ELBILSKIFTET LAR VENTE PÅ SEG: Et støpsel i veggen gir rimelig bilhold for elbilsjåfører. Den norske stat har gjort det attraktiv for nordmenn å kjøpe elbil - i alle fall fram til 2020. Samtidig holder mange bilprodusenter igjen på utviklingen av elbiler fram til nettopp 2020. Hvorfor er det slik?
ELBILSKIFTET LAR VENTE PÅ SEG: Et støpsel i veggen gir rimelig bilhold for elbilsjåfører. Den norske stat har gjort det attraktiv for nordmenn å kjøpe elbil - i alle fall fram til 2020. Samtidig holder mange bilprodusenter igjen på utviklingen av elbiler fram til nettopp 2020. Hvorfor er det slik?

Elbil

Derfor holder produsentene tilbake elbilene

Ingen elbiler selger bedre enn e-Golf. Likevel tråkker Volkswagen på elbilbremsen så hardt de kan. Det er det hovedsakelig én grunn til.

Publisert

Mange tenker nok på Tesla Model S og Model X når gjelder elbil i Norge, men den virkelige kongen på haugen er Volkswagen.

Takket være en fristende rentekampanje danket Tesla ut den tyske kjempen i september 2017 med totalt 2003 biler fordelt på 1007 Model S og 996 Model X opp mot 949 elektriske Golfer.

Men ser vi på de tre første kvartalene samlet for 2017, danker Volkswagen ut motstanden med om lag 7000 e-Golf og e-Up mot totalt rundt 5000 Model S og Model X for Tesla.

BMW i3 og Nissan Leaf ligger forøvrig også foran den amerikanske produsenten.

En kunne kanskje tro Volkswagen legger seg i selen for elektrifisering av sine modeller, men det er snarere tvert om. Produsenten har i lang tid uttalt at de holder tilbake så godt de kan, påpeker bloggen Push EV - i alle fall fram til 2020.

Nyhetene fra årets bilmesse i Frankfurt tegnet også et tydelig bilde. Elbilrevolusjonen kommer ikke i 2018.

Fra 2020 legges det imidlertid opp til et taktskifte med en «radikal restrukturering», og Volkswagen ser på seg selv som ledende innen elbiler innen vi skriver 2025.

Les hele dokumentet her (pdf).

For folk flest har VW i praksis to elbiler tilgjengelig i 2017, e-Up og e-Golf. Innen 2025 forventer selskapet å ha 50 elbiler på veien. Vi regner da med alle merkene til konsernet, som inkluderer Audi og Skoda.

FRA SKODA TIL AUDI: Volkswagen regner med å ha 50 elbiler på markedet innen 2025.
FRA SKODA TIL AUDI: Volkswagen regner med å ha 50 elbiler på markedet innen 2025. Foto: Volkswagen

Med suksessen til e-Golf og konkurranse fra den kommende Tesla Model 3, hvorfor gir ikke Volkswagen full gass allerede nå?

Passerer magisk grense først i 2020

Hovedårsaken kan oppsummeres i ett ord: Penger. Kostnadsspørsmålet er samtidig todelt.

Den første grunnen til at Volkswagen og flere andre produsenter holder igjen fram til 2020 er kostnaden på batterier. På cellenivå vil prisen allerede i 2018 synke til under 100 euro per kWh, men Volkswagen forventer at prisen på hele batteripakken som sitter i elbilene ikke vil synker under den grensen før i 2020.

Det vil si at batteribiler først i 2020 vil være billigere å produsere enn dieselbiler, og ikke så veldig mye dyrere enn bensinbiler.

MAGISK GRENSE: Først når kostnaden på selve batteripakkene i elbilene synker under 100 euro per kWh, blir det økonomisk interessant å produsere elbiler for Volkswagen.
MAGISK GRENSE: Først når kostnaden på selve batteripakkene i elbilene synker under 100 euro per kWh, blir det økonomisk interessant å produsere elbiler for Volkswagen. Foto: Volkswagen

Den andre hovedgrunnen til at produsentene sitter på gjerdet er den kommende batteritypen NCM-811.

Ny batteritype på vei

NCM står for Nikkel-Cobalt-Manganese, og tallene bak beskriver blandingsforholdet av metaller i katoden.

Dagens batterier har beskrivelsen 622, noe som betyr at det er 60 prosent nikkel, 20 prosent kobolt og 20 prosent mangan.

Med 811 halverer man bruken av kobolt, noe som er ekstremt viktig. Det er forholdsvis lite av grunnstoffet på kloden, og utvinnes i stor grad i Kongo - hvor det er dokumentert en god del barnearbeid og lite heldige arbeidsforhold.

Utover arbeidsforholdene, er stoffet også rundt fem ganger så dyrt som nikkel med en pris rundt 50.000 euro per tonn.

Ikke bare er NCM-811-batteriene mye billigere og mer bærekraftig, energitettheten er også mye høyere.

Skal vi tro de to koreanske batteriprodusentene SK Innovation og LG, som begge hevder de er nære å sette batteritypen i masseproduksjon, snakker vi om en kapasitetsøkning på rundt 25 prosent.

BILLIGERE OG BEDRE BATTERIER PÅ VEI: Volkswagen forventer at ny batteriteknologi vil gi elbiler lengre rekkevidde og lavere produksjonskostnader inn mot 2025.
BILLIGERE OG BEDRE BATTERIER PÅ VEI: Volkswagen forventer at ny batteriteknologi vil gi elbiler lengre rekkevidde og lavere produksjonskostnader inn mot 2025. Foto: Volkswagen

Det er med andre ord tungtveiende grunner til at bilprodusentene ser mot 2020 for en elektrifisering av modellutvalget.

Volkswagen hevder de vil være den ledende elbilfabrikanten innen 2025, men de vil utvilsomt får konkurranse fra Renault/Nissan/Mitsubishi-alliansen, Hyundai/Kia og ikke minst Tesla med sin Model 3.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her