som viste at den sikreste plassen i en bil faktisk er midtsetet bak - statistisk sett. Årsaken er at en her havner lengst unna flater du kan krasje i. Det har også de siste årene blitt langt mer vanlig med trepunkt setebelter i midtsetet. Denne fikk en «index» på 62,2.

Den farligste plassen var ifølge undersøken passasjersetet foran, som var marginalt mer usikkert enn førersetet, med en index på henholdsvis 101 og 100.

Danskene har følgende råd til deg som vil sitte ekstra trygt i førersetet.

  • Sett deg ned i setet og dytt rumpa så langt tilbake som mulig
  • Reis deg rett i ryggen og heis seteryggen så mye som mulig. Jo mer loddredd du sitter, jo sikrere er det i en kollisjon.
  • Hev setet så mye som mulig, uten at du stanger hodet i taket.
  • Still inn seteposisjonen slik at ditt venstre bein ikke er helt rett når clutchen presses helt inn.
  • Kan du justere lårstøtte, bør den settes slik at du har 3-5 centimeter avstand mellom setet og kneet.
  • Strekk deg tilbake i setet, og strekk fram armene. Rattet bør lengdejusteres slik at rattet når deg til håndleddene.
  • Juster høyden på rattet slik at du ser instrumentene.
  • Juster korsryggstøtten slik at den passer inn i svaien i ryggen din.
  • Nakkestøtten skal støtte hodet, ikke nakken. Juster den slik at hodet treffer rett på.
  • Når du har satt på setebeltet, bør det strammes til slik at det er så lite slakk som mulig. Har du høydejustering på setebeltet pass på at det går rett over skulderen, ikke opp mot halsen.