Foto: ARTHUR SASSE (AFP/Scanpix)

Løgnene du tror på

Du tror muligens at det er sant, men det er det ikke. Se hvordan lærerne har lurt deg her.

Publisert

(Side3:) Du lærer mye rart på skolen og i livet ellers. Mye av det er selvfølgelig sant, eller i nærheten av sant. Noe er likevel ren løgn. Løgner som har fått lov til å leve fordi de er fortalt så mange ganger at de har blitt det man kaller aksepterte sannheter.

1. Eplet som falt ned på Newtons hode
Isaac Newton skulle visstnok ha funnet på sin tyngdekraftsteori (må ikke forveksles med en eventuell graviditetsteori) da han fikk et eple i hodet mens han satt under et tre. Historien er en løgn som baserer seg på at senere forskere ofte brukte et eple de holdt i hånden som de lot falle som et eksempel på tyngdekraftsteorien.

2. Historien om Pocahontas
OK, det er nok deler av historien som kan være sann. Det som ikke er sant er at hun reddet livet til John Smith (vel, det er i hvert fall ingen vitnesbyrd om dette), og en romanse mellom Smith og Pocahontas ville i hvert fall - med moderne øyne - vært problematisk. Da de møttes var hun 12.

3. Den vitenskapelige metoden
I skolen (fortsatt) lærer man om den vitenskapelige metoden (med trykk på Den) som vitenskapsmenn bruker for sine oppdagelser. Man begynner med en hypotese og tester seg fram til et resultat, en konklusjon. Selvfølgelig finnes det mange vitenskapsmenn som bruker denne ene metoden, men det finnes minst like mange som bruker andre metoder. Kreativitet og flask er for eksempel to faktorer som også spiller inn.

4. Van Goghs øre
Van Gogh kuttet av seg øret for å gi det til en han elsket, ikke sant? Nei, ikke helt... Riktignok var Van Gogh gal, men øret mistet han i en slåsskamp med sin venn Paul Gauguin.

5. Columbus beviste at jorda var rund
Skal man tro det man har blitt fortalt så overbeviste Columbus menneskene rundt seg (og hoffet i Spania) om at jorda var rund, og at han dermed kunne reise til Asia ved å dra vestover. Sannheten er at teorien om en rund jord var relativt godt etablert på den tiden, i hvert fall at den var sirkulær på en eller annen måte. Måten man navigerte skip på baserte seg nemlig på det. Forfatteren Washington Irving skrev historien inn i en bok mot slutten av 1800-tallet, og den historien - i en roman - er det mange som tror på fortsatt.

6. Einsten strøk i matte
Denne teorien, som må sies å være relativt relativ, er feil. Einsten var et mattegeni fra ung alder. Kanskje ikke så overraskende.

7. Tyggegummi er i kroppen i syv år
...vel, bare hvis du ikke går på do i løpet av de syv årene. Akkurat som mais og rosiner så kommer tyggegummien ut igjen i enden omtrent slik den kom inn (med unntak av det er er veldig få ting vi trenger i tyggegummien som kroppen tar til seg).

8. Lese i dårlig lys gir deg dårlig syn
Nei, ikke så lenge du holder boken/bladet i ro. Hvis du beveger den mye kan det påvirke synet, men det er egentlig uansett hvor lyst det er.

9. Hvis du ikke kler deg godt blir du forkjølet
Faktum er at du mest sannsynlig blir forkjølet hvis du holder deg inne sammen med andre folk som kan ha sykdommen/bakteriene i kroppen fra før av. Kom deg ut og lek!

10. Sukker gjør deg hyperaktiv
Nei, faktisk har amerikanske forskere bevist at det egentlig kan ha motsatt effekt for mange (basert på hvor aktive de er). Du blir derimot feit og får dårlige tenner av for mye sukker...

En liten bonus:

Henrik Ibsen strøk i norsk
Artikkelforfatteren har blitt fortalt denne flere ganger, at en ungdommelig Ibsen skulle ha strøket i norsk som 15-16-åring. Vel, han var som 15-åring apotekerlærling i Grimstad så veldig sant er det ikke. Det som derimot er sant er at Jens Bjørneboe ble kastet ut av skolen.

Har du noen flere løgner du har lært på skolen eller hjemme? Del dem i kommentarfeltet.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.