Regissør Daniel Fahre har kommet under huden på far og sønn Petter og Oliver Solberg.
Regissør Daniel Fahre har kommet under huden på far og sønn Petter og Oliver Solberg. Foto: Max Emanuelson

kinodokumentar om Oliver Solberg

Supertalentet som skal bli bedre enn pappa

Petter Solberg måtte vente til han ble verdensmester i rally før han fikk sin biografi. Sønnen Oliver har fått sin egen kinodokumentar, bare sytten år gammel. Fredag 8. mars er det premiere på "Born2Drive".

Publisert Oppdatert

I begynnelsen av oktober skal Oliver Solberg etter planen VM-debutere i Wales Rally Storbritannia – løpet der pappa Petter ble kronet til verdensmester for 16 år siden. Og hvem andre står på startstreken når årets Rally Storbritannia blåses i gang? Petter Solberg, i sitt siste VM-løp.

I 2004, etter at VM-tittelen var sikret, kom biografien "Petter Solberg - 110%" ut. Den ble lansert under stor ståhei på Youngstorget, og med 20 000 solgte eksemplarer ble boken en bestselger.

Stor ståhei var det også utenfor Colosseum kino i Oslo søndag 3. februar. Da var det førpremiere på kinodokumentaren "Born2Drive". En film om Petter Solbergs sønn, Oliver (17). Suksess igjen? Så langt har TV2's filmanmelder Camilla Laache gitt lyd fra seg, og gitt den terningkast 5.

Arv og miljø

Vi formes av arv og miljø. Ikke til å forundres over, derfor, at en av Norges største bilsportstalenter har etternavnet Solberg. Syttenåringen Oliver er sønn av vår fremste bilsportsutøver gjennom tidene, Petter Solberg – verdensmester både i rally og rallycross. Onkelen heter Henning Solberg. Moren Pernilla kommer fra den svenske bilsportklanen Walfridsson, og var i sin tid regnet som verdens fremste kvinnelige rallykjører.

Les også: Nå blir sladrespeilet smart

Med det genetiske utgangspunktet ville det jo vært merkelig om Oliver Solberg skulle ha valgt längdskidåkningslinjan i svenske Torsby, i stedet for å forberede seg på en fartsfylt fremtid på motorsportskole i Le Mans.

<b>SOM FAR SÅ SØNN:</b> Oliver Solberg er vokst opp med motorsport, og vil bli bedre enn sin far, verdensmester Petter Solberg.
SOM FAR SÅ SØNN: Oliver Solberg er vokst opp med motorsport, og vil bli bedre enn sin far, verdensmester Petter Solberg. Foto: Lasse Eriksson/Her og Nå

Kino-dokumentar - Born2Drive

<b>BORN2DRIVE:</b> 8. februar filmdebuterer Oliver Solberg som filmstjerne i dokumentarfilmen som handler om veien mot VM-drømmen.
BORN2DRIVE: 8. februar filmdebuterer Oliver Solberg som filmstjerne i dokumentarfilmen som handler om veien mot VM-drømmen.

Pappa Petter ble verdensmester i rally i 2003, og skrev seg inn i historiebøkene som Norges fremste motorsportutøver gjennom tidene. Senere har han blitt verdensmester i rallycross to ganger. Og ennå har ingen overgått prestasjonene til Spydebergs kappkjører-ikon.

« Jeg vil lære alt pappa kan, og så prøve å gjøre det litt bedre
Oliver Solberg

Men det er som kjent av sine egne man skal ha det. Oliver Solberg kan godt bli den første som passerer pappa Petter på prestasjonslisten. Juniors opphav og siste to sesonger er utgangspunktet når dokumentarfilmen «Born2Drive» nå settes opp på et stort antall norske kinoer.

Jakten på VM-drømmen

Filmen har et budsjett på 15,3 millioner kroner, retter seg mot barn og unge, og følger Olivers jakt på drømmen – å bli verdensmester i rally.

<b>VM-DRØM: </b>Knapt 18 år og VM-drømmen lever. I oktober skal Oliver Solberg etter planen kjøre Wales Rally Storbritannia, løpet pappa Petter vant for 16 år siden.
VM-DRØM: Knapt 18 år og VM-drømmen lever. I oktober skal Oliver Solberg etter planen kjøre Wales Rally Storbritannia, løpet pappa Petter vant for 16 år siden. Foto: Geir Svardal

Vi Menn var en gang en av Petter Solbergs sponsorer, og fulgte ham tett fra 1995 og drøye ti år frem i tid. Nå møter vi sønnen i Fredrikstad, der han er på promo-oppdrag for «Born2Drive». Utseendemessig kanskje mest lik mamma Pernilla, men hva fakter, humor og fliring angår, som snytt ut av nesa på faren.

Les også: Test av BMW X4 M40D

FAKTA: OLIVER SOLBERG

Oliver Solberg Født 23.09 2001, i Fredrikstad (han hadde dårlig tid allerede da, og kom ut tre måneder for tidlig). Sønn av Pernilla og Petter Solberg. Svensk statsborger, bosatt i Mitandersfors i Värmland, én kilometer fra norskegrensen.

Oppvokst i Spydeberg, Monaco og Midtanderfors/Torsby.

Elev ved FFSA Academy i Le Mans, Frankrike.

Startet sin motorsportskarriere med åtte sesonger i crosskart, og vant både nordiske og norske mesterskap. I 2017 – femten år gammel ved sesongstart – kjørte han det latviske rallymesterskapet, på latvisk lisens, i en Peugeot 208 R2. Samme år rattet han en 600 hk’s DS3 Supercar i nordisk mesterskap i rallycross, der han ble nummer to. I 2018 gikk han til topps. I 2019 skal han kjøre det latviske mesterskapet i rally igjen, men nå i en VW Polo R5. Samt VM-debutere i Rally Storbritannia.

I en avansert racingstol bytter lokale ungdommer på oppgaven: Slå tiden Oliver har satt på en racerbane. Ingen slår ham, og det virker heller ikke som om en avslappet vert forventer at så skal skje. Oliver skriver autografer, stiller opp på selfies og svarer rutinert på spørsmål. Og det slår oss hvor mye lenger han er kommet enn faren, da han var på samme alder.

Tidlig debut

Som syttenåring hadde pappa Petter erfaring med radiostyrte biler og ulovlig grassatkjøring med utrangerte bilcross-vrak på familiens jorder. På samme alder er Oliver allerede en etablert bilsportutøver.

– Som femåring trente jeg med gokart i ett år, men det var ikke noe gøy. Så begynte jeg å konkurrere i crosskart, der jeg hadde åtte sesonger, og ble nordisk mester tre ganger. Denne grenen lærte meg mye i forhold til å kjøre rally, for crosskart går både på grus og asfalt, og kartene er sensitive og må rattes med vett.

Kjørte ATV som toåring

Parallelt med dette har Oliver tilegnet seg enda flere rattvirtuose egenskaper hjemme i Mitandersfors, der «jordebiler» og særlig ATV-er har vært i hyppig bruk. Han fikk sin første ATV da han var to år (!), og som åtte-åring kjørte han rundt på en mo-torsterk versjon som ville være livsfarlig i ukyndige hender. Farlig?

Les også: Helnorsk båt laget for en norsk sommer

– Jeg har rulla åtte ganger med ATV, men har sluppet unna skader. Jeg lærte at jeg måtte hoppe unna så langt som mulig, i samme retning som ATV-en veltet. Da gikk jeg klar. Nå er det fire år siden siste velt, smiler Oliver.

Oliver Solberg kjører det latviske mesterskapet i rally.
Oliver Solberg kjører det latviske mesterskapet i rally. Foto: Raimond Volonts

Allerede kjendis

Han har også rukket å tilegne seg erfaring både med rally og rallycross, og har allerede solid medieerfaring. Han har gjort TV-opptredener på Senkveld, Skavlan og Lindmo, og vært intervjuet av pressen generelt utallige ganger.

– Det har gått bra. Jeg virker kanskje rolig, men skal ærlig innrømme at jeg kan være skikkelig nervøs, særlig foran direktesendinger med publikum.

Spillkonsulent

I Ken Blocks siste elleville Gymkhana-video på YouTube har Oliver en gjesterolle, og da Codemaster utviklet videospillet DIRT Rally 2.0 (lanseres 26. februar) brukte de ham som konsulent. Veltalende og reflektert, med doser av humor, forteller Oliver på ren Spydeberg-dialekt. Om at det er rally han satser på. Om at han vil lære seg alt pappa kan, og så prøve å gjøre det litt bedre.

Om at målet er å bli verdensmester i rally – helst flere ganger. Om at han trener med engelske Solberg/Phil Mills-baserte noter. Om at han ser alt av YouTube-videoer fra 90-tallets rallyløp. Og om hvor like han og faren er bak rattet.

– Vi sitter helt likt, med åpen munn, en hånd på rattet og en hånd klar til å velge mellom gir og håndbrekk, ler han. Men påpeker at han nok er roligere i ratt-bevegelsene enn faren.

Solberg-engelsk er blitt et folkelig begrep etter Petter Solbergs første år i internasjonal bilsport. Oliver snakker norsk, svensk, engelsk og fransk, roter seg aldri inn i verbale labyrinter, og er dertil utvilsomt mer moden enn hva faren var som tenåring. Han trener fysisk og mentalt, og har fokus på at følelser er noe som ikke skal komme i veien for konsentrasjon og prestasjon.

Og – dessverre for oss – så er han svensk.

– Jeg er svensk statsborger, men føler meg like mye norsk som svensk, beroliger Oliver.

Og hvem vet – fra 2020 åpner myndighetene for doble statsborgerskap, så det er jo lov å håpe at den unge mannen oppfyller vilkårene for å bli norsk, også. Vi føler jo at verdensmesterens sønn er «vår»!

Les også: Det russiske luftputemonsteret kan frakte tre tanks og 140 soldater

Generasjonsskifte

Da Petter Solberg i 2003 ble verdensmester i rally, sendte NRK direkte fra siste fartsetappe i Rally Storbritannia. Hele det bilsportinteresserte Norge bet negler.

<b>MOR OG SØNN:</b> Utseende kanskje mest lik sin mor, Pernilla, men hva fakter, humor og fliring angår, som snytt ut av nesa på faren.
MOR OG SØNN: Utseende kanskje mest lik sin mor, Pernilla, men hva fakter, humor og fliring angår, som snytt ut av nesa på faren. Foto: Geir Svardal

Før løpet kunne tre mann bli verdensmester – Carlos Sainz, Sebastien Loeb og Petter Solberg. Richard Burns kunne også vært en potensiell vinner, men var slått ut av hjernesvulsten som to år senere skulle ta hans liv.

Foran sisteetappen, Margam Park, leder nordmannen med 32,5 sekunder. Loeb suser over mål til ledelse. Solberg kan sikre, men vinner også siste fartsetappe, elleve sekunder foran franskmannen. Norge eksploderer. Fansen er i ekstase. I lille Spydeberg møter rundt 8000 frem til velkomstfest. Rally-Norge endres for alltid.

Debuterer i VM i Wales Rally Storbritannia

Petter Solberg var 29 år da han vant VM. VM-debuten kom i 1998, da han var 23. Tidlig, egentlig, for det var først da han fylte atten og fikk sertifikat at han debuterte som kappkjører i folkesporten bilcross.

<b>SPILL:</b> Oliver Solberg har vært konsulent for Dirt Rally 2.0.
SPILL: Oliver Solberg har vært konsulent for Dirt Rally 2.0. Foto: Geir Svardal
<b>KJENDIS: </b>Fotografering med fans er noe som følger med kjendistilværelsen.
KJENDIS: Fotografering med fans er noe som følger med kjendistilværelsen. Foto: Geir Svardal

23. september 2019 fyller sønnen Oliver atten. To uker etterpå skal han etter planen VM-debutere, nettopp i Wales Rally Storbritannia. På startstreken skal også pappa Petter stå, i sitt siste VM-løp. Det kommer til å bli emosjonelt.

Eller som det heter i Solberg-klanen: helt verst!

FILMPREMIERE: Born2Drive

Regissør Daniel Fahre har laget kino- dokumentar om Oliver Solberg. 8. februar har dokumentarfilmen om Oliver Solberg – Born2Drive – premiere på et stort antall norske kinoer. Fenomen TV Film & Scene og regissør Daniel Fahre står bak filmen (har tidligere regissert suksessfilmen «Marcus og Martinus – Sammen om drømmen»). Linn-Jeanethe Kyed har skrevet manus. Norsk filminstitutt har gitt produksjonstilskudd, og i konsulentens uttalelser heter det blant annet at filmen har alle dramaturgiske elementer i seg til å bli en stor suksess. – Dette var et ukjent miljø for meg, men jeg ble umiddelbart fascinert av både miljøet og Oliver. Vi har filmet ham i en toårsperiode, fra april 2017, da han debuterte som verdens yngste rallycross-kjører. Vi har fulgt ham hjemme i Mitandersfors i Sverige, og når han flytter til Frankrike. Foreldrene Pernilla og Petter har store biroller i filmen, men dette er først og fremst en film om sønnen.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her