Foto: Fra «UFO Europa: Ukjente historier» (National Geographic Channel)

Lyset ingen kan forklare

De mystiske lysene har herjet Hessdalen i 30 år. Men det som skjer før og etter, er minst like underlig.

Publisert

- Lysene i Hessdalen er mer mystisk enn noen gang før.

Det sier forsker og ekspert på Hessdalen-fenomenet, Erling Strand, til Side3.

I 1981 begynte innbyggerne i den lille dalen rundt tolv mil sør for Trondheim å se merkelige lysfenomener, ofte beskrevet som lysende store kuler, som beveget seg rundt nede i dalen. Fram til slutten av 1984 ble flere hundre observasjoner gjort i dalen. På det meste var det opp til 20 observasjoner i uka.

Lysene dukker fremdeles jevnlig opp i dalen, nå mellom 10 og 20 ganger i året.

«Mysteriet er løst»

Det har vært enorm interesse rundt lysfenomenet, forskere og eksperter valfartet i perioder til dalen for å studere mysteriet.

Og i 2007 så det ut til at løsningen var funnet. ««UFO-mysteriet er løst i Hessdalen» annonserte flere aviser og nyhetskanaler.

- Vi vet nå at lysfenomenet oppstår i en forbrenningsprosess, der hoveddelen består av oksygen og nitrogen, og vi har gjort beregninger som viser at også grunnstoffet natrium finnes med i prosessen, fortalte professor Bjørn Gitle Hauge ved Høgskolen i Østfold, til adressa.no den gang.

Han sammenlignet fenomenet med prosessene rundt såkalte pulsarer (nøytronstjerner) og svarte hull i verdensrommet.

- Men her i Hessdalen skjer dette rett over hodene på oss, bare noen få hundre meter over bakken. En forenklet beskrivelse av fenomenet er at vi har å gjøre med en type «ministjerner», hvor grunnstoff forbrenner i vår egen atmosfære, sa Gitle Hauge i 2007.

Men avisene var for tidlig ute med å spå løsningen. I dag er det ikke lenger snakk om «ministjerner».

Foto: Bilde fra «UFO Europa: Ukjente historier» (National Geographic Channel)

Et hittil uoppdaget fenomen?

- Det var spektralmålinger som sto bak den konklusjonen, men vi har ikke klart å bevise det på nytt. Vi har ikke slått fra oss den tanken helt, men vi har funnet en del andre ting.

- Hvilke «andre ting»?

- Vi har tatt andre spektralbilder. Slike bilder kan si noe om lyskilden, og et par av disse bildene indikerer spor av grunnstoffet scandium. Bildene har et mer kontinuerlig spekter – og det er en del vanskeligere å forklare, sier Strand.

Samarbeid med franske og italienske forskere har gitt frukter, det er avdekket spesielle forhold i grunnen i Hessdalen, som store mineralforekomster.

- Det tyder på at det er områder i Hessdalen med godt ledende materiale, som kobber. Men å gå derifra til å finne forklaringen på lyset, er et langt steg, sier Strand.

Foto: Prosjekt Hessdalen

- Vi prøver å finne måledata som underbygger antakelsene, men det er nå mer mystiske enn noen gang før. Vi får motstridende måleresultater. Kontinuerlig spekter kan tyde på varme og et fast objekt. Men dersom objektet har masse, blir det vanskelig å forklare bevegelsene til lyset, som beveger seg i et mønster som bør være umulig med masse.

Strand forteller at andre forskere som har vært i Hessdalen for å studere fenomenet nærmere, har antydet at lysene kan være noe vi faktiske ikke vet hva er.

- Vi har begynt å fundere på om det kan være flere forskjellige ting. Vi vet jo ikke alt om verden vår ennå, og dette kan jo være noe vi rett og slett ikke vet hva er ennå.

- Fenomenet er langt fra løst. Det er mye måling som gjenstår, sier Strand til Side3.

Foto: Bilde fra «UFO Europa: Ukjente historier»

Flere mysterier

Fenomenet i Hessdalen er kjent for mange, men radarmålinger knyttet til lysene tyder på at det skjer mer rundt hendelsene enn hva øyet kan se.

Radarmålinger viser at det er «noe» som beveger seg gjennom dalen.

- Vi har sett ting på radaren som vi ikke kan se med øynene. Observasjonene tyder på at det er noe som følger en bane, sier Strand.

- Ser dere noe på radaren hver gang lysene kommer?

- Vi har ikke målt med radar hver gang, men det er ikke alltid det dukker opp ting på radaren. Vi har ikke nok data til å så fast at det er en klar sammenheng.

- Men hva kan det da være som slår ut på radaren?

- Nei, hadde vi visst det ... Vi tror det er et sterkt inonisert område. Det er i alle fall noe som leder strøm, som gir refleksjon. Det er noe i atmomstrukturen som kan lede strøm som gir refleksjoner som kan ses på radar, forklarer Strand.

Foto: Leif Havik
Foto: Leif Havik

Han forteller at forskere har fundert på om det kan dreie som Rydbergmaterie.

- Men det skal masse energi til for det, og hvor kommer denne energien fra?

Energi er sentralt i et spørsmål eksperter på Hessdalen-fenomenet stiller seg. Spørsmålet er ikke bare hva som lyser, men hvorfor det lyser?

- Et så sterkt lyst, det må jo være energi, og hvor får lyset den energien fra? Hvilke mekanismer i luften er det som får dette til å lyse?

Får vi noen gang svar?

En uke hver september arrangeres en såkalt Science Camp i Hessdalen. I år er det elever ved en videregående skole som skal hjelpe i forskningen ved å registrere data og forsøke å undersøke fenomenet nærmere.

Erling Strand ligger imidlertid ikke skjul på at han gjerne skulle sett at prosjektet ble viet mer ressurser.

- Vi vet mye mer om fenomenet nå enn vi gjorde i begynnelsen. Vi vet at det slår inn på radar, at det kan dukke opp på radaren uten av vi kan se noe. Vi har fått optiske spekter, men jo mer du vet, jo mer vet du at du ikke vet, for å si det sånn.

- Jeg håper vi til slutt får et svar, men det er vanskelig å si når. Det er utfordrende når vi får målinger som skaffer flere spørsmål. Det er nesten umulig å si hvor lang tid det vil ta, avslutter forskeren.

Vil du vite mer om de mystiske lysene i Hessdalen? National Geographic Channel gjorde nye opptak i dalen sommeren 2012. Innslaget kan ses tirsdag 8. januar klokken 22.00 i dokumentarserien «UFO Europa: Ukjente historier».

MEST LEST AKKURAT NÅ:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her