VIGILANT ACE: Amerikanske bombe- og kampfly flyr i formasjon under militærøvelsen Vigilant Ace som pågår nær Nord-Korea.
VIGILANT ACE: Amerikanske bombe- og kampfly flyr i formasjon under militærøvelsen Vigilant Ace som pågår nær Nord-Korea. Foto: Stringer (Reuters)

Vigilant Ace

Kina gjorde noe de aldri før har gjort for å advare USA om å kjempe mot Nord-Korea

Sender en klar beskjed til Washington og Seoul, sier kinesisk militærekspert.

Publisert

USA og Sør-Korea er i full gang med sin største felles militærøvelse av luftstyrker noensinne, Vigilant Ace.

Over 230 fly - inkludert seks såkalte stealth-kampfly og flere F-35, Norges nye kampfly - deltar i øvelsen som skal avsluttes fredag.

Rundt 12.000 amerikanske soldater deltar i øvelsen sammen med sørkoreanske styrker. Flyene som deltar i øvelsen, kommer fra åtte baser i Sør-Korea og USA.

Målet med øvelsen er å styrke beredskapen og den operasjonelle kapasiteten, samt å sikre freden og sikkerheten på halvøya, opplyser det amerikanske forsvaret.

Nord-Korea på sin side fordømmer øvelsen og kaller den en provokasjon.

Ifølge statlige medier vil øvelsen trappe opp spenningen på Koreahalvøya ytterligere og kan føre til «et utbrudd». Landets Komité for fredelig gjenforening kaller USAs president Donald Trump gal og sier øvelsen «vil presse den allerede akutte situasjonen (…) til randen av atomkrig», skriver NTB.

Det isolerte regimet i nord testet tidligere i uken det de omtaler som sitt mest avanserte interkontinentale missil noensinne. Testen førte til ytterligere internasjonal fordømmelse, men så lang har verken fordømmelse eller sanksjoner kunnet stoppe nordkoreanerne.

MAKTDEMONSTRASJON: Rundt 12.000 amerikanske soldater deltar i øvelsen Vigilant Ace sammen med sørkoreanske styrker. De over 260 flyene som deltar i øvelsen, kommer fra åtte baser i Sør-Korea og USA.
MAKTDEMONSTRASJON: Rundt 12.000 amerikanske soldater deltar i øvelsen Vigilant Ace sammen med sørkoreanske styrker. De over 260 flyene som deltar i øvelsen, kommer fra åtte baser i Sør-Korea og USA. Foto: Kim Hong-ji (AP)

- Kina advarer USA mot krig

Vigilant Ace startet mandag 4. desember. Samme dag gjorde Kina noe de aldri før har gjort, skriver South China Morning Post.

Ifølge avisen arrangerte det kinesiske flyvåpenet øvelser langs ruter og i områder de aldri før har fløyet, nær Nord-Koreas grenser.

Mens Kina nødvendigvis må trene sitt stadig større og mer moderne militærapparat, sender øvelsen en klar beskjed til USA og Sør-Korea, ifølge kinesisk militærekspert.

- Folkets frigjøringshær advarer samtidig Washington og Seoul om å ikke provosere Pyongyang ytterligere, sier Li Jie til avisen.

Kina og USA er begge bekymret for Nord-Koreas farlige våpenutvikling og -tester, men de er fundamentalt uenige når det gjelder å bevare Nord-Korea.

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner, og en boikott kunne ha forårssaket et regimekollaps. Men det er i Kinas interesse å beholde Nord-Korea som en buffer for å forhindre USA i å plassere tropper langs Kinas grenser, skriver Business Insider.

Kinas demonstrasjon «kan være en påminnelse om at de to supermaktene kan befinne seg på hver sin side av en krig dersom USA går til angrep på Nord-Korea», kommenterer avisen.

KINA SITTER IKKE STILLE: Det kinesiske flyvåpnet tok til vingene samtidig som USA og Sør-Korea startet sin militærøvelse 4. desember 2017. Dette bildet fra 2010 viser det kinesiske kampflyet J-10.
KINA SITTER IKKE STILLE: Det kinesiske flyvåpnet tok til vingene samtidig som USA og Sør-Korea startet sin militærøvelse 4. desember 2017. Dette bildet fra 2010 viser det kinesiske kampflyet J-10. Foto: Frederic J. Brown (AFP)

Nord-Korea mener krig er uunngåelig

Militærøvelsen og trusler mot Nord-Korea gjør at et krigsutbrudd er «et etablert faktum», hevder Nord-Korea.

Spørsmålet er når krigen bryter ut, sier en talsmann for utenriksdepartementet i en uttalelse som ble offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået KCNA, opplyser Reuters.

- Vi ønsker ikke krig, men viker heller ikke unna. Dersom USA skulle feilberegne vår tålmodighet og tenne lunten for en atomkrig, vil vi med vårt mektige atomarsenal sørge for at USA betaler en høy pris, heter det i uttalelsen.

- Krig med Nord-Korea vil bli en global katastrofe

- Krig i denne regionen vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg før utenriksministrene i NATO var samlet til møte i Brussel tirsdag og onsdag.

Den siste tida har spenningen økt, fastslo NATO-sjefen.

- Det skyldes Nord-Koreas uforsiktige og uansvarlige oppførsel. De tester atomvåpen. De tester raketter. Og vi ser at rakettene har en slik rekkevidde at de kan nå Europa og Nord-Amerika. Det er grunnen til at vi nå må legge maksimalt press på Nord-Korea.

Politisk, diplomatisk og økonomisk press – spesielt gjennom full håndheving av sanksjonene som er vedtatt mot landet – er nødvendig for å få nordkoreanerne tilbake til forhandlingsbordet, ifølge Stoltenberg.

Samtidig forsvarer Stoltenberg Vigilant Ace-øvelsen. Grunnen er at slike øvelser avskrekker Nord-Korea fra å gå til væpnet konflikt.

- De sender et klart budskap om at USA er på plass, og at USA har evne og vilje til å forsvare sine allierte.

I FORMASJON OVER SØR-KOREA: Her flyr et amerikansk bombefly av typen B-1B Lancer i formasjon med to F-35A, to F-35B, to F-16 og to F-15K over Sør-Korea. Bildet er tatt 6. desember 2017.
I FORMASJON OVER SØR-KOREA: Her flyr et amerikansk bombefly av typen B-1B Lancer i formasjon med to F-35A, to F-35B, to F-16 og to F-15K over Sør-Korea. Bildet er tatt 6. desember 2017. Foto: Afp

Må finne politisk løsning

I løpet av de siste månedene har Nord-Korea gjennom øvelser avfyrt en rekke ballistiske missiler, samt prøvesprengt det de hevder var en hydrogenbombe. Ordvekslingen mellom USA og Nord-Korea er samtidig betydelig skjerpet.

Den tilspissede situasjonen rundt Nord-Korea må få en politisk løsning, og det er det bred enighet i NATO om, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

- Alle NATO-land som diskuterer dette, er opptatt av å finne en politisk løsning og engasjere regionale aktører, som for eksempel Kina. Det er den eneste og beste veien, sier hun.

Søreide oppfatter at det er samstemthet i NATO om å gå for en linje med politisk, diplomatisk og økonomiske press, spesielt gjennom full håndheving av sanksjoner som er vedtatt, for å legge press på landet.

– Ja, det er det absolutt. Det foregår en god del diplomatisk arbeid, og det er viktig at det fortsetter, sier hun.

Samtidig er det viktig at alle parter nå bidrar til å dempe den politiske retorikken, påpeker utenriksministeren.

Kilder: NTB, Reuters, Business Insider, South China Morning Post.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.