Foto: (Wikimedia Commons/Discover Magazine)

KVAKKSALVERE

Historiens verste leger

Det er slett ikke alle leger som vil ditt beste. Vi har sett på noen av de verste representantene for medisinstanden.

Publisert Oppdatert

5. Albert Abrams (1863 – 1924), USA

Ved hjelp av en «Dynamizer», en maskin som så ut som en slags radio, påsto Albert Abrams at han kunne gi en diagnose på en hver sykdom ved hjelp av en dråpe blod fra pasienten. Etter hvert begynte han også å utvikle maskiner som han mente kunne kurere de fleste av disse sykdommene.

Til tross for at datidens legestand tvilte sterkt på maskinenes legitimitet, fikk han en stor gruppe tilhengere og opptil 3500 leger skal ha brukt utstyr han hadde produsert eller de støttet seg til hans teorier.

<b>MIRAKELDOKTOR:</b> Selvfølgelig viste det seg å være bare humbug.
MIRAKELDOKTOR: Selvfølgelig viste det seg å være bare humbug. Foto: Wikimedia Commons

Først etter at en pasient døde av kreft i 1923, bare en måned etter at han var «blitt kurert» av en av Abrams maskiner, ble motstanden intensivert.

American Medical Association (AMA) bestemte seg for å teste ut maskinen, sendte inn en blodprøve til Abrams og fikk beskjed om at pasienten hadde malaria, syfilis, diabetes og kreft.

I virkeligheten var «pasienten» en frisk hane, og Abrams var avslørt. Etter at han døde av lungebetennelse året etter ble maskinene åpnet, og det viste seg at de ikke inneholdt stort annet enn ledninger, lys og lydeffekter.

LES OGSÅ: Havets giganter - verdens største skip

4. Bernard Jensen (1908 – 2001), USA

Legen med det norskklingende navnet drev med en rekke «alternative» former for medisin, men er mest kjent for å ha drevet med «irisdiagnostikk».

<b>PRODUKTIV: </b>Men produserte bare vås.
PRODUKTIV: Men produserte bare vås.

Det vil si at han ved å se i øyet på pasienten skulle kunne se sykdommer han eller hun hadde eller var i ferd med å pådra seg.

Han mente at ulike deler av øyet representerte ulike kroppsdeler og – funksjoner, og at fargeforandring kunne bety at noe var galt. Dette til tross for at iris ikke gjennomgår noen spesiell endring i løpet av livet.

Det hindret ham ikke i å behandle 350.000 pasienter (i følge seg selv) og skrive 50 bøker.

3. Walter J. Freeman II (1895 – 1972), USA

<b>HAKKE PEILING:</b> Etter hvert utviklet Freeman også eget utstyr.
HAKKE PEILING: Etter hvert utviklet Freeman også eget utstyr. Foto: (Wikimedia Commons)

Med sine 3439 lobotomier populariserte han lobotomi som sjanger, samtidig som han fant på stadig nye måter å lobotomere på.

For eksempel «ishakke«-lobotomi der han brukte sin egen ice pick, en slags skrutrekker man knuser is med, førte den på innsiden av øyeeplet, og banket den forsiktig med en hammer gjennom hodeskallen og inn i frontallappen. Her rørte han omkring og kuttet nerveforbindelser.

<b>KJØRTE PÅ:</b> Walter J. Freeman II lot seg ikke stoppe av manglende legelisens.
KJØRTE PÅ: Walter J. Freeman II lot seg ikke stoppe av manglende legelisens. Foto: (Wikimedia Commons)

Han brukte ikke bedøvelse, men pasienten var i det minste slått ut av elektrosjokk i forkant av inngrepet.

Senere oppfant han egne redskaper, etter at et instrument knakk av innenfor øyet. Etter å ha blitt fratatt lisensen for å drive som lege, skaffet han seg en «lobotomobil», som han kjørte omkring i landet med og fortsatte stort sett som før.

2. John Brinkley (1885 – 1942), USA

Der dagens bedragere vil ha deg til å kjøpe viagralignende urter, eller knuste nesehorn-horn (som inneholder omtrent nøyaktig det samme som negler), har også tidligere bedragere vært opptatt av naturen og dyreliv.

John Brinkley slo seg opp som omreisende kvakksalver, og solgte universalmedisiner generelt og virilitetsdrinker spesielt.

KVAKKSALVER: -Ta to geitetestikler og ring meg i morgen.
KVAKKSALVER: -Ta to geitetestikler og ring meg i morgen. Foto: Wikimedia Commons

Han tok en delvis medisinutdannelse på diverse tvilsomme studiesteder, kjøpte seg de papirene han manglet, og startet legekontor. Her fikk han en dag spørsmål om hva man kunne gjøre med manglende virilitet, og Brinkley svarte halvveis på spøk at det hadde ikke vært noe problem med et par geitetestikler.

Pasienten var villig til å prøve det ut, og fikk kjertlene fra geitegenitalier transplantert inn i pungen.

De neste årene hadde han en rekke profilerte kunder, deriblant Hollywood-stjerner, og til tross for at flere pasienter døde som en følge av operasjonene, fortsatte Brinkley i over 30 år, med over 16.000 transplantasjoner.

1. Josef Mengele (1911 – 1979), Tyskland

Av mange ansett som den ondeste mannen som noen gang har levd. Og det med god grunn.

<b>ONDSKAPENS ANSIKT:</b> Mengeles eksperimenter var ikke egnet til annet enn tortur.
ONDSKAPENS ANSIKT: Mengeles eksperimenter var ikke egnet til annet enn tortur. Foto: (Getty Images)

«Dødsengelen» utførte uttallige eksperimenter på levende forsøkspersoner fra konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Noen av de mest grusomme inkluderte å tilsette fargestoffer i øynene på barn for å se om øyenfargen kunne endres, forsøk på å se hvor mye en hodeskalle på et levende menneske kunne tåle, ulike forsøk på når første-, andre- og tredjegradsforbrenninger inntraff, forsøk på å skape siamesiske tvillinger ved å sy tvillinger sammen og forsøk på å tilsette knust glass i sår for å se hvilken effekt det kunne ha.

Ingen av Mengeles forsøk hadde noen som helst vitenskapelig verdi.

LES OGSÅ: Seriemorderen var baker om dagen og slakter om natten

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her