Tatt i kontroll

Politiet stilte seg opp – og elbilene gikk i fella

Her er det dyrt å ta sjansen!

Publisert

Lenge var det fritt frem for elbilene rundt om i landets kollektivfelt. De fikk bruke dem døgnet rundt, og uten begrensninger.

Men da antall elbiler på norske veier eksploderte, ble dette etter hvert et problem for de kollektivfeltet egentlig er ment for. Nemlig busser og taxier.

Særlig innen bussnæringen oppsto det frustrasjoner, der sjåfører sto fram og hevdet at at alle elbilene i kollektivfeltet gjorde jobben deres vanskelig.

Snart kan du få bot – uten at politiet har stoppet deg

Tar sjansen...

Dermed kom det innstamminger. I 2015 ble kollektivfeltet fra Sandvika og inn til Oslo stengt for elbiler uten passasjer mellom klokken 07 og 09 på morgen. Senere har det blitt lignende ordninger flere andre steder.

Men noen tar sjansen likevel. Da en patrulje fra Trafikkorpset ved Oslo politikammer stilte seg opp i Mosseveien sør for Oslo i én time denne uken, ble det solid fangst.

19-åringen ble målt til 201 km/t – med UP på slep

Dette ble en lønnsom time!
Dette ble en lønnsom time! Foto: Trafikkorpset (Twitter)

Ingen bønn

I løpet av denne timen stoppet de hele ti elbiler som manglet en veldig viktig person: Nemlig passasjeren som kunne gjort det lovlig å bruke kollektivfeltet. Og da var det ingen bønn: Forenklet forelegg på 5.500 kroner.

Denne timen ga altså hele 55.000 kroner til Statskassen. I tillegg delte patruljen ut forelegg for flere andre forseelser.

75 prosent nedgang

Målinger fra Statens vegvesen viste

for øvrig at antall elbiler i kollektivfeltet mellom Sandvika og Oslo sank kraftig etter at regelen om passasjer ble innført. Den kom 1. juni. En måling i september samme år, viste at antall elbiler på strekningen i samme tidsrom hadde gått ned med 75 prosent.

Senere har det tatt seg noe opp. Det mener Vegvesenet skyldes både at det stadig blir flere elbiler ute på veiene, men også at flere har begynt å dele bil i rushtiden.

Men dropper man passasjeren, kan det altså bli dyrt.

Artikkelen er først publisert på broom.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her