Knivturisme

Knivturisme: På operasjonsferie til Tyrkia

To jenter drar fra Norge på operasjonsferie til Tyrkia. Det blir sterk kost for «Insider»-reporter Milda Melland.

Publisert

Skjønnhetsidealer blant kvinner er i evig endring, noe de kosmetiske klinikkene tjener store penger på.

Stadig flere nordmenn legger seg under kniven for å få sin drømmekropp. Men det koster, og dermed er også et utenlandsmarked kommet på banen.

Trenden kalles «knivturisme».

Dette er tema i en ny episode av dokumentarserien «Insider» hvor reporter Milda Melland blir med to jenter på «operasjonsferie» til Tyrkia.

Maria Sara Larsen skal få større rumpe og Nora Pettersen mindre nese. De spøker om champagne og shopping - og en ny kropp i samme slengen.

Det viser seg fort at boblene utgår til fordel for tolv timers faste, og shopping etter timer på operasjonsbordet er fåfengt.

Maria skal ha en brazilian butt lift - eller bare «BBL» blant kjennere. Teknikken går ut på å suge ut fett fra forskjellige deler av kroppen, og sprøyte det tilbake i rumpa.

Nora skal høvle ned nesebenet.

BRAZILIAN BUTT LIFT (BBL): Jentene får én konsultasjon med legen før operasjonen. Maria Sara skal forstørre rumpa.
BRAZILIAN BUTT LIFT (BBL): Jentene får én konsultasjon med legen før operasjonen. Maria Sara skal forstørre rumpa. Foto: Stillbilde (Insider)
ETTER OPERASJONEN: Sammen med legen bestemmer Nora hva resultatet av operasjonen skal bli.
ETTER OPERASJONEN: Sammen med legen bestemmer Nora hva resultatet av operasjonen skal bli. Foto: Stillbilde (Insider)

- Jeg har hatt komplekser for nesa mi siden jeg var 15. Jeg vil ha den litt mindre og en finere profil. Det er profilen som plager meg mest, sier hun.

- Det er mange som sier at jeg ikke har noe behov for det. Men jeg gjør ikke dette for andre, jeg gjør det for meg selv. Det har plaget meg så lenge.

Én konsultasjon med legen

I Istanbul blir jentene plukket opp på flyplassen og kjørt direkte til klinikken hvor de får sin første og eneste konsultasjon med en lege før operasjonen.

Legen finner flere «problemområder» i ansiktet til Nora. Haken hennes er ikke riktig proporsjonert i forhold til ansiktet, og gjør at blant annet nesa ser stor ut.

- Skjønnhet er proporsjonen og harmoni, ikke den enkelte kroppsdelen. En kan ha den vakreste nesa i verden, men om ansiktet ikke er proporsjonalt, så er en ikke vakker, forklarer han.

Deretter går turen til klinikkens luksuriøse villa hvor pasientene bor både før og etter operasjonen. Villaen er full av pasienter fra hele Europa.

Jentene skal opereres allerede dagen etter.

LITE FETT: Maria Sara viser kjæresten hvor legene skal hente fettet som skal sprøytes inn i rumpa. Hun har ikke så mye fett på kroppen, så det må hentes både her og der.
LITE FETT: Maria Sara viser kjæresten hvor legene skal hente fettet som skal sprøytes inn i rumpa. Hun har ikke så mye fett på kroppen, så det må hentes både her og der. Foto: Stillbilde (Insider)

- Smerteinferno

Bildene fra operasjonssalen er ikke for sarte sjeler. Kombinasjonen av alvoret rundt så omfattende inngrep og uklarheten rundt risikoen om noe går galt, gjør at inntrykkene blir sterke for reporter Milda Melland.

- Nå kjenner jeg at det er alvor. Det er ikke en sydenferie vi er på. Dette er virkelig den usminkede baksiden, sier hun.

REPORTER: Milda Melland går bokstavelig talt under huden på knivturismen.
REPORTER: Milda Melland går bokstavelig talt under huden på knivturismen.

Maria Sara har med seg kjæresten som støtte på turen. Hun har fått sugd 1,5-2 liter fett fra rundt om kring på hele kroppen som deretter er sprøytet tilbake i rumpa - og våkner til betydelige smerter.

- ​Når en gjør noe som det her, så er det sykt viktig å ha med seg noen. Man er jo sikkert helt i sjokk når man våkner opp. Hun har jo fjernet noe på alle deler av kroppen, så det må jo være det smerteinfernoet, sier Melland.

- Les kontrakten nøye

Advokat Ole André Oftebro er en av Norges fremste eksperter på rettslige problemstillinger rundt plastisk kirurgi.

Han understreker at man i Norge har et sikkerhetsnett det langt fra er sikkert du har i utlandet.

- Kosmetisk kirurg er ikke en beskyttet tittel i Norge, og heller ikke i utlandet vil jeg tro. Her til lands er det ganske enkelt å sette seg inn i hvilke regler som gjelder, og du har dette sikkerhetsnettet som pasientskadeordningen gir hvis du får alvorlige komplikasjoner.

En slik ordning er det få andre land som har, og advokaten har et råd til alle som vurderer å dra på «operasjonsferie»:

- Hvis du lar deg operere i utlandet, så vil jeg anbefale at du leser kontrakten nøye.

«Insider»-episoden om knivturisme vises på kanalen FEM torsdag kl. 21.30.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.