Svenske forskere melder at prisen på batteriene i elbilene, som er den største årsaken til elbilenes høye pris, faller betydelig raskere enn ventet. Satsingen til blant annet Nissan trekkes frem som årsak.
Svenske forskere melder at prisen på batteriene i elbilene, som er den største årsaken til elbilenes høye pris, faller betydelig raskere enn ventet. Satsingen til blant annet Nissan trekkes frem som årsak. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Elbil

- Prisen på elbil synker mye raskere enn antatt

Forskere er forbauset over utviklingen.

Publisert

Et av elementene som fremheves som viktigst når det kommer til den subsidieringen av elbiler i Norge, er at økte volum er med på å fremme teknologiutviklingen.

Det er i all hovedsak batteriene som gjør at elbiler i dag ikke kan konkurrere med tradisjonelle biler uten spesielle fordeler og subsidier.

Tanken er at hvis man skaper etterspørsel etter elbiler, så vil stordriftfordeler og forskning presse ned prisene.

Prisene stuper

Nå melder forskere ved KTH (Kunglige Tekniska Högskolan) og Stockholm Environmental Insitute (SEI) at utviklingen mot en situasjon der elbiler faktisk kan konkurrere på like vilkår, nærmer seg raskere enn man tidligere hadde trodd.

Forskerne har gjennomført en større studie fra mange forskjellige hold, som viser at prisene faller svært raskt.

I 2007 melder KTH at prisen på én kWh batterikapasitet var over 8600 svenske kroner, mens prisen i 2014 var falt til 2600 kroner.

Det betyr at 70 prosent av kostnaden var barbert bort på syv år - og da har man ikke engang begynt å se på inflasjon.

- Situasjonen er imponerende spesielt siden produksjon og salg av elbiler først virkelig har tatt av de siste årene. Om prisene fortsetter å falle i denne farten, vil kostnaden nå 1300 kroner i begynnelsen av 2020-tallet, sier Björn Nykvist i SEI.

Blir konkurransedyktig uten subsidier

Prisen på 1300 svenske kroner er ikke valgt ut tilfeldig, men er det som anses som prisen må ned til for at elbiler skal kunne være konkurransedyktige i seg selv.

KTH-professor Måns Nilsson mener man har undervurdert elbilens muligheter.

- Min tolkning er at mange trodde det var veldig dyrt å bygge elbiler, men når Nissan, Tesla og de andre gjorde helhjertede forsøk viste det seg at de det var mulig å produsere batteripakkene til mye lavere priser enn mange tidligere hadde trodd. De siste årene har de lave kostnadene overrasket. EN kan dra paralleller til hvordan ekspertorganer som International Energy Agency bommet i å se den fortsatt eksonesielle veksten for solseller som fortsetter å drive ned prisene, sier han.

Mye tidligere enn ventet

Om spådommene skulle vise seg å stemme, vil elbilenes konkurransedyktighet dukket opp betydelig tidligere enn det elbilforkjemperene i Zero har forespeilet.

Kari Asheim i Zero har tidligere forespeilet en nedtrappingsplan for elbilfordelene som strekker seg frem til andre halvdel av 2020-tallet..

Foto: (Nettavisen/Zero)

- En må ha en forsvarlig nedtrapping, og vi har forsøkt å legge opp et løp for dette. Men vi har ikke nødvendigvis fasiten, hver gang vi har forsøkt å fremskrive elbilutviklingen har vi vært for pessimistiske og bommet, sa Kari Asheim i Zero i fjor høst.

Deres plan la opp til en nedtrappingsplan der elbilens største subsidie, fritaket for merverdiavgift, ble fjernet først om ti år.

Les også: Slik vil de fjerne fordelene til elbilene

Nytt avgiftsregime i Norge

I disse dager er Norge i ferd med å passere fredningsgrensen på 50.000 elbiler på norske veier, noe som betyr at alle elbilfordelene i teorien er i spill.

Det er varslet at regjeringen vil legge frem en "helhetlig gjennomgang" av avgiftsbeleggingen av biler i forbindelse av revidert statsbudsjett i mai.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her