Hvor tror du denne kommer fra?

Les dette om du tror det er Italia.

Publisert

Ta litt mel, og litt vann. Samt litt salt. Bak det sammen. Klapp det ut til en runding, rundt 30 centimeter i diameter. Legg på kjøtt og annen mat du har, gjerne også ost eller fisk også.

Dette ble så spist for hånd, gjerne oppskjært med en kniv.

Høres ut som noe som stammer fra Italia?

Noe som kanskje kan kalles pizza?

Da tar du feil. Dette er brauðiskr. Muligens noe av det eldste av mat-tradisjon i Norge.

Salt og mel

Salt ble laget ved at sjøvann ble frosset (om vinteren), og senere dampet av for å få salt i etterkant. Urnorske nordmenn var så fancy at de bare spiste havsalt, ja.

Melet ble malt av kvinnene med håndkvern, gjerne kun for et par dager av gangen. Det var ikke før mot 1300-tallet at strørre kvernhus kom. Da tok mannfolkene over malingen av kornet. Det førte også til at det ble større mengder med korn i norske hjem. Det igjen førte til oppfinnelsen av flatbrød.

Før flatbrødet kom altså pizzaen, eller brødtallerkenen.

Frokost og lunsj

Til de andre måltidene spiste man veldig ofte grøt, og da var det bygg-grøt og havregrøt. Risengrynsgrøten kom ikke før på 1700-tallet, mens rømmegrøt var festmåltid. Like vanlig var brød også til disse måltidene, da gjerne med ost.

Osten var laget av melken til kuene, hvor man også laget smør og sur myse. Surmelk ble drukket om sommeren. På grunn av den svært korte holdbarheten ble ikke melk, slik vi kjenner det i dag, drukket før ut på 1900-tallet.

Tørket kjøtt og fisk

Noe av det mest opprinnelige norske du kan spise utover brødtallerken og grøt er alle former for tørket kjøtt og fisk. Fersk fisk spiste man kun om sommeren, og ferskt kjøtt spiste man veldig sjeldent. Saltet kjøtt ble også kokt sammen med kål og var søndagsmåltidet - det store måltidet.

Dette drakk vi

Skal du drikke som en ekte nordmann skal du drikke gjæret sur myse blandet med vann. Dette ble kalt blande. Man drakk også tynnøl, som var einerlåg som var øst over maltet som sterkølet var brygget på. Sterkt maltøl ble laget fire ganger i året, og viktigst var sommerverv og vinterverv (i dag: st.hans og jul).

Kaffe drakk ikke nordmenn før på 1800-tallet. Fram til da var det urtete.

Urnosk dagsmeny

Frokost: Brød med geitost, med blande

Lunsj: Havregrøt og vann

Middag: brauðiskr med tynnøl

Kvelds: Urtete

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.