Regjeringen ønsker at elbiler skal slippe unna med halv pris på parkering - men bare på kommunale plasser.
Regjeringen ønsker at elbiler skal slippe unna med halv pris på parkering - men bare på kommunale plasser. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Elbil

Nye regler for parkering av elbiler: Skal få halv pris - men ikke over alt

Gjelder også for bompenger og ferjer.

Publisert

Fra nyttår ble det opp til norske kommuner selv å bestemme om elbiler skulle få fortsette å parkere gratis på kommunale parkeringsplasser, eller om de skulle betale som alle andre.

Som en følge av at Stortinget har ytret et ønske om at elbiler alltid skal lønne seg, og aldri betale mer enn halv avgift sammenlignet med vanlige biler, har Samferdselsdepartementet sendt ut et nytt forslag på høring.

Der foreslår Regjeringen å etablere en bindende regel om at nullutslippskjøretøy aldri skal betale mer enn 50 prosent av takstene for konvensjonelle biler.

Det samme skal gjelde for parkering, bompenger og ferjer.

Det etableres en nasjonal bindende regel om at nullutslippskjøretøy ikke skal betale mer enn maksimalt 50 pst. av takstene for konvensjonelle kjøretøy når det gjelder bompenger, ferje og parkering.
Forslag til lovforslag

Regelendringen vil ikke gjelde på private parkeringsplasser, men kun på offentlige plasser.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Magnus Blaker (Side3)

- Vi har ambisiøse mål om å elektrifisere veitransporten. Det er viktig at det lønner seg å bruke elbil, også når man skal parkere. For å stimulere til ytterligere bruk av elektriske kjøretøy bør det derfor være billigere å parkere et elektrisk enn et fossildrevet kjøretøy, sier samferdselsminister Ketil Solvik Olsen i en melding.

Forslaget er nå sendt ut på høring med høringsfrist i midten av januar.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her