New York City er USAs største by, med et innbyggertall som varierer mellom 8,4 og 23,5 millioner - litt avhengig av hva du regner med. Uansett hvordan du regner er det ikke i nærheten av verdens mest folkerike by.
New York City er USAs største by, med et innbyggertall som varierer mellom 8,4 og 23,5 millioner - litt avhengig av hva du regner med. Uansett hvordan du regner er det ikke i nærheten av verdens mest folkerike by. Foto: midweekpost (Flickr/creative commons)

Hva tror du er verdens største by?

Den tittelen er det flere byer som har.

Publisert

Hva er verdens største by?

Spørsmålet kan fremstå enkelt, men det er ikke så rett frem som det kan virke som.

Det er nemlig mange måter å definere hva en by på. Selv om man ser bort i fra areal, trenger vi ikke å gå lenger enn til Oslo for å se utfordringene.

Oslo 630.000 eller 1,5 millioner?

Oslo har offisielt et folketall på drøyt 630.000 mennesker, men om en ser på kartet skal det ikke mye til å forstå at det ikke er noe naturlig skille mellom der Oslo slutter, og der andre kommuner og fylker begynner.

SSB kaller områder som dette for "tettsted" - og i den store vide verden kalles det urbane områder. Vi snakker om sammenvokste områder rundt en by. «Tettstedet Oslo» har ifølge SSB 925.000 innbyggere.

Hvor mye av dette er egentlig byen Oslo?
Hvor mye av dette er egentlig byen Oslo?

For å gjøre ting enda mer komplisert er det mange som velger å regne bystørrelser ut i fra den samlede bo- og arbeidsregionen. Da snakker vi ikke lenger om sammenhengende områder, men om større områder rundt storbyene som en naturlig kan tenke seg at folk pendler fra. En regner da typisk en reisetid på 1-1,5 timer fra hovedsentrum, og en tar med mange omkringliggende byer.

Osloregionen består av 67 kommuner med et samlet folketall på over 1,5 millioner mennesker - og inkluderer byer som Moss og Drammen, og alt som kan krabbe og gå av kommuner i en drøy times reisetid ut av hovedstaden.

Tokyo: Både størst - og på 19. plass

Den samme tankegangen gjelder også for andre byer rundt om i verden - og hvilken by som er størst kommer helt an på hvilken definisjon.

Når Tokyo hevdes å ha 37 millioner innbyggere er det hele byregionen det er snakk om, som strengt tatt inneholder andre millionbyer. Selve Tokyo by har «bare» drøyt 9 millioner innbyggere - noe som er 19. plass i verden.

Men samtidig er det slik at jo større byen er, jo vanskeligere er det å skille mellom hva som er hva. Det er derfor litt forskjellige definisjoner ute å gå. I Oslo er det veldig stor forskjell mellom tettsted og region, men i Tokyo er det fortsatt svært urbant en time eller to fra sentrum.

Tør du tegne grensene for hva som er Tokyo - og hva som er andre byer? Byen Yokohama er offisielt Japans nest største by - men også en del av hva som telles med når Tokyo sies å ha 37 millioner innbyggere.
Tør du tegne grensene for hva som er Tokyo - og hva som er andre byer? Byen Yokohama er offisielt Japans nest største by - men også en del av hva som telles med når Tokyo sies å ha 37 millioner innbyggere.

Verdens største byer

Men heller ikke ut fra slike definisjoner er det lett å lage en liste over verdens største byer. Enkelte steder i verden varierer anslagene over antall innbyggere ikke bare med millioner - men titalls millioner. Det blir heller ikke lettere av at definisjonene om hva som er regioner og byområder varierer kraftig.

Og av årsaker vi ikke helt forstår, defineres det for eksempel at bor flere i byen Shanghai, enn i regionen Shanghai. Det samme gjelder flere andre byer.

Tyskland omtaler på sin side Rhine-Ruhr som landets største bymetropol på over 11 millioner innbyggere. De færreste vil derimot mene at dette er en av verdens største byer. Selv om Köln er områdets største by, finnes det ikke én hovedby som det bygges rundt, men flere mellomstore byer innenfor overkommelig avstand av hverandre. Ikke en gang i tysk statistikk er Köln på pallplass blant de største byene.

Noen hevder også at hele regionen rundt Guangzhou utenfor Hong Kong i Kina er på over 44 millioner mennesker, men her er avstandene omtrent like enorme som innbyggertallet - og definisjonene spriker avhengig av kilde.

Osaka er på sin side en «pusleby» i seg selv - i alle fall vesentlig mindre enn mange byer som ikke kommer med på listen omer - men veldig stor om en tar med de sammenvokste byene.

Uansett, her er vårt beste forsøk på en toppliste - satt sammen av en rekke motstridende kilder.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her