<b>MARISA PAPEN I TYRKIA:</b> Den belgiske modellen og aktivisten Marisa Papen bruker kroppen til å utfordre religøse, politiske og sosiale rammer i samfunnet. I det stadig mer autokratiske landet Tyrkia fikk hun snart politiet på nakken.
MARISA PAPEN I TYRKIA: Den belgiske modellen og aktivisten Marisa Papen bruker kroppen til å utfordre religøse, politiske og sosiale rammer i samfunnet. I det stadig mer autokratiske landet Tyrkia fikk hun snart politiet på nakken. Foto: Jesse Walker

Marisa papen

Tok dristig bilde i burka.
- Dødstruslene hagler

Den belgiske modellen og aktivisten Marisa Papen bruker kroppen til å utfordre religøse, politiske og sosiale rammer i samfunnet.

Publisert Oppdatert

Dette er ikke et skrik om oppmerksomhet. Dette er ikke en provokasjon for å provosere. Dette er en beskjed for menneskeheten. I bønn om likhet.

Slik innleder den belgiske modellen og aktivisten Marisa Papen bildehistorien «Turkish Delight». Hun har tidligere blitt sendt i fengsel for bildene sine (om enn bare for en dag). Denne gangen hagler dødstruslene.

- Det virkelige målet med bildene er å bryte ned de religiøse, politiske og sosiale veggene som samfunnet har bygget opp, sier Marisa Papen til Side3.

- Jeg håper bildene kan slå et slag for personlig styrke, frihet og likestilling, fortsetter hun.

<b>«MÅ VÆRE EKSTREMT»: </b>Behandlingen av det tyrkiske flagget kan være nok til å bli nektet innreisetillatelse igjen. - Temaene må bringes fram i lyset på en ekstrem måte, ellers er det ingen som kommer til å reagere, sier Papen til Side3.
«MÅ VÆRE EKSTREMT»: Behandlingen av det tyrkiske flagget kan være nok til å bli nektet innreisetillatelse igjen. - Temaene må bringes fram i lyset på en ekstrem måte, ellers er det ingen som kommer til å reagere, sier Papen til Side3. Foto: Jesse Walker

Papen bruker et velprøvd triks for å skaffe seg oppmerksomhet: Naken kropp.

På flere av bildene soler hun seg på det tyrkiske flagget, en forbudt handling i landet.

Men ett bilde skiller seg spesielt ut.

Kledd opp i burka i det eldgamle kirkebygget Hagia Sofia i Istanbul, løfter Papen opp nederste del av plagget og avslører et bart underliv.

Hun beskriver stuntet slik:

Jeg kunne kjenne hjertet pumpe i halsen, jeg hørte det i hodet. Fotografen Jesse ser på meg med sitt venstre øye på siden av linsen og nikker. Jeg løfter opp kjolen. Ti rammer per sekund i fem sekunder. Så slipper jeg kjolen ned. Jesse nikker igjen, snur seg og begynner å gå. «Har du det?» spør jeg. «Ja. La oss gå. Nå!», sier han. Og uten å bli stoppet forlater vi Sofia.

Dessverre var verken Marisa Papen eller fotograf Jesse Walker fornøyde med bildene, og måtte gå tilbake til museet for å gjenta stuntet. Resultatet er bildet du ser nedenfor:

<b>I HAGIA SOFIA:</b> Hagia Sofia er et eldgammelt byggverk med stor religiøs verdi. I dag er bygningen et museum. Marisa Papen forteller at det var både vanskelig, nervepirrende og langt fra risikofritt å ta bildet.
I HAGIA SOFIA: Hagia Sofia er et eldgammelt byggverk med stor religiøs verdi. I dag er bygningen et museum. Marisa Papen forteller at det var både vanskelig, nervepirrende og langt fra risikofritt å ta bildet. Foto: Jesse Walker

Kan ikke være redd

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Dagen etter at hun forlot hotellet i Istanbul, dukket politi opp og forhørte de ansatte om hvor hun var.

- Vi fikk en tekstmelding fra hotellet hvor de ba oss om aldri å komme tilbake, for deres og vår skyld.

- Blir du redd på slike turer?

- Jeg blir på vakt, men ikke egentlig redd. Du kan ikke være redd når du gjør ting som dette.

Papen regner med at hun ikke får reise inn i Tyrkia igjen.

- Det hagler med hatmail og dødstrusler. Dette nivået av intoleranse viser hvorfor disse bildene må lages, sier Marisa Papen til Side3.

- På den andre siden er det også mange mennesker, også tyrkere, som applauderer meg for dette. Noen er til og med takknemlige.

- Jeg kan sannsynligvis ikke reise til Tyrkia igjen, men det får så være. Det er prisen vi må betale. Disse temaene må bringes fram i lyset på en ekstrem måte, ellers er det ingen som kommer til å reagere.

- Gjør ikke narr

Marisa Papen understreker at de ikke prøver å gjøre narr av gud eller antyde at det ikke finnes en gud, men snarere at vi mennesker er gudommelige, «i stand til å skape de vakreste kunstverk - og de grusomste kriger».

Vi er alle ett. En entitet. Født under den samme månen, under de samme stjernene. [...] Mange vil si vi er gale ved å gjøre disse stuntene, men vi vil at folk igjen skal se tegninga. Og helt ærlig burde det ikke være noe galt med å vise verden hva gud har skapt. Snarere tvert om ...

Rundt 95 prosent av befolkningen i Tyrkia er muslimske. Landet har i årtier vært regnet som sekulært, med det er en oppfatning regjeringspartiet AKP med president Erdogan i spissen utfordrer. Et symbol på det sekulære Tyrkia var forbudet mot å bære sjal på videregående skoler. Dette forbudet ble opphevet av regjeringen i 2014. I 2017 ble det også lov med hodeplagg i militæret.

Foto: Jesse Walker

Etter kuppforsøket i 2016 har situasjonen i landet forverret seg, og AKP-regjeringen har slått hardt ned på blant annet pressefriheten i ly av å beskytte landet mot terrorister og personer som fornærmer islam.

Ifølge Wikipedia er 160.000 dommere, lærere, politimenn og offentlige tjenestemenn avsatt fra sine stillinger, 77.000 er formelt arrestert. 130 medieorganisasjoner, deriblant 16 TV-stasjoner og 45 aviser er stengt av regjeringen.

I april 2017 blokkerte regjeringen befolkningens tilgang til Wikipedia.

<b>SOLBRILLEREKLAME: </b>Det er ikke et tilfeldig par solbriller Marisa Papen bruker i dette bildet. Hun mener det ikke kommer i veien for det politiske budskapet.
SOLBRILLEREKLAME: Det er ikke et tilfeldig par solbriller Marisa Papen bruker i dette bildet. Hun mener det ikke kommer i veien for det politiske budskapet. Foto: Jesse Walker

Blir også brukt i reklame

Fotograf Jesse Walker er også mannen bak brillemerket Enki, og en del av bildene fra turen blir brukt i reklame for solbrillene. Marisa Papen mener det ikke ødelegger for budskapet.

- Jesse og jeg er på mange måter smedsammensvorne. Vi har en avtale om at han kan ta bilder for Enki hvis han også tar bilder for mitt politiske budskap. Vi jobber godt sammen fordi vi har de samme verdiene og tankene rundt religion, myndigheter, penger og politikk, sier Papen til Side3.

Her er flere av bildene fra Marisa Papens tyrkiatur:

Foto: Jesse Walker
Foto: Jesse Walker
Foto: Jesse Walker
Foto: Jesse Walker
Foto: Jesse Walker
Foto: Jesse Walker
Foto: Jesse Walker
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her