<b>AVSLØRER:</b> Beastie Boys er en av musikkhistoriens mestselgende rapgrupper. I en ny biografi avslører de endelig bakgrunnen for en av deres mest kjente låter.
AVSLØRER: Beastie Boys er en av musikkhistoriens mestselgende rapgrupper. I en ny biografi avslører de endelig bakgrunnen for en av deres mest kjente låter. Foto: Getty Images

Musikk

Beastie Boys: Dette er hva som ligger bak superhiten «Sabotage»

«Sabotage» er en av rap-gruppas mest kjente låter.

Publisert

The Beastie Boys - den først rapgruppen som viste at hvite menn også kan rappe - er i disse dager aktuell med biografien «Beastie Boys Book». Boken er en murstein på 592 sider som forteller historien om hvordan de tre karene fra New Yorks gater klarte å gå fra å være et punkband til å bli en av musikkhistoriens mestselgende rapgrupper.

I boken kommer gruppas medlemmer, «Mike D», «MCA» og «Ad-Rock», med en rekke avsløringer, anekdoter og fortellinger fra sine år i rampelyset. Blant annet avslører gruppa inspirasjonen til én av Bestie Boys mest kjente låter, «Sabotage», skriver Maxim.

Låta kom ut i 1994 og var en del av den legendariske «Ill Communication»-skiva.

Visstnok er teksten rettet mot albumets produsent Mario Caldato Jr og kom som en følge av ren frustrasjon etter uker i studio uten noen særlige resultater å vise til. Caldato Jr brukte nemlig alle mulige triks i produsentboken for å få trioen til å lage låter, noe Bestie Boys ikke satte veldig pris på.

- Vi var ekstremt ubesluttsomme når det kom til hva, når, hvorfor og hvordan vi skulle få ferdig sanger. Mario begynte å bli frustrert. Det er egentlig en pen måte å si at han ble forbannet, skjelte oss ut og skrek til oss at vi måtte få ferdige et eller annet - helst en sang, forteller gruppen i boken.

- Han (Caldato Jr) ville blant annet spille av disse forferdelige instrumentale greie vi hadde laget, bare så det skulle dytte oss til å fullføre et eller annet.

Den etterhvert så anstrengte stemningen i studio resulterte altså i en av gruppas aller mest kjente låter.

- Jeg kom frem til at det ville være morsomt å skrive en låt om hvordan Mario holdt oss nede, hvordan han forsøkte å ødelegge alt, drev ren sabotasje av vår kunst.

«Sabotasjen» til tross, Caldato har samarbeidet og produsert en rekke av gruppas mest legendariske album. Låta «Sabotage» er også viden kjent for musikkvideoen, regissert av Spike Jonze.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her