<b>DEBUT PÅ HEST:</b> Flere skoleklasser lærer om sine mongolske forfedres gamle tradisjoner. Og selv om disse barna er av mongolsk herkomst – et folk som er kjent for å lære å ri før de kan gå – er dette første gang de sitter på en hest.
DEBUT PÅ HEST: Flere skoleklasser lærer om sine mongolske forfedres gamle tradisjoner. Og selv om disse barna er av mongolsk herkomst – et folk som er kjent for å lære å ri før de kan gå – er dette første gang de sitter på en hest. Foto: Johnny Haglund

Johnny Haglund i Kinas bakvendtland

Moro med mongoler

Mongolene er under sterkt press av kinesiske myndigheter. Ikke for å bli mest mulig kinesiske, slik andre minoriteter opplever. Tvert imot. Kinesiske turister ønsker nemlig mongol-show.

Publisert Oppdatert

Forblåste gressletter, hundrevis av halvville hester og hardbarkede halvnomader? Bildet av Indre Mongolia er seiglivet. Og gått ut på dato. Det er ytterst uheldig, synes kinesiske myndigheter, som ellers er mer skeptiske til urfolk-
egenart.

– Disse ti til tretten år gamle barna er vokst opp med asfalt under bena og wi-fi på mobilen, forteller Li, en tradisjonelt kledd mann med hatt og høye kinnben. Han er en ekte mongol, det kinesiske navnet til tross, og det er for så vidt halehenget av barn han har bak seg også. Men selv om dette folket er viden kjent for å kunne ri før de lærer å gå, har ingen av disse barna noen gang sittet på en hest. Det skal Li gjøre noe med.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå