- Å skifte et punktert hjul er noe alle burde kunne. Illustrasjonsbilde.
- Å skifte et punktert hjul er noe alle burde kunne. Illustrasjonsbilde. Foto: Dmitri Maruta

Undersøkelse

En million nordmenn kan ikke skifte dekk

Hvordan ligger det an med deg?

Publisert

Punktering er blant de mest vanlige problemene for bilferierende nordmenn.

Men selv om man har husket å ta med reservehjulet på langtur, så hjelper det lite hvis man ikke vet hvordan man skifter dekk. Hver fjerde nordmann vet ikke det, viser en ny undersøkelse.

Dette er årets beste sommerdekk

Hver fjerde nordmann må ha hjelp

Bilferie både i inn- og utland er populært, men man bør være forberedt på uhell. Ifølge tall fra NAF er punktering den nest vanligste veihjelpsårsaken for norske feriebilister i utlandet, kun slått av motorfeil.

Dersom uhellet er ute, må hver fjerde nordmann (24% av de spurte eller omtrent én million mennesker) be om hjelp til dekkskiftet, viser en ny undersøkelse utført av dekkforhandleren Byttdekk.com.

Dette er dekk-tabbene du bør unngå

- Med tanke på hvor vanlig det er å punktere på lengere bilturer, er det overraskende at så mange sier de ikke vet hvordan man skifter dekk. Dekkskift bør absolutt inngå i familiens forberedelser til bilferien, sier Torkel Hallander, administrerende direktør i Byttdekk.

Undersøkelsen er utført av YouGov og viser at det er særlig kvinnene som trekker ned tallene for kunnskap om dekkskift. Hele 4 av 10 kvinner (39%) sier de ikke vet hvordan man skifter dekk.

Dekkskift: Slik gjør eksperten det

Reservehjul viktig

Mange nye biler leveres nå uten reservehjul, for å spare plass og senke vekt – og dermed avgiftene. I stedet utstyres bilene med dekkskum og kompressor. Problemet er at mange ikke kan bruke dette utstyret, samtidig som det for eksempel ikke fungerer på hull større enn fire millimeter eller på skader i dekkets sideflate. Det kan derfor være veldig smart å ha med reservehjul på ferietur.

- Reservehjulet gir nødvendig trygghet i tilfelle punkteringen ikke lar seg reparere. Og selv om man ikke klarer å skifte dekket selv, er det enkelt å få hjelp de fleste steder i Europa, avslutter Hallander.

Artikkelen er først publisert på broom.no. Les også: 

Halvparten aner ikke hva kravet er

Dette gjør bare én av fem

Ja, det er lov – men nei, det er ikke smart

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her