UTNYTTET TAKPLASS: På taket finnes et stort antall solcellepanel, parabolantenne og klimaanlegg for bobilen.
UTNYTTET TAKPLASS: På taket finnes et stort antall solcellepanel, parabolantenne og klimaanlegg for bobilen. Foto: Unicat

unikt fra unicat

Pris: 12 millioner

Bobilmonster for bruk på kasakhstanske stepper.

Publisert Oppdatert

En kasakhstansk utøver av motorsykkelsport ville ikke nøye seg med stasjonsvogn og henger under konkurranser og trening, og kontaktet den tyske ekstrembobilbyggeren Unicat. Som noterte og tok utfordringen.

Ekvipasjen som kom i retur var ikke snau, hverken hva størrelse, utstyrspakke eller pris angår. 1,25 millioner euro sto det på fakturaen. Drøye tolv millioner kroner etter kursen i skrivende stund.

Trekkvogna er Unicats ekspedisjonsbil MD75h MAN TGS 6x6. 9,96 meter lang, 2,48 meter bred og nesten fire meter høy ruver den i mer gjengrodd terreng enn kasakhstanske stepper.

Egenvekten er 19,5 tonn, inklusive full vanntank og drivstofftank. Lovlig maksimalvekt er 26 tonn, og tyngden bæres av justerbare støtdempere, bladfjærer og slangeløse 20-tommersdekk. Stabilisatorer på hver aksling gjør den enklere å manøvrere, og doningen stanses via trommelbremser med ABS-funksjon.

LUKSUS: Bobilen har håndlagede møbler og alt hva et moderne kjøkken skal ha.
LUKSUS: Bobilen har håndlagede møbler og alt hva et moderne kjøkken skal ha. Foto: Unicat

MD75h har tre akslinger, og differensialsperrer gjør at den kan kjøres med permanent firehjulstrekk. Motoren har 540 hk, med en 12-trinns TipMatic girkasse fra MAN. Dieseltanken er på hele 750 liter, og i tillegg har bobilen en bensintank på 150 liter med forsyningspumpe, til bruk for motorsyklene. En Ad-blue-tank er på 65 liter.

Luksusliv

Selve påbygget i glassfiber med isolasjon av PU-skum er 7,5 meter langt og 2,5 meter bredt. Her skal eieren bo og sove under konkurranser. Gulvet er isolert og forsterket med stålramme.

Boenheten består av håndlagede møbler. Her finnes en rundsittergruppe med plass til seks personer, kjøkken med induksjonsplate, Nespresso-maskin, 130-liters kjøleskap og 65-liters fryseboks, toalett med dusj, soverom med dobbeltseng, og et tørkerom.

RUNDSITTER: Her kan opp til seks personer benke seg.
RUNDSITTER: Her kan opp til seks personer benke seg. Foto: Unicat

Enheten varmes i all hovedsak opp av dieseldrevet vannvarme. Varmevekslere sørger for både kroppsvarme og varmt vann, og vanntanker og toalettanlegg er frostsikret. Isolasjon og varme er i det hele tatt viet mye oppmerksomhet – det er sågar egne varmeelementer under dobbeltsengen. Temperaturen i visse deler av Kazakhstan er vinterstid ofte nede i minus tjue grader og enda lavere.

"MANNSKAPSLUGAR": I hengeren er det køyesenger for mannskap.
"MANNSKAPSLUGAR": I hengeren er det køyesenger for mannskap. Foto: Unicat

Skulle det derimot være slik at det er plagsomt varmt ute, hjelper det med dobbelt klimaanlegg og luftfukter. Samt utedusj.

Energiforsyning

Oppmerksomhet vies selvsagt også ekvipasjens energiforsyning. Her er det tilrettelagt for langvarig fricamping! Det sørger seks AGM-batterier (24V – 630 Ah) for, sammen med takplasserte solcellepanel som til sammen yter 1250 W. I tillegg til dette disponerer trekkvogna en bensindrevet generator.

GODT SIKRET: Kjøkken med induksjonsplate finnes både i trekkvogn og henger. Kopper og fat ligger trygt.
GODT SIKRET: Kjøkken med induksjonsplate finnes både i trekkvogn og henger. Kopper og fat ligger trygt. Foto: Unicat

Og selvsagt finnes her masse utstyr som i nyere bobiler flest, som skuffer og skap, ryggekamera (både på trekkbil og tilhenger), satellittnavigasjon, rulleskjermer og myggnettinger for alle ruter.

Verksted og hjem

Bak ekspedisjonsbilen er det en toakslet tilhenger på 6,9 meter, som fungerer både som mobilt verksted og oppholds- og soverom for mannskap.

VERKTØY OG DELER: Hengeren er også et mobilt verksted.
VERKTØY OG DELER: Hengeren er også et mobilt verksted. Foto: Unicat

Når ekvipasjen har slått leir, opererer hengeren uavhengig av trekkbilen. Også her leveres strøm via seks AGM-batterier, solcellepanel på taket og en bensindrevet generator.

Fire køyesenger fungerer som soverom for mannskapet. De to nederste sengene fungerer også som benker, og flankerer et høydejusterbart bord. En rundsittergruppe har plass til 4-6 personer, og hengeren har også toalett, dusj og kjøkken med kjøleskap og to induksjonsplater. I tilhengeren er dessuten to drivstofftanker på 400 liter montert – en for bensin og en for diesel.

LEIRMODUS: To boenheter med felles uteplass.
LEIRMODUS: To boenheter med felles uteplass. Foto: Unicat

Når teamet slår leir, settes trekkvogn og henger ved siden av hverandre, og et lerretstak slås opp mellom dem. I mørket sørger utallige LED-lamper, inklusive to lyskastere på mast, for maksimal opplysning for mekanikere og andre som har behov for godt lys, og uten at dette trekker for mye strøm.

Md75h Man TGS 6x6

Lengde/bredde/høyde: 9960/2480/3985 mm

Egenvekt: 19,5 tonn

Motor: 540 hk

Girkasse: 12-trinns Man TipMatic

Dieseltank: 750 liter

Bensintank: 150 liter

Friskvannstank: 1100 liter

Varmtvannstank: 60 liter

Gråvannstank: 150 liter

Toalett-tank: 140 liter

Strøm: 6 stk. AMG-batterier/solcellepanel/generator

Varme: Vannbårent/radiatorer

Trailer WT69

Lengde/bredde/høyde: 6900/2500/2455 mm

Egenvekt: 13,8 tonn

Strøm: 6 stk. AMG-batterier/solcellepanel/generator

Friskvannstank: 900 liter

Varmtvannstank: 60 liter

Gråvannstank: 220 liter

Toalett-tank: 140 liter

Varme: Vannbårent/radiatorer

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her