Foto: (NASA)

Monsterasteroide har fjell høyere enn Mount Everest

Og den er i vårt solsystem.

Publisert

Astronomer har oppdaget at den gigantisk asteroiden Vesta har fjell som får vårt eget Mount Everest til å se ut som en bakketopp.

Data fra NASAs romsonde Dawn viser fjell vesentlig høyere enn vulkanen Mauna Kea på Hawaii - målt fra bunnen av havet og opp. Vulkanen på Hawaii er da over 10.000 meter høy.

Vesta er det nest største objektet i vårt solsystems asteroidebelte, og klassifiseres av NASA som en protoplanet på grunn av sin enorme masse.

Se video av Vesta lenger ned i artikkelen.

Foto: (NASA)

Dawn flyr nå i bane rundt Vesta i en høyde av 680 kilometer. Romsonden henter inn data fra asteroiden mens den flyr i dagslys, og sender dataene tilbake til jorden når det er natt på Vesta. En runde rundt asteroiden tar rundt tolv timer, skriver NASA på Dawns hjemmeside.

- Vi lærer mye fantastisk om Vesta gjennom Dawn-prosjektet. Fjellet ved sørpolen er dobbelt så høyt som vulkanen Mauna Kea på Hawaii, jordens høyeste fjell regnet fra havbunnen, sier NASAs prosjektleder Chris Russell i en kommentar.

- Det er nesten så høyt som vulkanen Olympus Mons på Mars, det høyeste fjellet i solsystemet vårt, fortsetter han.

Olympus Mons strekker seg 21 kilometer over Mars' overflate. Mauna Kea regnes for å være rundt 10.000 meter høy fra havbunnen og til toppen, noe som tilsier at fjellet på Vesta er rundt 20 kilometer høyt. Mount Everest er 8.848 meter høyt.

Foto: (Wikimedia Commons)
Foto: (Wikimedia Commons)
Foto: (Wikimedia Commons)

Vesta ble oppdaget i 1807 og er tidligere blitt fotografert med hubbleteleskopet. Dette er imidlertid første gang NASA har fått så detaljert informasjon om asteroiden.

Dawn startet sine turer rundt Vesta 15. juli 2011, og skal fortsette å samle inn data i ett år. Deretter går ferden videre til Ceres, den aller største asteroiden i solsystemet vårt.

Med sin enorme størrelse ville et sammenstøt med jorden betydd slutten for alt liv, men forskere hevder at vi har ingenting å bekymre oss for.

- Risikoen for at en virkelig stor asteroide skal treffe jorden før vi oppdager den, er betraktelig forminsket, sier astronom Tim Spahr ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, i Cambridge, Massachusetts, ifølge AFP .

LES OGSÅ:

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.