Foto: Manuel Balce Ceneta (Ap)

Maskinen som signerer lover

«Hemmeligheten» ingen i Washington vil snakke om.

Publisert

- Kundene våre vil ikke at noen andre kjenner til at de har en slik maskin, sier Bob Olding.

Han er sjef for Damilic Corp., verdens ledende produsent av automatiske underskriftsmaskiner. På bildene i denne saken, knipset 13. juni 2011, viser han fram Autopen Model 80. Bildet i toppen er av en nyere modell.

Foto: Manuel Balce Ceneta (Ap)
Foto: Manuel Balce Ceneta (Ap)

Autopen-maskinene har blitt brukt av USAs presidenter i flere tiår, men det er åpen hemmelighet ingen i Washington ønsker å snakke om, inkludert Det hvite hus, melder pressebyrået Assosiated Press.

Harry Truman skal ha vært den første presidenten som tok i bruk en automatisk underskriftsmaskin, ifølge Wikipedia.

Foto: US Government (Wikipedia Commons)

Maskinen er en slags robotarm, som griper om en penn. Og den gjengir en signatur så nøyaktig at USAs nåværende president, Barack Obama, brukte den til å signere en lov da han var på utenlandsreise i 2010, skriver avisen New York Times.

Autopen-signaturer brukes i hovedsak til å signere korrespondanse og annen mindre viktig materiell, selv om den også brukes til å signere lovforslag.

Foto: MOLLY RILEY (Ap)

Da Obama brukte maskinen til å signere en fire års forlengelse av den såkalte Patriot Act, var det første gang en automatisk underskriftsmaskin ble brukt til å signere en lov, skriver NYT.

En gruppe på 21 republikanere protesterte mot signeringen, og debatterte hvorvidt loven var gyldig siden Obama ikke hadde signert den personlig.

Metoden sparer imidlertid både tid og penger. Tradisjonelt flyr en av presidentens ansatte loven til presidenten, hvor enn han er i verden, slik at han kan underskrive den. I 2005 hastefløy George W. Bush fra hans ranch i Texas til Washington for å skrive under et dokument slik at leger kunne fortsette å gi den komatøse kvinnen Terri Schiavo næring intravenøst.

Hennes ektefelle hevdet at Terri Schiavo selv ikke ønsket aktiv behandling videre, og i mars 2005 ble likevel hennes magesonde koblet fra. Dette avstedkom en større politisk debatt i USA om dødshjelp. Hun døde to uker senere.

Les flere saker fra Side3:

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.