TIL SISTE SLUTT: Medlemmer av Mara Salvatrucha gjør tegn med fingrene som representerer gjengen fra en celle i et interneringssenter i San Salvador.
TIL SISTE SLUTT: Medlemmer av Mara Salvatrucha gjør tegn med fingrene som representerer gjengen fra en celle i et interneringssenter i San Salvador. Foto: Jan Sochor/Rex Features (All Over Press)

"Chasing The Homeboys"

Eneste veien ut er døden

Én fant gud i fengsel. Han levde ikke lenge.

Publisert

I fotoserien "Chasing The Homeboys" dykker den tjekkiske fotografen Jan Sochor(39) ned i urolighetene de beryktede gjengene Mara Salvatrucha og Barrio 18 skaper i El Salvador.

Selv om drapstallene i landet skal ha gått ned etter at de to gjengene inngikk våpenhvile i 2012, forteller fotografen at vold og manglende sikkerhet fremdeles er det som påvirker folks hverdag mest.

I de fattige strøkene føler mange unge at de i realiteten har to valg: Enten å bli med i Mara Salvatrucha. Eller Barrio 18.

Sochor mener at hovedårsaken bak denne desillusjonen ligger i at gjengene i virkeligheten ikke har stoppet sine kriminelle aktiviteter - som kidnapping, utpressing og distribusjon av narkotika.

ADVARSEL:Denne grafittien i området Soyapango forteller at du nå befinner deg i Barrio 18s livsfarlige nabolag.
ADVARSEL:Denne grafittien i området Soyapango forteller at du nå befinner deg i Barrio 18s livsfarlige nabolag. Foto: Jan Sochor/Rex Features (All Over Press)
HARD LIV:Et antatt gjengmedlem kontrolleres av politiets spesialenhet Halcones i et gjengkontrollert nabolag i San Salvador i El Salvador.
HARD LIV:Et antatt gjengmedlem kontrolleres av politiets spesialenhet Halcones i et gjengkontrollert nabolag i San Salvador i El Salvador. Foto: Jan Sochor/Rex Features (All Over Press)
TUNG BEVÆPNET:En politimann følger med fra bilen sin i et farlig område i San Salvador. Befolkningen mener gjengenens våpenhvile er sludder.
TUNG BEVÆPNET:En politimann følger med fra bilen sin i et farlig område i San Salvador. Befolkningen mener gjengenens våpenhvile er sludder. Foto: Jan Sochor/Rex Features (All Over Press)
BAD BOYS:Politiet foretar ofte raid om natten.
BAD BOYS:Politiet foretar ofte raid om natten. Foto: Jan Sochor/Rex Features (All Over Press)

Fotojournalist

- Siden jeg først besøkte Rio de Janeiro for tolv år siden, har Latin-Amerika blitt en betydelig inspirasjon for arbeidet mitt. Jeg har levd og arbeidet i forskjellige latin-amerikanske land siden, sier fotografen.

I dag bor han i Quito i Ecuador. I 2011 fikk han oppmerksomhet for fotoserien "Fear in El Salvador". Sochor forklarer at han legger vekt på at bildene skal fortelle en historie.

- Jeg fokuserer på fotojournalistikk og forsøker å fremstille det virkelige Latin-Amerika - sosiale og kulturelle hverdagsfenomener i all sitt mangfold.

39-åringen så medlemmer av Mara-gjengen første gang på 90-tallet. Med tatoveringer over store deler av ansiktet, er gjengmedlemmene lett å få øye på.

- Jeg var med en spesialkommando som bekjemper gjengene i San Salvador på nattpatrulje. De minnet meg om gamle stammekrigere, minnes fotografen.

Bildeserien "Chasing The Homeboys" er blitt til over en treårsperiode. Sochor sier at han ikke har sett mange positive endringer.

- Jeg kunne ønske jeg kunne si at ting blir bedre i El Salvador, spesielt når det gjelder gjenger og vold. Men det kan jeg ikke. Slik jeg ser det er volden fremdeles det som berører folks hverdag mest.

VOLDSOMT:Blod på bakken etter en skyteepisode mellom gjengmedlemmer og polititet på gata i et gjengområde i San Salvador, 15. desember 2013.
VOLDSOMT:Blod på bakken etter en skyteepisode mellom gjengmedlemmer og polititet på gata i et gjengområde i San Salvador, 15. desember 2013. Foto: Jan Sochor/Rex Features (All Over Press)

Ville ut

En episode henger spesielt ved fotojournalisten.

- I 2011 fotograferte jeg i et gjengkontrollert område. Jeg møtte en ung mann på gata, han var medlem av Barrio 18 og ansiktet var dekket av tatoveringer. Han var ikke mer enn 18-20 år gammel, og i hånden bar han en bibel. Han var på vei til den lokale kirken for å delta i messen.

- Den unge mannen hadde funnet Gud da han satt tre år i fengsel for drapet på en gutt fra en rivaliserende gjeng. Han sverget på at han hadde forlatt Barrio 18.

- "Ingen kan forlate gjengen" sa en politimann jeg fortalte dette til. "Når du først er med i gjengen, er du medlem til du dør", sa han.

- Nå, tre år senere, var jeg tilbake i det samme nabolaget og spurte en lokal politimann om mannen med tatoveringene. "Han er død. Han ble drept av gjengen sin for et år siden. Han visste for mye", sa politimannen og ristet på hodet.

RØFF BEHANDLING:Det er ingen dans på roser å være gjengmedlem, hverken i eller utenfor politiets klør.
RØFF BEHANDLING:Det er ingen dans på roser å være gjengmedlem, hverken i eller utenfor politiets klør. Foto: Jan Sochor/Reax Features (All Over Press)
BERØRT:Vold og manglende sikkerhet er fremdeles er det som påvirker folks hverdag mest.
BERØRT:Vold og manglende sikkerhet er fremdeles er det som påvirker folks hverdag mest. Foto: Jan Sochor/Reax Features (All Ovre Press)
ET SISTE KYSS:Et antatt medlem av Barrio 18 kysser kona farvel etter å ha blitt arrestert av politigruppen Unidad Antipandillas i det gjengkontrollerte området Soyapango i San Salvador.
ET SISTE KYSS:Et antatt medlem av Barrio 18 kysser kona farvel etter å ha blitt arrestert av politigruppen Unidad Antipandillas i det gjengkontrollerte området Soyapango i San Salvador. Foto: Jan Sochor/Rex Features (All Over Press)

Fotografen forklarer at den triste hendelsen illustrerer hvor vanskelig det er å bryte ut av gjengkulturen. Og hvis du forsøker, risikerer du å bli drept av gjengen din i frykt for at du skal snakke med politiet.

Inspirert av folkene han har møtt og historien han kan fortelle, håper Jan Sochor at han kan fortsette å jobbe i El Salvador fremover. 

Han liker ikke å måtte være vitne til all volden og kriminaliteten, men han har også mange positive erfaringer også - som å spise "pupusas", lokale maistortillas på nattpatrulje med politiet.

Sochor sier at han ikke kan dømme over hvorvidt våpenhvilen er vellykket i og med at betingelsene og vilkårene i avtalen ikke fullt ut er avslørt for befolkningen.

- Men jeg hører hva vanlige folk i El Salvador forteller, og de sier at våpenhvilen ikke fungerer. Fakta er at gjengene er like aktivt kriminelle som før.

Se alle bildene fra "Chasing The Homeboys" nedenfor:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her