LIVSFARLIG: Selv små doser paracetamol kan være dødelig for barn og unge. Britiske myndigheter advarer mot #paracetamolchallenge.
LIVSFARLIG: Selv små doser paracetamol kan være dødelig for barn og unge. Britiske myndigheter advarer mot #paracetamolchallenge. Foto: Lars Wærstad (Side3)

#paracetamolchallenge

Livsfarlig trend eksploderer på Facebook?

- Det kan føre til et liv i smerter. Og døden.

Publisert

Paracetamol oppfattes som et ganske uskyldig legemiddel, men selv små doser kan være dødelige for barn og unge. Inntak av over 10 gram paracetamol medfører stor risiko for alvorlig leverskade.

Britiske myndigheter advarer nå mot #paracetamolchallenge, som skal være en trend som tar av i sosiale medier, ifølge en rekke britiske nettsider.

Men det spørres om den er virkelig.

- Leverskade. Og død

De fleste sosiale trender er enten morsomme, utfordrende og gjerne for en god sak, mens #paracetamolchallenge rett og slett skal gå ut på å hive i seg så mange smertestillende tabletter som mulig. Det er imidlertid uklart hva poenget bak skal være.

Én tenåring i Ayrshire i Skottland sies å ha havnet på sykehus på grunn av fenomenet, skriver avisen The Telegraph.

Både politiet og helsepersonell har publisert advarsler om #paracetamolchallenge på Twitter.

Overdose smertestillende

  • Anbefalt dose Paracet for voksne og barn over 40 kilo er 1 til 2 tabletter à 500 mg 3 ganger i døgnet.
  • Giftig dose med fare for akutt leverskade er 140 mg per kilo for voksne.
  • Inntak av over 10 gram paracetamol medfører stor risiko for alvorlig leverskade.
  • Hos storkonsumenter av alkohol har 6 gram gitt meget alvorlig, og 10 gram dødelig, forgiftning.
  • Symptomene på forgiftning er kvalme, brekninger og magesmerter i løpet av det første døgnet.
  • Pasienten kan også være uten symptomer. Innen halvannet døgn starter vanligvis tegn på leverskade - smerter i øvre mageregion.

Kilde: Giftinformasjonssentralen

- Et liv i smerter

En person som tidligere har forsøkt å spise mange paracet, advarer om et liv i smerter på Twitter.

- Stol på meg, #paracetamolchallenge fører til 48 timer med Parvolex-drypp og resten av livet i smerte. Det er ikke behagelig eller verdt det, skriver hun.

I Norge er det mulig å kjøpe smertestillende medikamenter på butikken, mens i Sverige har de stanset butikksalget av paracetamol etter at antallet forgiftningstilfeller skjøt i været da tablettene ble innført i 2009.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket har i et intervju med TV 2 forklart at de ikke har sett liknende statistikk for Norge.

#paracetamolchallenge bare oppspinn?

En artikkel på rykteknuser-nettsiden Snopes stiller spørsmål ved hvorvidt #paracetamolchallenge er en reell trend eller ei. Søk på emneordet på Twitter og Facebook gir først og fremst treff på nyhetsartikler om fenomenet. Samtidig er det sparsomt med originale kilder i artiklene.

Trenden #paracetamolchallenge "har alle kjennetegnene til en nyhetshype om tenåringsoppførsel uten feste i virkeligheten. Paracetamol-utfordringen er upraktisk, usannsynlig og med begrenset interesse for unge mennesker. Det finnes ingen beviser for at noen har engasjert seg i eller blitt skadet av den så langt", skriver nettsiden.

(function () { var opst = document.createElement('script'); var os_host = document.location.protocol == "https:" ? "https:" : "http:"; opst.type = 'text/javascript'; opst.async = true; opst.src = os_host + '//' + 'www.opinionstage.com/polls/2274147/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(opst); }());
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her