FISKER EMOTION: Det er denne elbilen den danske bilentreprenøren Henrik Fisker skal avduke under elektronikkmessen CES tirsdag 9. januar 2018.
FISKER EMOTION: Det er denne elbilen den danske bilentreprenøren Henrik Fisker skal avduke under elektronikkmessen CES tirsdag 9. januar 2018. Foto: Fisker

Fisker EMotion

Fisker avduker elbilen EMotion på tirsdag

Øker forventningene med nye bilder av bilen.

Publisert

Bakgrunn: Fisker EMotion har en rekkevidde på 650 kilometer

- Jo mer vi ser av Fisker EMotion, jo mer håper vi at den kommer i produksjon, skriver den kjente elbiljournalisten Fred Lambert om Henrik Fiskers nye elbil.

Utspillet kommer etter at produsenten har publisert et knippe nye bilder av EMotion på Twitter i forkant av den offisielle avdukingen på teknologimessen CES tirsdag 9. januar 2018.

Vi må si oss enige med ham.

Fram til nå har vi sett én prototype av elbilen, men denne nye utgaven har strammet opp det allerede lekre designet.

Foto: Fisker

Bilfiasko

At den danske bilentreprenøren Henrik Fisker lager estetisk vakre biler er ingen overraskelse. Spørsmålet er om den noen sinne kommer i masseproduksjon.

Fisker står bak noen virkelige flotte bildesign, men han er også mannen bak en av de mest omtalte bilfiaskoene i nyere historie: Fisker Karma.

De første modellene av Karma rullet ut fra fabrikken i 2011. De rullet snart tilbake. Bilene var fulle av alvorlige feil og mangler, og etter at 16 biler hadde tatt fyr var det over og ut.

I november 2016 annonserte Fisker at selskapet var tilbake, denne gangen med elbilen EMotion. En lekker råtass som sies å sikte seg inn mot Teslas Model S. De nye bildene tyder på at Fisker EMotion skal appellere til et prismarked et stykke over Teslas eksisterende modellutvalg.

Foto: Fisker

Detaljene rundt bilen er ikke bekreftet, men målsettingen er en rekkvidde opp mot 650 kilometer, ladetid på ni minutter (!) og en prislapp på 130.000 dollar.

Hevder å ha knekt koden for faststoffbatterier

Fisker blir et spennende selskap å følge framover, ikke bare på grunn av elbilen EMotion, men også hva som kan komme til å skjule seg under karosseriet fremover. Selskapet hevder de har gjort et gjennombrudd når det gjelder såkalte faststoffbatterier (solid state).

Faststoffbatterier er nærmest en hellig gral i batteriindustrien. Utviklingen av litiumionebatterier står nærmest stille, mens den nye batteritypen kan være et sjumilssteg framover med mange ganger energitettheten, lading på minutter og nærmest ingen brannfare.

Problemet er at ingen foreløpig har klart å skape en metode for billig masseproduksjon av faststoffbatterier slik at de kan konkurrere med litiumionebatterier.

Fisker sier de har utviklet en ny type elektrodestruktur i faststoff som skal gi batterier med utrolige egenskaper. Green Car Congress skriver at batteriene skal ha 2,5 ganger energitettheten til litiumionebatterier og at Fisker sier det vil gi elbiler med rekkevidde på over 800 km og ladetid på ett minutt.

Foto: Fisker

Det er all grunn til å møte slik påstander med en sunn dose skepsis. Det som gjør Fiskers påstand interessant er mannen bak teknologien, Fabio Albano. Han leder i dag batteriutvikling for Fisker, men er også en av personene bak den anerkjente batteriinnovatøren Sakti3.

Albano kommenterte nyheten slik:

This breakthrough marks the beginning of a new era in solid-state materials and manufacturing technologies. We are addressing all of the hurdles that solid-state batteries have encountered on the path to commercialization, such as performance in cold temperatures; the use of low cost and scalable manufacturing methods; and the ability to form bulk solid-state electrodes with significant thickness and high active material loadings. We are excited to build on this foundation and move the needle in energy storage.

Elbilbloggen Electrek skriver at Albano gir påstanden troverdighet, men kommenter samtidig at nyheten må tas med en klype salt og at de fleste kunngjøringer som dette ender i null og niks.

Fisker sier at batteriteknologien kan være klar i 2023.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.