Ranet første til den største politietterforskningen i Japans historie. Her er det japanske politi på en skyteøvelse i 1955.
Ranet første til den største politietterforskningen i Japans historie. Her er det japanske politi på en skyteøvelse i 1955. Foto: (Getty Images)

Krim

Den 48 år gamle forbrytelsen som fortsatt forbløffer Japan

300 millioner yen ble stjålet. Nærmere 50 år etter er forbrytelsen fortsatt uløst.

Publisert

Morgenen 10. desember 1968 har hatt en regnfull start på dagen, i det fire ansatte fra banken Nippon Trust Bank kjører gjennom Kokubunji, en forstad til Tokyo i Japan. I bagasjerommet til bankbilen befinner det seg nærmere 300 millioner yen (nærmere 30 millioner kroner i dagens verdi) i kontanter. De fire ubevæpnede sikkerhetsvaktene er på vei til Toshiba-fabrikken i området for å levere årets desemberlønn og julebonus til de ansatte.

Det er en god, men seriøs stemning i bilen. De fire vaktene har fått beskjed om å være på utkikk etter mistenksom aktivitet. Tidligere i desember har nemlig bankdirektøren i Nippon Trust Bank mottatt en rekke trusler og pengekrav. Et brev har truet med å sprenge direktørens hjem i luften, dersom han ikke betaler 3 millioner yen til avsender. Kravet er ikke blitt innfridd, men som en følge trusselen er politiet koblet inn for å passe direktørens hus og flere av bankens filialer. Banken har selv tatt grep for å bedre sikkerheten. På denne ruten er de vanligvis kun to vakter, men som følge av trusselen har man bestemt å sende fire vakter.

Rundt 200 meter fra fabrikkens hovedinngang (og, ironisk nok, rett utenfor murene til et av Japans aller største fengsel), oppdager sjåføren av bankbilen en politimann på motorsykkel i bakspeilet. Den unge politimannen kjører den typisk hvite Yamaha politimotorsykkelen og signaliserer at vakten må stoppe kjøretøyet. Vakten bak rattet velger å stole på politiet og kjører inn til siden. Det skulle han ikke gjort.

Den unge mannen i politiuniformen informerer de fire vaktene at bankdirektørens hjem er sprengt i fillebiter og at de har fått tips om at bankbilen er utpressernes neste mål. Han beordrer vaktene om å komme seg ut av bilen, slik at han kan få undersøkt kjøretøyet. Vaktene følger den unge politimannens ordre og går ut av bilen. Samtidig kryper politimannen under bilen for å se om det er en bombe festet der. Sekunder senere kommer det røyk og flammer fra under bilen. Fortsatt liggende under bilen, skriker politimannen at han har oppdaget en bombe og ber vaktene om å ta dekning - bomben kan eksplodere når som helst. Før røyken har lagt seg og vaktene har forstått hva som foregår, setter politmannen seg i bankbilen og fordufter med de 300 millionene i bagasjerommet. På gaten, 200 meter fra målet står fire sikkerhetsvakter og en stjålet hvitmalt Yamaha-motorsykkel igjen.

Det er det siste man noensinne vil se til pengene.

En syv år lang menneskejakt

Det dristige ranet skaper overskrifter over hele verden, ikke minst i Japan. Størrelsen på utbyttet og ransmetoden mangler sidestykke i japansk krimhistorie. Hvordan klarer en ubevæpnet ransmann så enkelt å lure fire sikkerhetsvakter og fordufte med rekordsummen uten å bruke det snev av vold eller trusler? En uløst sak som dette er uholdbart, og japanske myndigheter setter alle kluter til.

Dessverre har politi få spor å gå etter. En fantomtegning av «politimannen» blir sendt ut over hele landet, sammen med rundt 780.000 andre bilder politi mener kan hjelpe befolkningen å oppklare saken. Motorsykkel viser seg også å være et dødt spor, da den var stjålet få dager før ranet og er en meget vanlig modell i den japanske hovedstaden. Totalt finner politiet rundt 120 forskjellige beviser igjen på åstedet. Uheldigvis er storparten av disse bevisene kalde ledetråder etterlatt med vilje av raneren for å sende myndighetene på villspor.

Ranet første til den største politietterforskningen i Japans historie. Her er det japanske politi på en skyteøvelse i 1955.
Ranet første til den største politietterforskningen i Japans historie. Her er det japanske politi på en skyteøvelse i 1955. Foto: (Getty Images)

Presset øker på etterforskerne, men de får et lite gjennombrudd få dager etter forbrytelsen da en ung mann på 19 år blir siktet. 19-åringen er sønn av en motorsykkel-politibetjent og har intet alibi på ranstidspunktet. Selv om 19-åringen er en kjenning av politiet og leder for en lokal guttegjeng, er det ingen tekniske beviser som knytter ungdommen til ugjerningen. Politiet finner heller ingen spor etter ransutbyttet. Familien mener også at sønnen er uskyldig. Trist nok velger den unge mannen å ta sitt eget liv ved å svelge kaliumcyanid før han rekker å bli frifunnet for mistanken. Han blir senere sjekket ut av saken.

Nesten på dagen ett år etter ranet, blir en 26 år gammel mann siktet for forbrytelsen. Også denne mannen er en gammel kjenning av politiet og blir i utgangspunktet arrestert for en annen gjerning. Det viser seg raskt at 26-åringen har alibi for den aktuelle dagen: Mannen var på universitetet og tok eksamen på ranstidspunktet. Han blir frifunnet og politibetjenten som utførte arrestasjonen, Mitsuo Muto, blir anklaget for å ha brukt unødvendig makt i arrestasjonen og etterforskningen.

En siste hovedmistenkt blir hentet inn i november, 1975. Også dette en 19 år gammel gutt og venn av politiets første mistenkt. 19-åringen er i besittelse av store mengder kontakter som han nekter å gjøre rede for. Men ettersom politi ikke klarer å knytte kontantene til ranet, blir også denne mannen sjekket ut av saken.

FANTOMTEGNING: Denne fantomtegningen av den unge «politimannen» som stoppet bilen ble sendt utover hele Japan som en del av etterforskningen. En skyldig er fortsatt ikke funnet.
FANTOMTEGNING: Denne fantomtegningen av den unge «politimannen» som stoppet bilen ble sendt utover hele Japan som en del av etterforskningen. En skyldig er fortsatt ikke funnet. Foto: (Skjermdump/Youtube)

Jakten på den/de skyldige er den største politietterforskningen i Japans historie. Totalt bruker politiet syv år på å produsere en liste på rundt 110.000 navn med mulige mistenkte. 170.000 politibetjenter skal ha vært knyttet til etterforskningen på et eller annet tidspunkt over årenes løp. Ironisk nok skal den syv år lange politietterforskningen hatt en endelig regning på rundt 12 millioner dollar (cirka 105 millioner kroner i dagens kurs), langt over hva selve ransutbyttet var på.

Stod CIA bak?

Det store yen-ranet fortsetter å fascinere japanere den dag i dag, og har vært inspirasjonskilden til en rekke bøker og filmer i det asiatiske landet. Selv om gjerningsmennene aldri har blitt tatt er ikke håpet om at noen vil påta seg ansvaret svunnet hen. Japansk lovverk gjør at saken ble foreldet i 1975 og en eventuell gjerningsmann eller kvinne kan derfor ikke bli straffeforfulgt for ugjerningnen. I 1988 gikk også fristen ut for et mulig sivilt søksmål og straffeforfølgelse.

Over årenes løp har det vært flere som har påtatt seg ansvaret for ranet. Mest kjent er Yuji Ogata, som gjennom en rekke magasinartikler, ble utpekt som en mulig gjerningsmann. Uheldigvis for Ogata, da 55 år gammel, var det en rekke hull i hans forklaring. Blant annet skal en rekke familiemedlemmer og bekjente av 55-åringen forklart at de gjentatte ganger har måtte låne penger til Ogata over årenes løp, da han alltid er blakk. Selv Ogatas kone mente ektemannen bare skryt på seg mesterkuppet.

I etterkant har det dukket opp mer søkte konspirasjonsteorier. Én involverer CIA, én annen den japanske kriminelle organisasjonen Yakuza.

Hvem som virkelig stod bak det spektakulære ranet er det mulig vi aldri vil få svar på.

(Kilder: Wikipedia, South China Morning Post, Asia Times, Tofugu, The Richest, All Day, Reddit, World Treasure Blog)

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.