Foto: Sue Ogrocki (Ap / NTB scanpix)

USA

Fengslene i USA får ikke lenger kjøpt gift til henrettelser lovlig

Må ty til det svarte markedet.

Publisert

NEW YORK (Side3.no): Farmasigiganten Pfizer annonserte tidligere i mai at selskapet har innført et selvpålagt forbud mot å selge produkter som brukes til å henrette mennesker, ifølge The New York Times.

- Nå har alle offentlig godkjente produsenter stanset sitt salg til dette formålet, konkluderte Maya Foa i den londonbaserte menneskerettsgruppen Reprieve.

- Delstater som henretter må nå på det svarte markedet hvis de ønsker å få tak i medisiner som skal brukes i dødelige injeksjoner, la hun til.

28 personer henrettet i 2015

Ifølge nettstedet The Intercept, som ble grunnlagt i 2014 og drives av de prisvinnende journalistene Gleen Greenwald, Laura Poitras og Jeremy Scahill, har Pfizer aldri solgt giftstoffer til henrettelser og derfor ikke hatt behov for et slikt selvpålagt forbud før selskapet i fjor kjøpte opp Hospira Inc.

31 delstater i USA praktiserer fremdeles dødsstraff, ifølge deathpenaltyinfo.org. 28 personer ble henrettet i 2015, ifølge deres oversikt. Alle ble drept med giftinjeksjon.

«De fleste aktive dødsstraff-delstater benytter seg av anonyme farmasøytselskap med reguleringer som varierer kraftig fra delstat til delstat og kan være smertefullt upålitelige sammenlignet med selskaper som er offentlig godkjente», skriver The Intercept.

Går ofte galt

Det er derfor kanskje ikke annet å vente enn at henrettelser av og til går galt. Som da Clayton Lockett skulle henrettes i Oklahoma i 2014, men det var problemer med giftstoffene. Han døde av hjerteinfarkt rundt 40 minutter etter at henrettelsen startet.

I 2015 konkluderte en storjury med at Oklahoma har brukt feil giftstoffer. Delstaten fikk krass kritikk for at en farmasøyt beordret bruk av feil giftstoff, at flere ansatte ikke la merke til dette eller fortalte noen om feilen, og at en høytstående ansatt hos guvernøren ba andre om å utføre henrettelser selv om man hadde feil giftstoff, skriver Washington Post.

Ifølge deathpenaltyinfo.org har om lag tre prosent av alle henrettelser i USA gått galt.

Foto: Eric Risberg (Ap / NTB scanpix)

Det siste tilfellet er henrettelsen av Brandon Jones i februar i år, som tok rundt to timer, ifølge The Atlanta Journal Constitution.

Etter at delstaten først brukte 24 minutter på å forsøke å injisere giften i hans venstre arm, og 8 minutter på å få det til i høyre arm, og så igjen forsøkte i venstre arm, før det ble brukt 13 minutter på å injisere giften i lysken hans i stedet, før Jones slo opp øynene seks minutter senere.

Jones døde til slutt, men det var sannsynligvis en unødvendig smertefull prosess. Muligens fordi Georgia ikke brukte gift som er kontrollert grundig nok.

Taushetsbelagt

Enkelte delstater, som Arizona, bryter til og med amerikansk lov gjennom å importere fra utlandet.

Hvor utbredt dette er, forstår man gjennom å se kommentarene fra Texas. Der har man henrettet seks personer hittil i 2016, og åtte henrettelser til står på programmet for 2016, men likevel er det ikke delstaten bekymret over at det ikke lenger finnes amerikanske selskap som lovlig vil selge giftstoffene de trenger.

- Det er ikke ventet at Pfizers avgjørelse vil påvirke byråets evne til å utføre henrettelser, sier talsmann Jason Clark i Texas’ kriminaljustisdepartement i en e-post til The Intercept.

Hvordan delstaten får tak i giftstoffene, kan han ikke fortelle.

- Det har vi per i dag ikke lov til å svare på, sier Clark.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her