<b>FØRSTE HENRETTELSE:</b> Illustrasjonen viser den aller første gangen den elektriske stolen ble tatt i bruk ved dødsstraff. Den dødsdømte het William Kemmler, stedet var Auburn fengsel i delstaten New York, datoen var 6. august 1890.
FØRSTE HENRETTELSE: Illustrasjonen viser den aller første gangen den elektriske stolen ble tatt i bruk ved dødsstraff. Den dødsdømte het William Kemmler, stedet var Auburn fengsel i delstaten New York, datoen var 6. august 1890. Foto: Wikipedia

130 år med elektrisk spenning

Historien om den elektriske stolen

Da henging som henrettelsesmetode ble erstattet av den elektriske stol i USA for rundt 130 år siden, var det fordi stolen ble regnet som mer human. Ikke alle dødsdømte ville ha skrevet under på den påstanden.

Publisert Oppdatert

Da den dømte dobbeltdrapsmannen Jesse Joseph Tafero (44) ble plassert i den elektriske stol 4. mai 1990 i fengselet i Raiford, Florida, måtte han gjennom tre omganger med elektriske støt før han døde.

Under de to første forsøkene på å drepe ham, så vitner stikkflammer komme ut av skallen hans. Andre innsatte hevdet de luktet brent flesk i flere dager etter henrettelsen. Det verste av alt var kanskje at én av Taferos medskyldige fortalte etter henrettelsen at det var han som hadde begått drapene.

Enorm vekt

Etter over 30 væpnede ran, ni kidnappinger og drap på en butikkeier ble John Louis Evans (33) arrestert i Alabama og dømt til døden. Den 22. april 1983 ble han spent fast i den elektriske stol i Holman Prison i Altmore, Alabama og gitt det fatale støtet. Trodde man. I henhold til en av journalistene til stede, kom det røyk og gnister ut gjennom hetten på hodet. Legene konstaterte at hjertet fremdeles slo. Det tok enda to runder med elektriske støt og 14 minutter før han endelig døde. Etter det tredje, fatale støtet luktet det røyk og det stanket brent flesk. Det var ikke så rart: Evans lik var sterkt forkullet og i ferd med å smelte. 

På grunn av hans enorme vekt – cirka 160 kilo – ble det konstruert en spesial-elektrisk stol for å henrette morderen Allen Lee Davis (55). Han ble plassert i stolen i Florida den 8. juli 1999. Vitnene fortalte i etterkant om en brutal opplevelse. Før han ble erklært død fløt blodet ut av nesen og munnen hans ned over skjorten, han hadde brannsår i hodet, på beina og i skrittet. Det dannet seg en blodpøl på brystkassen og det piplet til og med blod gjennom beltehullene som holdt ham fastspent til stolen.

Brent flesk

<b>ALT GIKK GALT:</b> Til tross for en spesialbygd stol for 160 kilo tunge Allen Lee Davis, gikk alt galt. Da strømmen ble slått på sprutet det blod, han hadde brannsår på hodet, på beina og i skrittet. 
ALT GIKK GALT: Til tross for en spesialbygd stol for 160 kilo tunge Allen Lee Davis, gikk alt galt. Da strømmen ble slått på sprutet det blod, han hadde brannsår på hodet, på beina og i skrittet.  Foto: Murderpedia

Den 25. mars 1997 ble den dømte morderen Pedro Median (39) plassert i den elektriske stol i Floridas State Prison. Men det gikk ikke helt greit for seg. Under henrettelsen sprutet det flammer gjennom hetten han hadde på hodet. Henrettelsesrommet fyltes med tykk røyk og de 24 offisielle vitnene holdt på å kveles. Strømmen måtte slås av, men Median gispet fremdeles etter pust, kastet og vrengte på seg i smerte inntil han endelig døde.

Frank James Coppola (38) var en politimann i delstaten Virginia som ble dømt til døden for å ha drept kjæresten sin i 1978. 8. august 1982 ble han festet til den elektriske stol i Richmond State Penitentiary i Virginia. Etter det første elektriske støtet som varte i 55 smertefulle sekunder, var han fremdeles i live. Det luktet brent flesk i rommet. Den sterkt forbrente dødsdømte måtte gjennom en runde til. Da han endelig døde, sto begge beina i brann. 

William den Første

Fakta om den elektriske stol

Den elektriske stol ble på 1880-tallet oppfunnet i USA. Den første patentet sto tannlegen og oppfinneren Alfred P. Southwick fra Buffalo, New York bak. Hans patent ble videreutviklet på verkstedet til mannen bak lyspæren, Thomas A. Edison i West Orange, New Jersey.

Ca. 4300 dødsdømte er blitt henrettet i den elektriske stol siden William Kemmler som førstemann ble henrettet 6. august 1888.

Ved siden av USA har Filippinene brukt den elektriske stol til dødsstraff. Dødsårsak er hjertestans. 

William Kemmler var den aller første dødsdømte som fikk prøve ut den elektriske stol. Gateselgeren fra slummen i byen Buffalo i delstaten New York våknet med bakrus på formiddagen den 29. mars 1888, gikk rett i strupen på samboeren sin Tillie Ziegler, beskyldte henne for å stjele fra ham og planlegge å stikke av sammen med en av hans kompiser. Krangelen eskalerte dithen at Kemmler hentet en øks i fjøset som han slo henne i hjel med. Deretter gikk han til naboen og fortalte hva han nettopp hadde gjort.

Kemmler ble tiltalt for mordet samme dag. Med både tilståelse og mordvåpen tilgjengelig, var rettssaken fort unnagjort. Kramkaren ble funnet skyldig i drap 10. mai samme år og dømt til døden tre dager senere. Om morgenen 6. august 1890 ble William vekket. Han kledde raskt på seg dress, hvit skjorte og slips. Etter en kjapp frokost og en like kjapp bønn ble hodet barbert. Klokken 06.38 ble han geleidet inn i henrettelsesrommet i Auburn State Prison hvor fengselsvokter Charles Durston presenterte ham for 17 vitner som ventet. William Kemmler så på dem og sa:

– Gentlemen, jeg ønsker dere lykke til. Jeg tror jeg skal til et godt sted og jeg er klar til å dra.

<b>BISARR:</b> I en demonstrasjon i 1888 viste Harold P. Brown at strømmen kunne ta livet av en hest. Stedet var laboratoriet til Thomas Edison.  
BISARR: I en demonstrasjon i 1888 viste Harold P. Brown at strømmen kunne ta livet av en hest. Stedet var laboratoriet til Thomas Edison.   Foto: Wikipedia

Blodårene sprakk

Vitner har senere fortalt at Kemmler var behersket under seansen. Han hverken ropte eller kjempet imot. Den dødsdømte satte seg frivillig i stolen, men måtte reise seg igjen så vokteren kunne klippe hull i dressbuksen for elektroden som skulle festes til beinet. Den andre elektroden ble festet på hodet. Da dette var gjort satte han seg igjen, ble spent fast til stolen, ansiktet tildekket og en metallplate festet på det barberte hodet. – Ta det med ro og gjør det skikkelig, jeg har det ikke travelt, sa Kemmler.

– Adjø William, svarte vokteren og beordret assistenten om å slå på strømmen.

Men elektrikerne i fengselet hadde feilbedømt spenningen som var nødvendig for å drepe Kemmler. Etter det første elektriske støtet på 1000 volt, pustet den dødsdømte fremdeles. Prosedyren måtte gjentas, denne gangen ble det brukt 2000 volt. Da sprakk blodårene, blodet sprutet, håret glødet, det luktet brent flesk og en journalist som var til stede beskrev henrettelsen som et forferdelig syn, langt verre enn henging.

<b>OLD SPARKY:</b> Den fryktede Old sparky i Sing-Sing ble brukt til å ta livet over 100 dødsdømte. Her blir en ukjent fange stroppet fast tidlig på 1900-tallet. 
OLD SPARKY: Den fryktede Old sparky i Sing-Sing ble brukt til å ta livet over 100 dødsdømte. Her blir en ukjent fange stroppet fast tidlig på 1900-tallet.  Foto: Wikipedia

Eksperimenterte med dyr

Dødsstraff

Historisk har dødsstraff eksistert siden 1800 år før vår tidsregning. Fra 400 år før vår tidsregning var dødsstraff i Romerriket enten ved korsfestelse, drukning, bli slått i hjel eller spiddet på stake.

I Storbritannia innførte man henging som dødsstraff allerede på 900-tallet, for godt over 1000 år siden. I Norge var halshugging i bruk frem til 1876. Dødsstraff i Norge ble formelt avskaffet i 1979. 

Den ubetydelige gateselgeren fra Buffalo i New York visste det ikke, men med denne brutale henrettelsen for snaut 130 år siden skrev han seg inn i historiebøkene: Kemmler ble den aller første til å dø i den elektriske stol. Det var et ironisk faktum at journalisten som var til stede under henrettelsen beskrev metoden som verre enn henging. Fire år tidligere, i 1886, opprettet nemlig delstaten New York en komité som skulle velge en ny og mer human måte å henrette folk på, fordi henging ble sett på som inhumant.

Valget falt på den nylig lanserte elektriske stol. En rekke tilfeldigheter og ulykker førte til oppfinnelsen. På 1870 og 1880-tallet, da gatene i USA begynte å få elektrisk lys, sto det stadig historier i avisene om folk som på mystisk vis var blitt drept fordi de hadde kommet borti ett eller annet strømførende. Den ene ulykken som satte det hele i gang fant sted 7. august 1881 i nettopp Buffalo, New York, hjembyen til William Kemmler.

En full havnearbeider som var ute etter å krydre kvelden med litt spenning, snek seg inn i e-verket Brush Electric Company og grep rundt en elektrisk børste og en jordledning. Det endte i en veldig brå avslutning på livet. Da oppfinneren og tannlegen Alfred P. Southwick hørte om den merk­ver­di­ge ulykken, tenkte han at disse kreftene måtte utnyttes. Sammen med den lokale legen og kompisen George E. Fell begynte de med en rekke eksperimenter som ikke ville falt i god jord i dag.

Thomas Alva Edison

De drepte hundrevis av løshunder med elektrisk strøm, utførte en rekke eksperimenter med dyr i vann, på land og testet ut metoder i det vide og brede inntil de hadde en metode som var pålitelig. Southwick designet en stol basert på tannlegestolen sin med beltespenner til å feste den dømte fast i. Da ble navnet «den elektriske stol» tatt i bruk for første gang.

Men den første anvendelige elektriske stolen, den som William Kemmler ble henrettet i, ble konstruert av Harold P. Brown, som var ansatt hos selveste Thomas Alva Edison, mannen bak den glødende lyspæren, på hans fabrikk i West Orange, New Jersey. Men siden Brown var ansatt hos Edison, ble det sjefen som fikk æren av å ha utviklet den første elektriske stol brukt til å fullbyrde en dødsdom.

Etter henrettelsen av William Kemmler i Auburn, ble den elektriske stol tatt i bruk i delstatene Ohio i 1897, Massachusetts i 1900, New Jersey i 1906 og Virginia i 1908 og etter hvert i alle delstatene i USA hvor dødsstraff ble praktisert. Den elektriske stolen beholdt denne posisjonen helt frem til midten av 1980-tallet da giftsprøyten gjorde sitt inntog. I noen av USAs delstater kan en dødsdømt i dag velge mellom den elektriske stol og giftsprøyte.

Slo ikke an i Storbritannia

« Blodårene sprakk,
blodet sprutet, håret glødet
og det luktet brent flesk.»

Den mest kjente elektriske stol-modellen fremdeles i bruk har fått kallenavnet Old Sparky, som blir noe slikt Gamle Gnist på norsk. Det var for øvrig Old Sparky som gjorde jobben da voldtektsforbryter og seriemorder Ted Bundys liv ble avsluttet i Florida i 1989. Og så sent som i 2018 valgte to dødsdømte i Tennessee den elektriske stol over giftsprøyte.

Det eneste andre landet utenom USA som har benyttet den elektriske stol er Filippinene. Der ble metoden avviklet i 1976. Storbritannia har praktisert dødsstraff i over 1000 år, og henging har vært den vanligste metoden helt siden 1200-tallet. Men siden henging ofte endte grusomt, noen av de dødsdømte sprellet i løse luften i opptil en halv time før de døde, satte myndighetene på 1950-tallet ned en kommisjon for å vurdere mer humane henrettelsesmetoder.

Kommisjonen vurderte både USAs elektriske stol, gasskammer, skyting og galgen. Men The Royal Commission on Capital Punishment konkluderte i 1953 med at ingen av de andre metodene, inklusive den elektriske stol, var mer human enn henging. Derfor ble den elektriske stol aldri tatt i bruk. Den siste henrettelsen i Storbritannia fant sted i 1964. Allerede året etter ble dødsstraff for drap avskaffet. Dermed døde debatten om humane henrettelsesmetoder ut.

Kilder: Historytoday;
Murderpedia, Wikipedia

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her