F-35B: F-35 er USAs nye, femtegenerasjons kampfly. B-versjonen kan ta av fra svært korte rullebaner og lande vertikalt. Det er nå for første gang utplassert og operativt på et krigsskip vest i Stillehavet.
F-35B: F-35 er USAs nye, femtegenerasjons kampfly. B-versjonen kan ta av fra svært korte rullebaner og lande vertikalt. Det er nå for første gang utplassert og operativt på et krigsskip vest i Stillehavet. Foto: US Navy

F-35B utplassert i Stillehavet

Kampflyet F-35B er nå utplassert på krigskip - i Stillehavet

«En beskjed Kina og Nord-Korea hører høyt og tydelig».

Publisert

Nyheten om det kinesiske stealthjagerflyet Chengdu J-20 «Black Eagle» slo ned som en bombe i 2011. Siden har Kina utviklet flyet i et urovekkende høyt tempo etter at kinesiske hackere stjal all informasjon om F-22 Raptor og F-35.

I februar 2018 kunngjorde Flyvåpenet i Folkets Frigjøringshær i Kina (PLAAF) at J-20 er operativt og offisielt er satt inn i tjeneste i det kinesiske flyvåpenet.

- De nye flyene er klare til å sikre Kinas suverenitet, sikkerhet og territoriale integritet, sier PLAAF-talsmann Shen Jinke til nyhetsbyrået Xinhua.

Les hele saken: Den virkelige planen bak Kinas mystiske krigsfly Chengdu J-20

J-20s nye operative status er også omtalt på det kinesiske miliærets engelskspråklige nettsider, som sender klare signaler utenfor Kinas landegrenser.

Amerikanerne er rett frem bekymret for at Kina vokser til en stadig sterkere militærmakt og at J-20 kan snu maktbalansen i verden.

BLACK EAGLE: Kinas krigsfly Chengdu J-20 har kallenavnet Black Eagle. Militæreksperter og analytikere tror planen med flyet er å kunne slå til mot støtteflyene til F-35 og F-22 - som i praksis kan hindre at kampflyene når målene sine.
BLACK EAGLE: Kinas krigsfly Chengdu J-20 har kallenavnet Black Eagle. Militæreksperter og analytikere tror planen med flyet er å kunne slå til mot støtteflyene til F-35 og F-22 - som i praksis kan hindre at kampflyene når målene sine. Foto: Alert5 (Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0))

Nå sender militærmakten sitt eget signal sørover.

«En beskjed Kina og Nord-Korea hører høyt og tydelig»

Den amerikanske marinen skrev historie mandag 5. mars 2018 da det aller første hangarskipet med VTOL-kampflyet F-35B om bord var på plass i Stillehavet.

USS «Wasp» befant seg i Østkinahavet i begynnelsen av mars 2018.
USS «Wasp» befant seg i Østkinahavet i begynnelsen av mars 2018. Foto: Google

«Det er en beskjed Kina og Nord-Korea hører høyt og tydelig», skriver geopolitisk ekspert Alex Lockie i en artikkel på nettsiden Business Insider.

F-35B er en spesialversjon av det samme F-35 kampflyet Norge oppgraderer til, som er i stand til å lette fra svært korte rullebaner og lande vertikalt (STOVL). Det er flyvåpenets jagerflyskvadron 121 som opererer F-35B om bord amfibiekrigsskipet USS «Wasp».

HISTORISK: Her lander 121-skvadronen sine F-35B på amfibiekrigsskipet USS «Wasp» i Østkinahavet langt vest i Stillehavet ...
HISTORISK: Her lander 121-skvadronen sine F-35B på amfibiekrigsskipet USS «Wasp» i Østkinahavet langt vest i Stillehavet ... Foto: Sean Galbreath (US Navy)

- Det er en historisk utplassering. F-35B er det beste egnede flyet noen sinne til å gi luftstøtte til en infanterist på bakken, hevder oberst Tye R. Wallace i den amerikanske marinen i en pressemelding.

Høy geopolitisk spenning

F-35 har vært preget av store forsinkelser og gigantiske budsjettsprekk.

«Likevel har USA slått Kina, Russland i kampen om å få et stealthkampfly på vingene i stand til å kjempe for suverenitet i luften, gjennomføre presis angrep, trenge gjennom fiendtlig luftrom og koordinere angrep på land fra skip i jagerklassen», skriver Lockie.

Oberstløytnant David Berke er tidligere F-35B-skvadronsjef. Han sier til Business Insider flyets tilstedeværelse i Stillehavet er svært viktig for USA.

- Du tar et femte generasjons jagerfly og plasserer det på et skip i et område med sterke konkurrenter og høy geopolitisk uro, spenning og risiko. Implikasjonene av et slikt fly i stillehavet kan ikke overdrives. De kommer til å yte makt på områder vi ikke vet eksisterer ennå, sier han.

LANDER VERTIKALT: F-35B er et STOVL-fly. Det vil si at det kan lette fra svært korte rullebaner og lande vertikalt. Her lander kampflyet på USS «Wasp» i Østkinahavet.
LANDER VERTIKALT: F-35B er et STOVL-fly. Det vil si at det kan lette fra svært korte rullebaner og lande vertikalt. Her lander kampflyet på USS «Wasp» i Østkinahavet. Foto: Michael Molina (US Navy)

F-35 er et én-seters, én-motors multirollekampfly med stealth-egenskaper. Flyet har en topphastighet på 1931 km/t, som det kan holde over lengre tid selv når flyet er fullastet med våpen og drivstoff.

Når det gjelder våpenlast opplyser regjeringen om opp til 10 ulike missiler og presisjonsstyrte bomber, hvorav 4 inne i flyet i egne våpenrom. Nyttelasten er på over 8 tonn (over 2,5 tonn i int​​ern våpenlast).

SVEVER I LUFTEN: Ved å vri motoren nedover kan B-varianten av F-35 lette fra korte rullebaner, sveve i luften og lande vertikalt som et helikopter.
SVEVER I LUFTEN: Ved å vri motoren nedover kan B-varianten av F-35 lette fra korte rullebaner, sveve i luften og lande vertikalt som et helikopter. Foto: Matthew Short (US Navy)
blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.