SERIEMORDER: Charles Cullen har tilstått rundt 40 drap. Politiet mistenker at han kan stå bak flere hundre dødsfall.
SERIEMORDER: Charles Cullen har tilstått rundt 40 drap. Politiet mistenker at han kan stå bak flere hundre dødsfall. Foto: John Wheeler (Getty Images)

Seriemordere

Charles Cullen kan være USAs verste seriemorder

Drapsmetoden var så utspekulert at Charles Cullen fikk holde på i 16 år før noen fattet alvorlig mistanke. Politiet tror han kan ha tatt livet av flere hundre personer.

Publisert

Ingen vet hvor mange han har tatt livet av.

Noen sier 40 personer. Andre 100 personer. Det er noen som sier det kan være så mange som 200.

Tallet er usikkert.

Alt politiet kan være sikre på er at Charles Cullen er en av USAs verste seriemordere noen sinne. Kanskje den verste.

Ingen sjarmør

Charles Cullen er ikke en sjarmerende fyr som Ted Bundy eller Nolan Ray George.

Cullen er i helt motsatt ende av skalaen, og har blant annet slitt med depresjoner og selvmordstanker.

Faktisk forsøker han å ta sitt eget liv en rekke ganger, men dessverre for mange av hans fremtidige ofre lykkes han aldri. I stedet dedikerer han 16 år av livet sitt på å ta livet av flere hundre pasienter gjennom jobben som sykepleier.

Etter å ha blitt dimittert fra marinen grunnet helseproblemer i 1984, utdanner Cullen seg som sykepleier. Det tar ikke lang tid etter utdannelsen er fullført, før han var ute i arbeid.

Første drap

Hva som er Cullens første drap, er han ikke selv sikker på. Til politiet har han kun fortalt om det første han husker å ha utført.

Året er 1988 og den pensjonerte dommeren John W. Yengo Senior var blitt innlagt på sykehuset St. Barnabas Medical Center i New Jersey, etter å ha fått en allergisk reaksjon på en blodfortynnende medisin han går på.

Yengo Senior skal aldri forlate sykehuset i live.

Cullen benyttet sjansen til å gi dommeren en dødelig overdose med reseptbelagte medisiner intravenøst.

DRAPSMETODE: Cullen ville sprøyte inn overdoser med medisiner intravenøst. Her et illustrasjonsfoto.
DRAPSMETODE: Cullen ville sprøyte inn overdoser med medisiner intravenøst. Her et illustrasjonsfoto. Foto: Thinkstock

I løpet av de neste fem årene tar Cullen livet av en rekke pasienter på sykehuset.

Metoden er alltid den samme: En dødelig cocktail av reseptbelagte medisiner.

Slike overdoser er vanskelig å oppdage, spesielt når man ikke vet hva man leter etter.

- Mye av hemmeligheten til at Cullen kunne holde på så lenge, lå i medisinene han brukte. De fleste sykehus har strenge rutiner for medisin som gir rus og er avhengighetsskapende, som morfin og ketamin, men Charles Cullen var smart og unngikk slike medisiner. Han benyttet seg heller av medisin som egentlig er ment for å redde liv. forteller journalist og forfatteren bak boken «The Good Nurse», Charles Graeber.

En favoritt var digoxin (i Norge kalt Lanoxin) som blant annet brukes mot hjertesvikt og hjerteflimmer. I store nok doser ble denne medisinen et drapsvåpen i Cullens hender.

Graeber har brukt ti år på boken om seriemorderen. Journalisten har gått igjennom en rekke politirapporter, vitneavhør og sykehusdokumenter, i tillegg til å ha intervjuet Cullen i fengsel.

Et skrik om hjelp

Det skulle ta lang tid før Cullen blir oppdaget.

Det er først i 1992 at noen ved sykehuset sykepleieren arbeider på begynner å stille spørsmål rundt de mange dødsfallene som inntreffer på avdeling. Spesielt etter at flere pasienter dør som følge av tukling med intravenøs insulin, er mange overbevist om at noe er galt. Sykehuset setter i gang en intern etterforskning.

Cullen hadde tatt livet av en AIDS-pasient nettopp ved hjelp av en overdose insulin og får kalde føtter da han får nyss om etterforskningen.

Det var selvfølgelig han som hadde tuklet med utstyret.

Han slutter på sykehuset, men får seg raskt ny jobb på et annet sykehus, nå i Phillipsburg, New Jersey. Dette til tross for at den interne etterforskningen ved St. Barnabas konkluderte med at Cullen mest sannsynlig er mannen som står bak «feilen» som kostet flere pasienter livet.

DRAPSORGIE: Politiet er overbevist om at Charles Cullen har drept flere hundre mennesker mens han arbeidet som sykepleier. Her fra retten i 2003.
DRAPSORGIE: Politiet er overbevist om at Charles Cullen har drept flere hundre mennesker mens han arbeidet som sykepleier. Her fra retten i 2003. Foto: Getty Images

Men ingen blir varslet og sykepleieren får fortsette sitt drapstokt på Warren Hospital.

Det tar ikke lang tid før tre eldre damer dør på Cullens nye arbeidsplass. Ett av ofrene hadde til og med fortalt andre sykepleiere og familiemedlemmer om en «skummel mannlig sykepleier» som hadde kommet inn på værelset hennes om natten og gitt henne en sprøyte mens hun sov.

Den gamle damen ble dessverre ikke trodd. Ikke lenge etterpå blir hun funnet død i sykesengen.

FATTER MISTANKE: Varsellampene burde ha lyst for lengst, men det er først ved Somerset Medical Center i New Jersey at kolleger fatter alvorlig mistanke til Charles Cullen. Han ble arrestert på en restaurant den 12. desember 2003 etter at politiet hadde overvåket ham i flere uker.
FATTER MISTANKE: Varsellampene burde ha lyst for lengst, men det er først ved Somerset Medical Center i New Jersey at kolleger fatter alvorlig mistanke til Charles Cullen. Han ble arrestert på en restaurant den 12. desember 2003 etter at politiet hadde overvåket ham i flere uker. Foto: Wikipedia

Over årenes løp flytter Cullen ofte. Mangel på sykepleiere i USA gjør at han sjeldent har problemer med å finne seg ny jobb. Dette til tross for at han flere ganger i perioder blir innlagt på psykiatriske sykehus og får behandling for alvorlige depresjoner. Cullen gjør også flere forsøk på å ta sitt eget liv.

Flere hundre drap

Det skal ta hele 16 år før Cullen blir stoppet.

Sykepleierens siste arbeidsplass, Somerset Medical Center i New Jersey, har oppdaget flere ting som gjør dem mistenksomme på Cullen. De finner blant annet ut at sykepleieren har bestilt reseptbelagt medisin til pasienter han ikke har ansvar for.

Fire mistenksomme dødsfall gjør også sitt til at myndighetene blir nysgjerrige. Sommeren 2003 varsler New Jersey Poison Information & Education System sykehuset om at de har grunn til å tro at en av deres sykepleiere tar livet av pasienter.

Men Somerset nøler med å reagere. Det er først da Cullens siste offer dør av lavt blodsukker i oktober 2003, at sykehuset kontakter politiet. En etterforskning av Cullen blir satt i gang og det tar ikke lang tid før gamle historier og mistanker dukket opp.

DØMT: Sykepleieren fikk til slutt sin dom: 11 livstidsdommer. Han unngikk dødsstraff ved å samarbeide med påtalemyndighetene.
DØMT: Sykepleieren fikk til slutt sin dom: 11 livstidsdommer. Han unngikk dødsstraff ved å samarbeide med påtalemyndighetene. Foto: Getty Images

I desember samme år har politiet nok bevis mot Cullen og han ble arrestert for drapet på Florian Gall og drapsforsøk på Jin Kyung Han. Under avhøret med politiet velger Cullen å legge alle kort på bordet. Han tilstår både drapet på Gall, og drapsforsøket på Han. I tillegg forteller han om drap på en rekke andre pasienter.

I 2004 erklærer seriemorderen seg skyldig i drapet av tretten pasienter, i tillegg til to drapsforsøk.

Cullen, som risikerer dødsstraff, inngår en avtale med myndighetene om å samarbeide i bytte mot å unngå, ironisk nok, giftsprøyten.

Sykepleieren blir dømt til 127 år i fengsel, men etter hvert som politiet avdekket flere drap utført av Cullen, blir dommen i 2006 utvidet til elleve livstidsdommer.

Den tidligere sykepleieren soner dommen i New Jersey State Prison. Han vil ha mulighet for prøveløslatelse i år 2403 ...

Hvor mange drap han faktisk står bak er det bare Cullen som selv vet, men han har tilstått 39. Politiet på sin side, er overbevist om at det reelle tallet er flere hundre.

En versjon av artikkelen er tidligere publisert på Side3.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her