Foto: Håkon Bonafede (HM Foto)

Missilet som treffer hver gang

Hærens nye Javelin-missil koster en halv million kroner. Til gjengjeld treffer det hver gang.

Publisert

En grå novemberdag i Setermoen skytefelt. Selv om været er surt og trist ligger det mye spent forventning i lufta. Denne ene gangen i året mobiliserer Bn 2 alt infanteribataljonen har av skyts for å trene på skarpe angrep inne i skytefeltet.

Bakken dirrer når sprengladninger går av inne i minefelt. Dype drønn og røykskyer i det fjerne vitner om at artilleriet har skutt seg inn før lyden av F-16 med laserbomber blander seg med mitraljøsene på Sisu kjøretøyene.

De dødelige sporlysprosjektilene sprutes ut i lange, røde streker som ender i gnistregn når de treffer målene sine.

Se video av Javelin-missilet i aksjon lenger ned i artikkelen.

Les også:

Kirurgisk beist

De to soldatene som skal fyre av Javelin-missilet, har fått oppgaven med å ødelegge en stridsvogn på drøyt to kilometers hold. Midt i skytesymfonien hopper to soldater av sekshjulingen sin og går i stilling med den bærbare utskytingsenheten. Inne i et glassfiberrør ligger selve missilet med en prislapp på en halv million.

De utvalgte, vernepliktige soldatene har mange simulatorskudd bak seg før de får æren av å fyre av et skarpt missil.

Foto: Håkon Bonafede (HM Foto)

Javelin er Hærens nye panserbekjempelsesvåpen. Lett og med kirurgisk presisjon på langt hold er det blitt infanterisoldatenes trumfkort. Det brukes allerede av andre lands styrker i Irak og Afghanistan.

Hæren fyrte av sine første to skarpe missiler for et år siden. Dagens fire skudd starter på nummer ni i rekken, og ingen har bommet så langt.

Forventningspresset er til å ta og føle på når lagførerne sikter seg inn på hvert sitt mål.

Missilet leser konturene av målet gjennom det termiske øyet foran. De små temperaturforskjellene som gir signaturen til målet, blir ikke påvirket av dårlige lysforhold.

Prinsippet er «fire and forget». Så snart skytteren har låst seg på med de fire rammene i siktet, er det bare å fyre av, så tar missilet seg av resten.

- Umulig å komme seg unna

Fyr!, roper troppssjef Jim Lundemo. Det suser i røret. Med et woosj farer «beistet» ut i lufta foran de to soldatene, men ikke raskere enn at man kan følge det med øyet.

Foto: Håkon Bonafede (HM Foto)

Den første drivladningen er med hensikt så svak at den ikke skal gi brannskader på dem som står rundt. Først når missilet har kommet 15 meter av gårde, starter rakettmotoren som driver hastigheten opp i 222 meter i sekundet.

Først ser vi bare en ildhale og en røykstripe. Så blir det stille mens sekundene tikker av gårde. Inne i missilhodet oppdaterer prosessoren 60 ganger i sekundet gjennom den 160 meter høye missilbanen. Selv om målet er i bevegelse, vil søkeren gjenkjenne signaturen og følge etter.

– Det er praktisk talt umulig å komme seg unna når missilet er avfyrt. Et styggbra våpen, kommenterer Lundemo.

En oransje ildkule og et brak etter 15 sekunder bekrefter det han sier.

Foto: Håkon Bonafede (HM Foto)

Menig Ragnhild Stai var den første og hittil eneste jenta som fyrte av et skarpt missil et par uker tidligere.

– Jeg var så konsentrert at alt føltes som om det gikk veldig sakte, sier 20-åringen som avtjener verneplikten på Skjold.

– Hva hadde du valgt hvis du kunne velge mellom å få en dyr bil eller å skyte med Javelin?

– Jeg har faktisk tenkt over det en stund, og hadde nok valgt det siste uansett.

I videoen nedenfor kan du se Hæren teste javelinmissilet:

Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her