SPARETRIKS: Når pengene dine er ute av syne, blir de fort ute av sinn også. Overfører du mesteparten av lønna til en annen konto slik at du sitter igjen med et mindre beløp på brukskontoen din, tvinger du selv til å bli mer bevisst forbruker ditt. Det kan spare deg for mange penger.
SPARETRIKS: Når pengene dine er ute av syne, blir de fort ute av sinn også. Overfører du mesteparten av lønna til en annen konto slik at du sitter igjen med et mindre beløp på brukskontoen din, tvinger du selv til å bli mer bevisst forbruker ditt. Det kan spare deg for mange penger. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Penger

Knepet som kan spare deg for tusenvis av kroner

Det er gjort på sekunder. Du kan gjøre det allerede nå.

Publisert

I pengesluket som kalles førjulstiden fikk Side3 inn et tips som ifølge innsenderen kan spare deg for tusenvis av kroner.

Det lyder som følger:

Når du får lønn og alle faste trekk er tatt fra kontoen, overfør resten av lønningen til en sparekonto, la det bare stå igjen 2000 kroner på "brukskontoen". Da kjennes det ut som om du har mindre penger enn du har, og det krever at du logger deg inn i nettbanken for å overføre mer penger når du går tom. Effekten er at du blir mer sparsom og forsiktig med pengene.

Vi tok kontakt med tre forbrukerøkonomer for å høre hva de mente om tipset.

- Ute av syne, ute av sinn er et sparetriks som funker, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.
- Ute av syne, ute av sinn er et sparetriks som funker, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1. Foto: Sparebank1

- Ute av syne, ute av sinn

- Ja, dette fører til at du bruker mindre penger. Det er en fin metode for dem som vet at de har en tendens til å bruke opp det de har, sier Magne Gundersen i Sparebank1.

Med nettbanken noen få klikk unna på mobilen, understreker Gundersen at knepet fungerer dersom man klarer å lure seg selv litt, og foreslår en justering som kan være enda mer effektiv.

- Putt pengene på en konto som ikke vises i nettbanken, gjerne i en annen bank. Da blir det enda litt vanskeligere å bruke dem. Ute av synes ute av sinn.

- Et annet triks er å be arbeidsgiver trekke et par hundre kroner ekstra når skatten trekkes fra lønnen. Det er jo dine penger, og du får dem igjen om sommeren. Og disse pengene kan du ikke ta ut i mellomtiden.

- Jeg anbefaler ofte å tenke på sparepengene som penger du ikke har. Før de gjerne over på en konto du ikke har tilgang til via mobilbanken, sier forbrukerøkonom Elin Reitan til Side3.
- Jeg anbefaler ofte å tenke på sparepengene som penger du ikke har. Før de gjerne over på en konto du ikke har tilgang til via mobilbanken, sier forbrukerøkonom Elin Reitan til Side3. Foto: Nordea

- Krever selvdisiplin

Elin Reitan i Nordea synes tipset er fornuftig, men sier at det nok krever en del selvdisiplin.

- Det er en fornuftig tanke som kan redusere sløsingen, fordi du gjerne må reflektere mer over dine kjøp når du har en begrenset sum på kontoen. Det er jo imidlertid veldig lett med dagens mobile løsninger å føre penger mellom kontoer, så denne spareordninger krever en del selvdisiplin, sier Elin Reitan til Side3.

Også Reitan forslår også å gjemme pengene på en konto du ikke har i nettbanken.

- Tenk på sparepengene som penger du ikke har. Før de gjerne over på en konto du ikke har tilgang til via mobilbanken eller invester de i for eksempel fond, som i disse lavrentetider ofte er lurt om du mangler et langsiktig spareperspektiv.

Foto: DnB

- Du kan spare mer enn du tror

Silje Sandmæl i DNB mener tipset kan hindre at pengene dine bare forsvinner i sluket.

- Ute av syne, ute av sinn gjelder i stor grad når det kommer til penger. Hvis du trekker et fast beløp i måned til sparing vil det gå til noe nyttig, hvis ikke går det fort med i sløsesluket, sier Sandmæl til Side3.

Hun understreker at det er  penger å spare på å bli mer bevisst på hva pengene går til.

- Over halvparten av oss vet ikke hva vi bruker pengene våre på, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB. Mange kan nok derfor spare mer penger enn de er klar over.

For å få oversikt og finne ut av hvor mye du kan spare hver måned, mener Sandmæl at det er helt nødvendig med et budsjett.

- Gå over forbruket ditt i fjor og skrell bort unødvendig utgifter for så å sette opp et budsjett. Flere har en automatisert funksjon i nettbanken som gir en oversikt. Her sorteres alle transaksjonene dine i forskjellige poster som mat, transport, klær og så videre. Det gir en ryddig oversikt over hvordan du har brukt penger det siste året slik at det blir lettere å kutte utgifter.

- De små lommeboktyvene i hverdagen tenker man gjerne ikke over, men når man ser hvor mange tusen kroner som går med, kan du fort bli motivert til å kutte eller redusere utgiftene.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.