VANSKELIGE FORHOLD: Det å gjøre bil i Norge om vinteren kan være en utfordring for de fleste. «Top Gear»-programleder og tidligere racerbilsjåfør Chris Harris har noen tips å komme med
VANSKELIGE FORHOLD: Det å gjøre bil i Norge om vinteren kan være en utfordring for de fleste. «Top Gear»-programleder og tidligere racerbilsjåfør Chris Harris har noen tips å komme med Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

Sikkerhet

Chris Harris i Top Gear: - Dette er det viktigste når du kjører på glatta

Bilekspert Chris Harris mener nordmenn er mye bedre sjåfører enn briter. Men han har likevel tre tips for å kjøre trygt når det er glatt på veien.

Publisert

Selv om kalenderen har bikket mars og våren på papiret ikke er langt unna, oppleves det neppe slik dersom du stikker hodet ut av vinduet.

De siste dagene har det vært ekstremt kaldt i Norge og med været har det kommet nye mengder is og snø. Det gjør ikke kjøreforholdene optimale, noe trafikkbildet i media så langt i 2018 kan vitne om.

Det har vært en rekke ulykker og trafikkuhell, spesielt sør i landet. Politiet i Agder gikk blant annet ut på sosiale medier og rådet om å la bilen være hjemme om det var mulig.

Det er få som kan mer om bilkjøring enn tidligere racerbilsjåfør Chris Harris. Han leder nå «Top Gear» sammen med Matt LeBlanc og Rory Reid.

Harris har lang fartstid i bransjen og har over 15 år erfaring som biljournalist. Han har i tillegg vært racerbilsjåfør og tesbilsjåfør. Harris har også drevet en meget populær Youtube-kanal, «Chris Harris on Cars», der han anmelder biler og gir sine ærlige meninger om bil.

Har han noen tips til nordmenn som helst vil kjøre bil uansett vær?

Programlederen ler litt av spørsmålet først.

- La meg se om jeg forstår dette rett: Du, en nordmann, spør meg, en brite, om tips til å kjøre bil om vinteren? Vet du ikke at Storbritannia stenger bare det kommer tre centimeter med snø?, sier Harris lattermildt.

- Nei da, jeg har jo litt erfaring, legger han til.

GLATTFØRE: «Top Gear»-programleder Chris Harris er imponert over nordmenns egenskaper på glatte veier. Her bak rattet i en Bugatti Chiron.
GLATTFØRE: «Top Gear»-programleder Chris Harris er imponert over nordmenns egenskaper på glatte veier. Her bak rattet i en Bugatti Chiron. Foto: Bbc

- Tidligere har jeg vært noen runder i området rundt Geilo og kjørt på islagte innsjøer. Det er noe av det morsomste du kan gjøre i en bil, så jeg er veldig glad i Norge. Jeg takker dere for alle de islagte innsjøene deres, har Harris fortalt til Side3 tidligere.

- Når dette er sagt, vil jeg bare gi norske sjåfører skryt. Jeg har vært helt i nord og jeg har vært helt i sør i landet deres. Jeg lar meg alltid imponere av nordmenn og deres kjøreegenskaper under vanskelige forhold. Hadde vi i England hatt deres værforhold, hadde det vært ragnarok på veiene. Når jeg tenker over det, burde det være dere som gir oss tips og ikke omvendt, ler Harris.

Det er likevel tre ting Harris mener er helt essensielle for å kjøre trygt på glatta:

1. Sørg for å ha riktige dekk til bilen, for bilen din er kun så bra som grepet den har på veien.

2. Sørg for at dekkene er i god stand. Slitte dekk gir dårlig veigrep.

3. Lær deg bilen din å kjenne. Prøv gjerne å få testet den ut i trygge omgivelser i forskjell føre. På denne måten vet du hvordan bilen oppfører seg i utfordrende forhold.

Les også:

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.