FJERNET SKAVANK: Et kraftig gasspådrag i en bil med trinnløs girkasse har vært ganske slitsomt tidligere. Men en oppgradering fra Toyota gjør situasjonen merkbart bedre.
FJERNET SKAVANK: Et kraftig gasspådrag i en bil med trinnløs girkasse har vært ganske slitsomt tidligere. Men en oppgradering fra Toyota gjør situasjonen merkbart bedre.

Toyota Auris

I det stille har en av Norges mest populære biler blitt bedre

Har fjernet den største skavanken uten å si et pip.

Publisert

For et år siden tok vi i Side3 en nærmere titt på den oppgraderte utgaven av Toyota Auris - som i fjor ble Norges nest mest solgte bil, og det ikke helt uten grunn.

Test: Toyota Auris Touring Sports facelift

Til tross for at dette er et av markedets tryggeste og mest fornuftige kjøp, har vi i lang tid hatt en irritasjon over Toyotas bruk av trinnløse automatisk girkasser - gjerne omtalt som CVT eller e-CVT. Løsningen gir en sømløs og myk kjøreopplevelse, men skaper samtidig en ganske masete opplevelse under kraftig akselerasjon.

Utfordringen er at motoren i slike situasjoner er at motoren legger seg på nært maksimalt turtall med en gang du presser gasspedalen i bunn - og så er det girkassen som justerer utvekslingen etter hvert som bilen akselererer. Det er altså ingen turtallsøkning sammen med fartsøkningen.

Test: Mercedes 350 GLCe 4M

Siden Auris hybrid ikke akkurat er overmotorisert, legger den seg på høyt turtall over ganske tid, og det er til å bli sliten av.

Toyotas etter hvert velkjente hybridløsning, med en 1,8-liters bensinmotor uten turbo, i kombinasjon med en elmotor, som jobber med å utfylle hverandre.
Toyotas etter hvert velkjente hybridløsning, med en 1,8-liters bensinmotor uten turbo, i kombinasjon med en elmotor, som jobber med å utfylle hverandre.

Viktig oppgradering i det stille

Men her om dagen fikk vi spørsmål fra Toyota om vi ville ta en nærmere titt på en ny Auris de hadde fått inn.  Den hadde fått det de beskrev som endret karakterstikk på motorturtall under akselerasjon.

Vi ble litt forfjamset, for vi hadde ikke fått med oss at det var kommet noen ny Auris-modell. Det har det heller ikke, men Toyota har omprogrammert girkassen på 2016-modellene.

Meldingen fra selskapets ingeniører er at de har klart å endre måten utvekslingen utvikler seg. Resultatet er at motoren ikke umiddelbart legger seg på maksimalt turtall når du presser gasspedalen i bunn - og at turtallet nå faktisk øker med fartsøkningen.

Dette hevder de at skjer uten at det påvirker akselerasjonen eller forbruket.

Test: VW Tiguan 2. generasjon (2016)

Subtil, men viktig forskjell

Vi har ikke hatt anledning til å teste de to variantene side ved side, men etter å ha tilbakelagt noen mil i den oppgraderte modellen, er det helt åpenbart at én ting er endret: Vi lar oss ikke irritere så mye over girkassen som tidligere når vi drar på.

Test: Mazda MX-5 4. generasjon

Forskjellen er med all ærlighet ikke så stor at vi villig dropper en tradisjonell automatisk girkasse, eventuelt en dobbelclutch-løsning.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid Executive

Motor forbrenning: 4-sylindret bensin u/turbo
Volum:
1,8/1798 ccm
Effekt: 99 HK v/5200 RPM
Dreiemoment: 142 Nm v/4000 RPM

Elmotor: 82 HK, 207 Nm
Batteri: Nikkel-hybrid
Kombinert maksimal effekt: 136 HK

Girkasse: E-CVT (trinnløs)
Drift: FWD
Størrelse: 4275/1760/1460 mm
Egenvekt: 1335 kg
Bagasjeplass: 530/1658 liter
Hengerfeste: 345 kg
0-100: 10,9 sekunder
Forbruk: 0,4 l/mil
CO2: 92 g/km

Pris (OFV):
Bilmodell:
Fra 231.600 kroner (1,2-liters motor uten mye utstyr)
Testbil: 335.000 kroner

Men når du trykker gassen i bunn, så komme rikke umiddelbart hvinet av en motor som presses til sitt ytterste - og som skriker etter å bli matet med et nytt gir. Det hele virker litt mer dempet, og det er en subtil økning av turtallet når bilen øker i hastighet. Bare litt, men ofte er det nok.

I mangel på en bedre forklaring: Det virker litt mer naturlig. Litt mindre masete. Mindre irriterende.

Test: BMW 5-serie M550d xDrive

I det hele tatt en litt bedre totalopplevelse.

Det er ikke dermed sagt at vi synes en trinnløs girkasse nå har blitt likegod med andre alternativer, men den største skavanken er nå utvilsomt redusert.

Dermed styrkes konkurransen, og det er et gode for alle.

Les også: Nå skal Jaguar lage elektrisk SUV

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her