<b>VERDENS VERSTE FENGSLER</b>: Soningsforholdene i utenlandske fengsler kan være forferdelige. Her et bilde fra den nå stengte fengselet Casa Detenção Carandiru i Brasil.
VERDENS VERSTE FENGSLER: Soningsforholdene i utenlandske fengsler kan være forferdelige. Her et bilde fra den nå stengte fengselet Casa Detenção Carandiru i Brasil. Foto: NTB Scanpix

Fengsel

Verdens verste fengsler

I norske fengsler hevder noen at soningsforholdene er så gode at det er bedre å sitte inne enn å være ute. Slik er det definitivt ikke alle steder.

Publisert Oppdatert

Vi har tatt en titt på noen av verdens verste fengsler som har og fortsatt eksisterer, verden over. Dette er steder du virkelig ikke vil havne.

Fra USA til Thailand, landene er ikke det samme, men soningsforholdene er like vel ikke ulike.

Her er noen av verdens verste fengsler:

Casa de Detenção Carandiru

Dette brasilianske fengselet, som ble fylt opp med 8000 innsatte, topper alle statistikker, og er utvilsomt det mest brutale og dødbringende av alle fengsler i verden. I 1992 brøt det ut kamper mellom de innsatte i Pavilhon 9, en overfylt avdeling i fengselet. Ifølge Human Rights Watch ble 111 innsatte drept, flere av dem skal ha blitt summarisk henrettet av opprørspolitiet uten at saken ble gjort til gjenstand for noen offentlig etterforskning overhodet.

Det var bare som det skulle være, det hadde vært så mange lignende episoder tidligere, først og fremst her, men også i andre fengsler i landet.

I 2002 ble fengselskomplekset revet, foruten en avdeling. Den er i dag omgjort til et museum. Bildet viser rivingen av fengselet.

Alcatraz

Selv om Alcatraz Island Prison, som ligger på øya Alcatraz utenfor kysten av San Francisco i California, har vært stengt i mange år, lever historien videre. Den handler om et fengsel som hadde noen av verdens aller farligste forbrytere blant sine klienter. Blant annet Al "Scarface" Capone.

Fengselet var kjent for sine mange fluktforsøk, som også hyppig vises på filmlerretet. Alcatraz ble tvunget til å stenge 21. mars 1963 på grunn av en kombinasjon av dårlig omdømme og høye kostnader.

Rikers Island

Rikers Island Prison i New York har en lang og trist historie om fangevold. En tidligere betjent ved navn John Reynes har fortalt hvordan han daglig gikk på jobb med angst fordi han risikerte å se fanger bli banket opp og drept.

På grunn av sin ekstremt voldelige historie, har det i dag de strengeste sikkerhetsreglene i verden. Det har redusert antallet tilfeller av knivstikking fra 1000 til 70 i året.

La Sante

Dette fengselet, sentralt beliggende i den franske hovedstaden Paris, er kjent for å være så brutalt at mange fanger velger å begå selvmord. I 1999 alene tok 124 av de innsatte sine egne liv. Volden i fengselet er så omfattende at de innsatte bare får være utenfor cellen fire timer i døgnet. Systemet i fengselet skaper et hierarki blant de innsatte og innebærer at de «svakeste» ofte utsettes for en uhyrlig behandling.

Gitarama (nå Muhanga-fengsel)

Etter folkemordet i Rwanda i 1994 hvor over 800 000 tutsier og moderate hutuer døde, ble mange tusen hutuer plassert i Gitarama sentralfengsel som kun var beregnet for 400 innsatte. Leger Uten Grenser mente de innsatte ble behandlet som dyr. Gitarama ble senere bygget ut og fikk navnet Muhanga sentralfengsel. I 2014 ble store deler av fengselet rammet av brann.

Diyarbakir

Forholdene her har vært notorisk umenneskelige helt siden fengselet ble bygget i 1980 i Diyarbakir, den uoffisielle hovedstaden i tyrkisk Kurdistan. Etter statskuppet samme år ble fengselet satt under militær administrasjon. Det ble erklært unntakstilstand, og forholdene skal ha vært særlig ille i perioden 1981–1984 i den nybygde Militærfengsel Nr 5-avdelingen hvor de innsatte skal ha blitt utsatt for systematisk tortur. Den voldelige tendensen har angivelig mer med vaktene enn de innsatte å gjøre. Det toppet seg i 1996, da bevæpnede vakter gikk til angrep på fangene. 10 innsatte ble drept, 46 skadet.

I 2009 ble det lansert planer om å konvertere fengselet til en skole. Kurdiske aktivister har kritisert planene, og mener fengselet heller bør gjøres om til museum.

Så langt har lite skjedd, og Diyarbakir fungerer fortsatt som fengsel.

ADX-Florence Supermax Facility

Dette fengselet i Colorado er bygget for å ta seg av de verste fangene i USA. Mange av dem holdes i isolasjon 24 timer i døgnet. I 2012 ble fengselet politianmeldt for angivelig umenneskelige soningsforhold. «De gjør oss til dyr», het det i anmeldelsen fra fangene selv.

Oppmerksomheten rundt dette bidro til å gjøre soningsforholdene bedre en periode. Men nå er alt som før.

La Sabaneta

Dette fengselet ligger i Venezuela i Sør-Amerika og er konstruert for å ta imot ikke mindre enn 25 000 innsatte. Så mange mennesker er det nesten umulig å ha oversikt over, særlig når bemanningen er lav. Sabaneta er kjent for å være kronisk underbemannet. Om morgenen 3. januar 1994 angrep mellom 50 og 150 innsatte en annen avdeling uten at vaktene grep inn, ifølge Human Rights Watch. Flere innsatte skal ha blitt halshugd i det blodige oppgjøret som førte til 108 døde.

I 2013 ble 16 drept i et oppgjør mellom forskjellige gjengfraksjoner i La Sabaneta. Som følge av det blodige oppgjøret ble fengselet stengt. Planen er å gjøre komplekset om til et museum.

Camp 22

Nord-Korea fremstår som et eneste stort fengsel, men for innbyggere som våger å ytre seg kritisk til det kommunistiske skrekkregimet, kan skjebnen bli enda verre. Nord-Korea skal ha flere GULag-lignende leire for politiske fanger. Dette er rene konsetrasjonsleire med slavearbeid og systematisk tortur. Basert på vitneobservasjoner fra nordkoreanere som har greid å flykte fra landet, omtales Camp 22 i Hoeryong som den verste.

Noen rapporter anslår at rundt 50 000 fanger skal leve under verst tenkelige forhold der. Andre kilder hevder at leiren skal ha blitt stengt av regimet.

Bildet øverst er tatt av en satellitt i 2012.

Tadmor

Tadmor Military Prison i Palmyra, Syria er kanskje et enestående eksempel på at livet er bedre innenfor enn utenfor murene – tross alt. Det er ikke fordi soningsforholdene er humane, men fordi borgerkrigen raser. Amnesty International har i en rapport fastslått at «alle forhold i dette fengselet var innrettet med ett mål for øye: Å frata de innsatte all verdighet». Resultatet var da også at de ble umenneskeliggjort og fullstendig ute av stand til å fungere på en normal måte etter endt soning.

Den mest beryktede hendelsen i fengselets historie fant sted i juni 1980. President Hafez al-Assad overlevde et angrep i regi av Det muslimske brorskap og svarte med å gi politiet rett til å skyte alle innsatte i fengselet. Rundt 500 ble drept.

I mai 2015 tok IS kontroll over fengselet. 30. mai sprengte terrorgruppen bygningen i stykker.

San Quentin

Dette fengselet ble bygget i 1852 og er det eldste i California. Det har eget gasskammer, men det er aldri blitt brukt. Fengselet har en kapasitet på 5222 innsatte og mange hundre sitter på «death row». Alle henrettelser foretatt her, og det er mange, har skjedd med giftsprøyte.

Vold er et evig tilbakevendende problem, selv om antallet betjenter er massivt. En helt spesiell hendelse inntraff i 2006, da rasistisk motiverte angrep førte til at to innsatte ble drept og over 100 skadet. Fengselet er kjent for elendige soningsforhold. En offisiell rapport fastslår at «det er farlig å være menneske her».

Ognenny Ostrov

Ognenny Ostrov ligger på en øy og er Russlands svar på Alcatraz. Fengselet har en forhistorie som kloster, men mennene som sitter her er ikke guds beste barn.

Etter 1917 ble såkalte «fiender av revolusjonen» plassert her, deretter ofre for Stalins røde terror. Avisen The Daily Telegraph fikk et unikt innblikk i fengselet, som bare er kjent som Pyatak, i 2004. Forholdene skal være så inhumane at de bryter ned selv de tøffeste innsatte.

Fengselet regnes som blant de verste i Russland, i likhet med Black Dolhin-fengselet nær grensen til Kasakhstan som holder kannibaler, seriemordere og terrorister bak lås og slå.

Bang Kwang

Bang Kwang befinner seg i Bangkok i Thailand og kalles gjerne «Bangkok Hilton» (PS: Dette er ironisk ment.). Bang Kwang er ikke stedet der folk ønsker å tilbringe tiden sin. Fengslet er kjent for metodisk, rutinepreget tortur av de innsatte. Fangene presses sammen i bitte små celler. Det siste måltidet er så vondt at de dødsdømte trygler om å få slippe å spise det. De får for øvrig bare to timers varsel før de hales ut til retterstedet.

Bildet viser cellen fanger som skal henrettes oppbevares i før de henrettes.

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her