<b>SPECTRE:</b> Solide dimensjoner over 69 meters-yachten.
SPECTRE: Solide dimensjoner over 69 meters-yachten. Foto: Benetti.

BENETTI

Megayacht i Bond-stil

Skal man tolke størrelse og stil på de nye yachtene fra Benetti, går det riktig bra for de rike og de berømte.

Publisert Oppdatert

Det er ikke gjort i en håndvending å bygge en megayacht på 69 meter. Nå er den spesialbygde Benetti FB269 overført til Benettis skipsverft i Livorno på den italienske vestkysten for ferdiggjøring. Men helt klar for den nye eieren er den først sommeren 2018.

Forkjærlighet for fart

Med skrog i stål og bærende konstruksjon i aluminium er yachten Benettis tredje bygg for italiensk-amerikaneren John Staluppi. Han er en kjent størrelse i superyacht-verden og har en forkjærlighet for fart.

Ganske passende har mange av yachtene han har bestilt opp gjennom årene tatt navn fra James Bond-filmer.

<b>STOR OG RASK:</b> Fart har vært en av prioriteringene under arbeidet, til tross for yachtens massive størrelse.
STOR OG RASK: Fart har vært en av prioriteringene under arbeidet, til tross for yachtens massive størrelse.

Og selv om fart ikke er det første du tenker på for en yacht med 1 000 tonn deplasement og lengde på 227 fot, har det vært en av de viktigste prioriteringene i konstruksjonen.

Toppfart på 21 knop

I Nederland finnes mange av de ledende naval architects for store yachter, og bak det såkalte high speed cruising hull står Mulder Design i Amsterdam.

LES OGSÅ: Jageresset ble skutt ned over England. Ble folkehelt i Tyskland etter fem rømninsforsøk

<b>BYGGET FOR FART:</b> Eieren vil gjerne ha Spectre til å gå fortere enn tilsvarende yachter, og skrogformen gir indikasjoner om at det er mulig.
BYGGET FOR FART: Eieren vil gjerne ha Spectre til å gå fortere enn tilsvarende yachter, og skrogformen gir indikasjoner om at det er mulig.

Toppfarten er på imponerende 21 knop, 30 % mer enn sammenlignbare båter, hevder Benetti. Fremdriften sørger to dieselmaskiner fra yachtspesialisten MTU for med en samlet ytelse på 3500 hk.

At skroget er effektivt i sjøen tjener du også på når det gjelder marsjfart og rekkevidde. Ved 12 knop skal du komme deg 6 500 nautiske mil. I teorien kan du dermed gå nonstop over Stillehavet, for eksempel fra California til den australske østkysten.

Men en stopp på Hawaii eller Tahiti kan vel kanskje friste...?

Fem dekknivåer

Ikke bare skroget skal ta seg ut på en slik yacht. Utvendig har Giorgio M. Casetta ført pennen, mens Benettis eget team for interiørdesign har tatt jobben med å få det hele til å se flott ut på innsiden. Der har de hatt nok plass å boltre seg på. M/Y

Spectre har fem dekksnivåer, der fokuset har vært på store, åpne flater for de inntil 12 gjestene om bord. Soveplassene er fordelt på to eierkabiner, en med privat terrasse, solområde og eget massasjebad. Dessuten kommer to VIP-kabiner på hoveddekket og to gjestekabiner på nederste dekk.

<b>BLAKE:</b> Den tredje i rekken av semicustom-yacht i 50-meters klassen. Ikke akkurat serieproduksjon, selv om den tekniske basisen er lik for alle.
BLAKE: Den tredje i rekken av semicustom-yacht i 50-meters klassen. Ikke akkurat serieproduksjon, selv om den tekniske basisen er lik for alle.

M/Y Blake venter på deg

Om du kan klare deg med en yacht i 50-metersklassen, kan vi berolige deg med at Benetti FB803 “Blake” venter på sine eiere. Det er den tredje i rekken av semicustom-yachter Benetti har startet byggingen av uten fast kontrakt. Fordelen er at du kan få din nye skute relativt raskt, ulempen at du ikke kan få alt absolutt slik du vil. Et typisk i-landsproblem, vil mange hevde.

LES OGSÅ: Test av lette dunjakker til helårsbruk

Plass til gjester

Her er skroget i glassfiber, mens strukturen er i aluminium. Spesielle trekk ved Blake er gjesteområdet på nedre dekk med fire kabiner på til sammen 310 m², det sosiale området på det 23 meter lange og 135 m² store soldekket og eierkabinen forut på 60 m².

Fremdriften sørger to CAT C32 Acert på til sammen 1620 hk for. Det gir den 498 tonn tunge Blake toppfart på 15,5 knop og 4000 nautiske mil rekkevidde ved 12 knop.

Nedenfor kan du se bilder av interiøret i Blake.

Artikkelen ble publisert i Vi menn Båt nr 2, 2017. I august i fjor kunne Benetti melde på sine nettsider at «Spectre» hadde blitt døpt ved verftet i Livorno, Italia. Les mer på Benettis nettsider.

<b>SKY LOUNGE:</b> I Blake er halve øvre dekk avsatt til et hyggelig bar/salong-område.
SKY LOUNGE: I Blake er halve øvre dekk avsatt til et hyggelig bar/salong-område.
<b>BEDRE ENN HJEMME:</b> Selv i en beskjeden 50-meters yacht er soverommet bedre enn i en eksklusiv leilighet.
BEDRE ENN HJEMME: Selv i en beskjeden 50-meters yacht er soverommet bedre enn i en eksklusiv leilighet.
<b>ROM MED UTSIKT:</b> Storstua i Blake ligger akter på hoveddekket med spiseplass og flott 270-graders sikt til omgivelsene.
ROM MED UTSIKT: Storstua i Blake ligger akter på hoveddekket med spiseplass og flott 270-graders sikt til omgivelsene.

Tekniske data


Benetti FB269 M/Y Spectre
Benetti FB803 M/Y Blake
Lengde:
69,3 m
49,8 m
Bredde:
11,7 m
9,26 m
Dypgang:
3,2 m
2,7 m
Deplasement:
1 000 tonn
498 tonn
Drivstoff:
120 000 liter
55 000 liter
Vann:
18 000 l
11 000 liter
Motor:
2xMTU, 3 500 hk
2xCAT, 1 600 hk
Toppfart:
21,2 knop
15,5 knop
Marsjfart/rekkevidde:
12 knop/6 500 Nm
12 knop/4 000 Nm
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her