Varme sommerdager byr på utfordringer i bilen. Her får du våre beste tips for en behagelig temperatur når du er ute på kjøretur.
Varme sommerdager byr på utfordringer i bilen. Her får du våre beste tips for en behagelig temperatur når du er ute på kjøretur.

Tips

5 ting mange gjør feil i sommervarmen

Slik får du best utbytte av bilens klimaanlegg.

Publisert Oppdatert

Sommeren i år har vært uvanlig varm og har bydd på lange, deilige sommerkvelder, badetemperatur som for en gangs skyld er høyere enn bensinprisen og sol fra knallblå himmel i ukevis!

Men i bilen blir det varmt. Fryktelig varmt, til og med. Heldigvis er de fleste moderne biler nå utstyrt med kjøling, enten i form av aircondition eller et automatisk klimaanlegg. Dette kom for fullt på 90-tallet.

I gjennomsnitt bruker en bilprodusent rundt tre år på å utvikle en ny bilmodells varme- og kjøleanlegg. Mye av den tiden brukes til å studere geometrien til luftkanalene og ventilasjonsdysene og til virtuelle simuleringer for å forutsi hvordan luftstrømmen vi bli inne i bilen. Alt for din og min komfort!

Likevel gjør mange av oss feil når vi bruker klimaanlegget en gloheit sommerdag.

Vi gir deg derfor våre beste tips for å få mest mulig glede og effekt av kjøleanlegget i en sommervarm bil.

1. Luft ut:

Åpne dørene i ett minutt og luft skikkelig ut, før du setter deg inn bil bilen. En bil som har stått i solsteiken kan holde både 60- og 70 grader innvendig. En god utlufting hjelper mye og du vil raskere få god effekt av klimaanlegget og en behagelig innetemperatur.

2. Resirkulering av luft:

Mange velger å trykke inn regnskapsreguleringen på varmeapparatet for ikke å "slippe ut" kaldluften som kommer inn fra kjøleanlegget.

Dette er ikke noen god idé. Luften vil ganske fort bli dårlig og oksygenfattig inne i bilen, man kan få hodepine og vinduene kan begynne å dugge. Sett klimaanlegget på "Auto" slik at luftstrømmen regulerer seg jevnere og dermed mer effektivt.

Nå skal bilene varsle om hull i veien

3. Ikke sitt i trekken:

Det er noe som heter aircondition-hals. Ikke uten grunn. Setter man kaldluften midt i fleisen, sitter man jo midt i trekken. Resultatet kan bli forkjølelse og vond hals.

Luftdysene bør peke oppover, da får man en mye gunstigere luftstrøm og kjøler ned hele kupeen, uten at noen utsettes for direkte trekk.

4. Selv om det er kjølig ...

Noen sommermorgener være litt kjølige, for eksempel på fjellet. Ikke skru av kjølefunksjonen på bilens klimaanlegg av den grunn, men still temperaturen på en behagelig innetemperatur. Det vi hindre at vinduene dugger når ute-temperaturen stiger. Det er et smart tips å ta med seg også til vinterstid.

Derfor kan du ikke vaske bilen med Zalo

5. Vedlikehold:

Som med mange andre av bilens komponenter krever også aircondition-anlegget vedlikehold for å yte maksimalt. Friskluftfilteret bør byttes regelmessig for å sikre maksimal gjennomstrømming av ren, frisk luft.

Kjøler anlegget dårlig, kan det være at gasstrykket er for lavt og at det er behov for etterfylling.

Følger du disse fem, enkle rådene, vil du få enda mer glede av bilens kjøleanlegg og kan fortsatt nyte en god og varm sommer, også på biltur!

Denne artikkelen ble først publisert for Broom.no. Les også:

Denne lille saken kan gi deg skikkelig hodepine i bilen

Vond lukt i bilen: Varmen skaper problemer for mange moderne biler

Vond lukt i bilen: Varmen skaper problemer for mange moderne...UP: Vi anbefaler å ha begge beina inne i bilen

VW Golf Mk2: Her kan du sikre deg en helt unik Golf

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.