<b>KRIGSHELTER:</b> Saltvann og et unikt stykke krigshistorie er hva veteranene Trygve Hansen (t.v) og Tony Ditcham har til felles.
KRIGSHELTER: Saltvann og et unikt stykke krigshistorie er hva veteranene Trygve Hansen (t.v) og Tony Ditcham har til felles. Foto: Håkon Bonafede

Slaget om Nordkapp

De senket Scharnhorst

Tygve Hansen(97) og Tony Ditcham(96) er de siste gjenlevende etter historiens siste sjøslag.

Publisert Oppdatert

Denne uken satte de to beina på samme dekk for første gang under frigjøringsmarkeringen om bord på HMS Belfast i London.

- Skål for jobben som måtte gjøres sa de da de to møttes 74 år etter slaget om Nordkapp, der den tyske marinens stolthet, slagskipet Scharnhorst ble senket i en duell i et voldsomt uvær i polarnatten på Nordkappbanken.

LES OGSÅ: Syv ting som kunne ha snudd 2. verdenskrig

Vakker og fryktinngytende

Som våpenoffiser på HMS Scorpion var Ditcham den første som fikk øye på silhuetten til slagskipet og satte i gang angrepet.

- Hun var både et vakkert og fryktinngytende syn, sier han i dag.

<b>VIKTIG:</b> KNM Stord fikk inn den første torpedoen på Scharnhorst. Det gjorde at skipet måtte sette ned farten og resten av den engelske flåten kunne sette inn nådestøtet.
VIKTIG: KNM Stord fikk inn den første torpedoen på Scharnhorst. Det gjorde at skipet måtte sette ned farten og resten av den engelske flåten kunne sette inn nådestøtet. Foto: Fra samlingen til Bjørn Mentzoni

Hansen var maskinist på den norske torpedojageren Stord. Jobben hans var å få maskineriet til å yte maksimalt for å ta opp jakten på Scharnhorst. Under torpedoangrepet kom Stord og Scorpion så tett opptil Scharnhorst at det så ut på avstand som de var i ferd med å kollidere.

LES OGSÅ: 10 sprø oppfinnelser fra 2. verdenskrig

Nådestøtet

Skadene fra torpedoene de avfyrte var avgjørende for å senke farten Scharnhorst nok til at resten av den britiske flåtestyrken fikk satt inn nådestøtet.

Trygve Hansen overlevde også en torpedering, og deltok under bombarderingen av strendene under D-dagen.

Av de fire S-klasse torpedojagerne overlevde bare halvparten og Stord, med kjennetegn 26, fikk kallenavnet "Lucky 26".

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her