<b>GASSMAS:</b> NX-10 – til glede og besvær.
GASSMAS: NX-10 – til glede og besvær. Foto: Geir Svardal

NX-10 alarm i bobil

Hundepromp utløser bobilalarm

Falske gassalarmer i bobilen kan skyldes hundepromp.

Publisert Oppdatert

Så skjer det igjen: Gassalarmen går, og det for femte gang på halvannen uke. Som de foregående gangene utløses den uten grunn.

For noen propangass-lekkasje er det nemlig ikke snakk om. Gassalarmen skal være en søvndyssende trygghet, men når den vekker deg fra søvnen helt uten grunn, er det svært fristende å slå den av. Noe som ikke er ønskelig da alarmen kan være livreddende.

Har sluttet å bruke alarm

Er vi alene om å oppleve «falske» gassalarmer?

Vi la ut spørsmålet på diverse Facebook-grupper for bobilfolk. Og sannelig fikk vi svar. Flere har opplevd at alarmene går av uten påviselige grunner.

Noen oppgir at de helt har sluttet å benytte seg av NX-5/NX-10-alarmen. Teoriene som lanseres om hvorfor alarmen går er mange. Er feilmontering av sensorer synderen? Eller er det hunder som promper som aktiviserer alarmen? Kraftige deodoranter og parfyme?

LES OGSÅ: (+) Turister i tusentall strømmer til Norge for å leie bobil

Eller – en interessant teori – er det velbrukte og stinkende sko, plassert ved døra nær lavt monterte alarmsensorer, som står bak?

Skyldes hundepromp?

Vi forela saken for Nortronix og «sjefen selv», Ole-Petter Lydhus. Og én ting hadde vi merket oss. De gangene alarmen gikk, var hunden med. Under en ukes bobiltur uten hund, opplevde vi ingen «falske» alarmer.

<b>SYNDER 1?:</b> Kanskje. Tarmgass kan faktisk sette i gang alarmen.
SYNDER 1?: Kanskje. Tarmgass kan faktisk sette i gang alarmen. Foto: Geir Svardal

Tarmgass fra hund

– Det er nok tarmgass fra hunden som slår ut. Det er ikke noe nytt at dette gir utslag på NX-5 og NX-10, men det avhenger av hvor panelet med sine to sensorer – ett for CO-gass og ett for bedøvende og brennbare gasser – er plassert. Og hvor stor hunden er.

Lydhus forklarer at sensoren for bedøvende og brennbare gasser også vil gi utslag på for eksempel tarmgass, parfyme, hårspray – og skal gjøre det. Det betyr nemlig at sensoren virker. Alarmene som går av i utide er altså ikke «falske»: det er systemet som er tunet til å være svært følsomt.

– Hva med å redusere følsomheten på sensoren?

LES OGSÅ: Ombygd semitrailer er kanskje Norges råeste bobil

– Det kan vi gjøre. Men da vil den ikke være egnet som sensor for narkosegass. Det er nemlig ingen av sensorene som er tunet direkte opp mot narkosegass, da dette kan være flere forskjellige typer gasser. Derfor bruker vi en bredspektret sensor.

<b>SYNDER 2?:</b> Neppe. Skal sko sette i gang alarmen skal de være omtrent på gjæringsstadiet.
SYNDER 2?: Neppe. Skal sko sette i gang alarmen skal de være omtrent på gjæringsstadiet. Foto: Geir Svardal

Utelukkende propangass

Lydhus anbefaler heller at man går for alarmen NX-1, som utelukkende er en propangassvarsler.

– Men da er man altså ikke sikret mot narkosegasser og kullos, advarer Lydhus.

Eller man kan flytte panelet lenger unna der man sover, eller bikkja sover. Men er det en stor hund er det slettes ikke sikkert at dette hjelper.

– Hva med sko som er plassert like ved sensoren nær gulvet? Kan de gi utslag?

LES OGSÅ: Stor eller liten bobil? Slik kjøper du riktig bobil

– Den reagerer på CO₂ og propangass, så det tviler jeg på, med mindre skoene er så fulle av bakterier at de har begynt å gjære.

Viktig om NX-1

NX-1 er en gassalarm som i utgangspunktet skal advare mot propangass-lekkasje. Flere detaljhandlere i caravanbransjen selger den imidlertid som en alarm som både reagerer på propangass og CO (kullos).

NX-1 kan riktignok reagere på kullos hvis den monteres høyt, for kullos er lett og stiger.

Men propangass er tung og legger seg ved gulvet. I realiteten må man derfor velge når man monterer en NX-1-alarm – skal den varsle mot propangass-lekkasje eller mot CO-gass?

Å selge den som en alarm mot begge deler er en potensielt farlig villedning.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her