METEORSVERM: Det er vakkert å se på når stjerneskudd fyker over himmelen under en meteorsverm.
METEORSVERM: Det er vakkert å se på når stjerneskudd fyker over himmelen under en meteorsverm. Foto: Hendrik Schmidt (AFP)

Meteorsvermer over Sør-Norge i august

De neste to ukene byr både på en av årets kraftigste meteorsvermer og en kuriøs minisolformørkelse i Sør-Norge.

Publisert

Det er duket for en av årets kraftigste meteorsvermer når jorden passerer gjennom et støvbånd fra kometen Swift-Tuttle, ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

De første stjerneskuddene fra svermen har allerede blitt observert, men topp-punktet forventes natt til 12. august og 13. august, skriver Østlandets Blad.

Les også: Slik vil verden se ut dersom all landisen smelter

I Sør-Norge kan vi observere fenomenet fra himmelen blir mørk i 23–23.30-tiden på kvelden. I Nord-Norge er himmelen fortsatt for lys til at meteorene kan observeres.

Vanligvis kan man se mellom 80 og 100 stjerneskudd i timen under Perseidene, men i år vil månen gjøre himmelen såpass lys at de svakere meteorene ikke blir synlige, opplyser Røed Ødegaard og Sannes.

Svermen har fått navnet sitt fordi den viser seg i stjernebildet Persevs.

21. august får vi i store deler av Sør-Norge også oppleve en liten, men det de omtaler som en svært interessant solformørkelse. Det blir trolig den minste solformørkelsen vi får se i Norge i overskuelig fremtid, skriver de to ekspertene på sine nettsider.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.