Bildeling er i ferd med å bli stort i mange europeiske land. Men i Norge går det fortsatt tregt, vi vil eie vår egen bil i stedet.
Bildeling er i ferd med å bli stort i mange europeiske land. Men i Norge går det fortsatt tregt, vi vil eie vår egen bil i stedet. Foto: Scanpix

Bildeling

Dele bil med andre? Nei takk!

Ny undersøkelse: Nordmenn fortsatt skeptiske til bildeling.

Publisert

Bildeling er spådd å bli framtidens måte å eie bil på, for svært mange. Men her i Norge har vi nok fortsatt et godt stykke dit.

En ny spørreundersøkelse viser nemlig at hele 85 prosent ønsker å eie sin neste bil selv, mens bare 3 prosent ønsker bildeling.

– Folk vil ha en bil tilgjengelig når de trenger den, og ønsker derfor å eie eller lease. I tillegg er nok kultur og vane viktige årsaker til at så mange vil ha sin egen bil, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub.

Færrest i Oslo

I spørreundersøkelsen YouGov har gjort for KNA svarer altså 85 prosent at de vil eie sin neste bil. 6 prosent at de ønsker leasing. 5 prosent oppgir at de ikke har behov for bil og 3 prosent ønsker bildeling, også kjent som bilkollektiv eller bilpool.

– Eierkulturen er sterk i det norske folk, og den sitter nok enda hardere blant eldre og hos de ute i distriktene, enn i unge og urbane mennesker. På landet er det vanligere å eie sitt eget hus og sine kjøretøy, sier Skiaker.

Det er færrest som ønsker å eie bilen sin i Oslo og omegn. Der svarer 30 prosent at de ikke ønsker å eie.

MDG-Lan: Jeg er ganske glad i å kjøre bil

Her er bildeling utbredt

– I byen er det vanskeligere og dyrere å parkere en bil, og man trenger den sjeldnere, siden kollektivtilbudet er bedre og avstandene kortere enn på bygda. Velger du bil, havner du ofte i kø og du må betale bompenger. De få gangene du skal på en lengre tur, kan du leie bil. Derfor er nok behovet for å eie mindre i byen, sier Skiaker, i en pressemelding.

Bildeling er ordninger der kunder disponerer flere biler i fellesskap og på den måten slipper ansvaret for selv å eie bil. Selv om bildeling er dårlig utbygget i Norge, er det utbredt andre steder i Europa. Sveits, Tyskland og Storbritannia har nærmere 1,5 millioner registrerte bildelere til sammen.

Volvo er blant dem som tilbyr kundene å abonnere på biler, det er en viktig strategi ved lanseringen av deres nye kompakt-SUV XC40.
Volvo er blant dem som tilbyr kundene å abonnere på biler, det er en viktig strategi ved lanseringen av deres nye kompakt-SUV XC40. Foto: Volvo

Denne bilen kan du abonnere på

6.600 brukere i Norge

Dit er det tydeligvis langt i Norge:

– Vi ser likevel at holdningene er i ferd med å endres, spesielt blant unge og urbane, som ser bilen kun som et transportmiddel, på lik linje med sykkel og kollektivtransport. Disse er vant til å bruke moderne teknologi til å velge den mest optimale løsningen i ulike situasjoner, og ser på friheten og fleksibiliteten ved å slippe å eie som et stort pluss, sier markedssjef Haakon Hals i Bilkollektivet.

I dag er Bilkollektivet, med sine rundt 6.600 brukere Norges største og eldste bildelingsordning, der medlemmene deler på over 300 biler i Oslo, Stavanger, Kristiansand og Tromsø.

– Bildeling er helt klart mest aktuelt i byer og tettsteder. Når avstandene blir for store og kollektivløsningene for dårlige, blir bildeling straks mindre aktuelt, sier Hals.

Kan abonnere på bilen

Selv om eierkulturen står sterkt i Norge, tror ekspertene det vil bli mindre og mindre privat eierskap av biler i fremtiden. Tradisjonelle bilprodusenter som Volvo, BMW og Volkswagen vil kanskje gå over til å bli leasingselskaper.

– Allerede nå finnes det ordninger hvor bilprodusentene tar seg av eierskapet. Du kan abonnere på en bil, som du disponerer hele tiden. Når du er lei, kan du bytte den ut med en annen fra samme merke, sier Skiaker.

De som ikke ønsker å ha en bil i garasjen, vil etter hvert kunne få et bedre tilpasset kollektivtilbud.

Dette skal bli starten på et nytt bilmerke

Spennende framtid

– I stedet for dagens kollektivløsninger, som er for lite tilpasset brukernes behov, vil persontransporten trolig på sikt bli mer tilpasset brukerne, spår han.

I internasjonale sammenhenger snakkes det om «mobility as a service». I dette ligger blant annet tilpassede persontransportløsninger som ofte bestilles digitalt og er tilgjengelig når du trenger det, og der du er.

– I fremtiden vil du kunne få transport når du trenger det. Det vil skje effektivt og sømløst. På et tidspunkt du selv velger, vil du bli hentet av en selvkjørende buss, og transportert til et kollektivknutepunkt eller dit du skal, spår Børre Skiaker i KNA.

Artikkelen er først publisert på broom.no. Les også:

Nå skal Tesla-eierne kunne tjene penger på bilene sine

Mye plass for lite penger? Da bør du sjekke ut denne

Nå har elbil-suksessen fått ny moro-versjon

Dette er kanskje ikke helt hva du tror...

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.