AUTOPILOT: Tesla satser på selvkjørende teknologi i sine biler. Det tror motorveteran Bob Lutz vil redde bilprodusenter en stund framover. Innen 20 år tror han likevel at flåter med selvkjørende biler fra selskap som Uber og Lyft vil være dominerende.
AUTOPILOT: Tesla satser på selvkjørende teknologi i sine biler. Det tror motorveteran Bob Lutz vil redde bilprodusenter en stund framover. Innen 20 år tror han likevel at flåter med selvkjørende biler fra selskap som Uber og Lyft vil være dominerende.

Bob Lutz

Motorlegende Bob Lutz spår dagens bilindustri en grim framtid

- Jeg tror alle ser det komme, men ingen vil snakke om det.

Publisert

Kinesiske LeSEE var tidlig ute med ideen. Uber, Lyft, Apple og Google er godt i gang med sine planer. Tesla har med sin "Autopilot" kanskje kommet lengst når det gjelder å banke idéen om selvkjørende biler inn i forbrukerne.

Men skal vi tro bransjelegende Bob Lutz vil ikke forbrukere velge om de vil ha en bil med selvkjørende egenskaper særlig lenge.

I en lengre kommentar på Automotive News spår Lutz at dagens bilhold er nær ved å bli parkert for godt.

VETERAN: Bob Lutz er ingen hvem som helst. I tillegg til den tidligere jobben som toppsjef i General Motors, har han hatt sjefsstillinger i Chrysler, BMW, Opel og Ford.
VETERAN: Bob Lutz er ingen hvem som helst. I tillegg til den tidligere jobben som toppsjef i General Motors, har han hatt sjefsstillinger i Chrysler, BMW, Opel og Ford. Foto: Olaf Gallas (AFP)

Oppsummert mener han at flåter med selvkjørende moduler ikke bare er på vei, men kommer til å bli påbudt så snart teknologien er moden nok og myndigheter erkjenner at 99,9 prosent av alle ulykker skyldes menneskelig feil.

Med flåter av identiske biler eid av transportselskap som Lyft eller Uber, vil det ikke lenger være behov for biler med ekstra ytelser under panseret fordi «ingen vil kjøre forbi hverandre på motorveien», skriver Lutz.

Og det, hevder motoreksperten, vil være slutten for dagens bilgiganter.

Det er dødsstøtet for selskap som BMW, Mercedes-Benz og Audi. Den type ytelser kommer ikke til å være viktig lenger.
Bob Lutz

Som en følge vil bilforhandlere og motormagasiner være begrenset til en nisje for bransjeaktører på den ene siden og de rike som har råd til å drive på med biler på private veier eller baner på den andre.

HISTORIE: Bilbutikker som dette vil bare være et minne om få tiår, hevder bilveteran Bob Lutz.
HISTORIE: Bilbutikker som dette vil bare være et minne om få tiår, hevder bilveteran Bob Lutz.

Bilforhandleren slik vi kjenner det i dag, vil ikke lenger eksistere, skriver eksperten. Og han mener det ikke lenger er en hemmelighet.

Jeg tror nok alle ser det komme, men ingen vil snakke om det. De vet de kommer til å klare seg noen år til så lenge de tilbyr overlegen teknologi, overlegen design og har god programvare for autonom kjøring.
Bob Lutz

Lutz skildrer en dyster framtid for mannen i gata som er glad i bilen sin, liker å kjøre og er genuint opptatt av bil.

Med mindre han har råd til å holde på med motor som en dyr hobby, tror Lutz den privateide bilen bare er et minne innen overskuelig framtid.

Det vil selvsagt være en overgangsperiode. Alle vil ha fem år på å få bilen av veien eller selge den som skrapmetall eller bytte den inn mot en modul i flåten.
Bob Lutz

Side3s motorekspert Magnus Blaker tror Lutz kan ha rett i mange av sine spådommer, men at endringen for norske bilister neppe kommer så raskt.

- Lutz er ikke den første til å spå at det å kjøre bilen selv kan bli forbudt innen overskuelig fremtid, og ser man på den teknologiske utviklingen for selvkjørende biler er det ikke usannsynlig at han har rett. Og det vil bli en enorm utfordring for mange bilprodusenter.

- Men samtidig kan det godt være at denne utviklingen kommer ganske sent til Norge. Det hjelper ikke med avansert teknologi om sensorene ikke fungerer. Det er et reelt problem på vinterføre.

- Volvo har sagt at selvkjørende biler ikke fungerer på vinteren, og en må finne en løsning på sensorer som settes ut av spill før man fjerner rattet i bilene.

I videoen nedenfor demonstrerer Tesla hvordan en av produsentens biler er i stand til å kjøre på egen hånd fra én by til en annen, og parkere seg selv:

Da Nissan annonserte elbilkonseptet IMx, fokuserte japanerne på bilens kommende selvkjøringsegenskaper:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her