<b>HVOR MANGE LAND ER DET I VERDEN?: </b>NASA har satt sammen dette verdenskartet basert på satellittbilder. Hvor mange land som er avbildet her, er en evig diskusjon.
HVOR MANGE LAND ER DET I VERDEN?: NASA har satt sammen dette verdenskartet basert på satellittbilder. Hvor mange land som er avbildet her, er en evig diskusjon. Foto: NASA

Geografi

Hvor mange land er det i verden?

Nesten uansett hva du svarer, så er det feil.

Publisert Oppdatert

Det kan høres ut som et skremmende enkelt spørsmål, men å svare på hvor mange land det er i verden er en nesten umulig oppgave.

Problemet er at det ikke finnes en skikkelig entydig definisjon av hva et land er som alle er enige i.

Faktisk er det like vanskelig som å finne ut hva som er verdens største by.

Vil du for eksempel si at Storbritannia er ett land? Eller tre? Eller fire? Og er egentlig land som Canada, Australia, Jamaica selvstendige land, eller er egentlig kontrollert av Dronning Elizabeth II som en del av samveldet?

Hva er hva?

Men la oss forsøke oss likevel:

FN har offisielt 193 medlemsstater som må kunne anses som egne land, der det siste nye medlemsskapet ble Sør-Sudan i 2011. (I denne definisjonen er Storbritannia ett land - men Canada, Australia og Jamaica er selvsagt listet opp som selvstendige.)

Helt rett frem er det likevel ikke, siden enkelte av FNs medlemsland også er omdiskutert. For eksempel anerkjenner ikke Tyrkia Kypros, og verken Sør- eller Nord-Korea anerkjenner hverandre.

På listen over medlemsland vil du derimot ikke finne et land "alle" anerkjenner, nemlig Vatikanstaten. Dette er derimot fordi de ikke ønsker å være fullverdig FN-land.

<b>VERDENSKARTET:</b> Hvor mange land er det egentlig i verden?
VERDENSKARTET: Hvor mange land er det egentlig i verden? Foto: Nasa

Kosovo vil definitivt hevde at de er et eget land, men det er Serbia sterke motstandere av. De er anerkjent av de fleste vestlige land som et eget land, men ikke av for eksempel Russland og Kina.

Da havner vi på 195 land, som er en relativt vidt akseptert definisjon, men som vi skal se helt i bunn bruker faktisk FN en liste på 200 land.

Taiwan

Av de mer høyprofilerte konfliktene finner vi øya Taiwan, som en gang i tiden av FN ble anerkjent som representant for det "virkelige" Kina, men som har mistet den statusen. Uoffsielt har blitt ansett som et eget land i mange år av de fleste, men som med sin mangeårige konflikt med Kina av de færreste anerkjennes som et land.

Mange land har noe som ligner ambassader i landet, og det er for tiden litt usikkert om landet nå egentlig ønsker full frihet fra Kina.

Ikke-anerkjente land

Det finnes også en lang rekke området som ønsker å være egne land, men som rett og slett ikke får nødvendig anerkjennelse.

Palestina er et kroneksempel, som har fått mye anerkjennelse, men som fortsatt er et så omtvistet område at dets juridiske status er vanskelig å slå fast.

Vest-Sahara er fortsatt en betydelig kjime til konflikt, der Morocoo hevder de har kontroll.

Sør-Ossetia - landet som fikk Russland til å gå til aksjon mot Georgia i 2008 - anerkjennes som eget land av en håndfull land, inkludert Russland. Statusen til Abkhazia i det samme området er omtrent lik.

I den andre enden av skalaen finner vi Somaliland som hevder å ha brutt ut at Somalia, uten noen anerkjenner dem for det overhodet.

Territorier, administrative regioner og samarbeidsavtaler

Enda mer komplisert begynner det å bli når man ser på miniputtstater og småøyer som har mer eller mindre samarbeid med andre land.

Puerto Rico er for eksempel underlagt USA som et territorie, men har ikke stemmerett i USA. USA har faktisk kontroll over en lang rekke mindre øyer og landområder.

Cookøyene omtales gjerne som et land, men er det de kaller i en "free association" med New Zealand. Likevel er de FN-medlemmer.

Nederland har på sin side formelt kontroll over en haug med øyer i det karibiske hav - og Storbritannia har fortsatt full kontroll over øyer og landområder over store deler av verden - inkludert Gibraltar, Cayman Islands og Falklandsøyene.

Kina har på sin side halvveis skilt ut to områder, Hong Kong og Macau, som egne administrative regioner med helt spesiell status.

Verdens største øy, Grønland, er derimot en dansk øy som har selvstyre.

Og slik kan man fortsette i nærmest det uendelige med forskjellige former for nesten-land. Pirate Bay forsøkte til og med å skaffe seg kontroll over Sealand - som rett og slett var en gammel rig utenfor kysten av Nord-Irland.

FN lister opp 200 av sine 193 medlemsland på denne måten.
FN lister opp 200 av sine 193 medlemsland på denne måten.

FN samarbeider med 200 land

Selv om FN i dag har 193 medlemsland, ramser de på sine hjemmesider opp totalt 200 land som omtales som medlemsland.

På denne listen finner vi land som Kosovo, Vatikanstaten og Cook Islands som ikke faktisk er fullverdige FN-land.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her