<b>GROTESK PAR: </b>Tilsynelatende et lykkelig, normalt ektepar. Det kunne ikke vært lengre fra sannheten.
GROTESK PAR: Tilsynelatende et lykkelig, normalt ektepar. Det kunne ikke vært lengre fra sannheten. Foto: AP/NTB scanpix

Fred og Rosemary West

Ekteparet fra Helvete

Da datteren forsvant, fikk politiet tillatelse til å ransake huset til ekteparet West. De var ikke forberedt på det de skulle finne.

Publisert Oppdatert

FRED OG ROSEMARY WEST sine perverse og grusomme handlinger pågikk i 27 år uten at noen slo alarm. Dette til tross for at ekteparet hadde vært i kontakt med politi, barnevern og sosialomsorg hele 67 ganger i løpet av disse 27 årene.

Først etter at datteren Heather forsvant i 1987, kom sannheten for en dag.

Fra fattige kår

Frederick Walter Stephen West ble født i Herefordshire i 1941, og vokste opp i fattigdom. Familien bodde i et lite hus uten strøm eller annen oppvarming enn en vedovn, og barna måtte bidra ved å samle bær, dyrke jorda, jakte småvilt og lignende.

Faren var dominerende og til tider voldelig, mens moren beskrives som overbeskyttende. Fred West skal selv ha hevdet at han først lærte om sex av moren, som skal ha forgrepet seg på ham fra han var rundt 12 år.

<b>BLI ABONNENT:</b> Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Få tilgang til alle bladene på vimennpluss.no.
BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Få tilgang til alle bladene på vimennpluss.no.

Han hevdet også å ha hatt sex med gårdsdyr tidlig i ungdommen, og at han trodde incest var normalt fordi faren misbrukte søstrene hans.

I juni 1961 fortalte hans 13 år gamle lillesøster Kitty til moren at Fred hadde forgrepet seg på henne i et halvt års tid. Hun skal ha betrodd seg til moren fordi hun hadde blitt gravid med Freds barn. En yngre bror av Fred har imidlertid avvist disse påstandene som ren fantasi.

Enkelte har spekulert i om Fred Wests tilbøyeligheter kan stamme fra to hodeskader han pådro seg i oppveksten.

Først havnet han i en motorsykkelulykke da han var 17 år gammel. Fred lå i koma i en uke, og fikk operert inn en metallplate i hodet. Etter dette skal han ha fått plutselig utbrudd av voldsomt raseri. Året etter stakk han hånda opp under skjørtet på en jente, og ble skubbet ned en trapp.

<b>BARNEPIKEN:</b> Anne McFall ble gravid, og det ville ikke Fred West ha noe av.
BARNEPIKEN: Anne McFall ble gravid, og det ville ikke Fred West ha noe av.

Første ekteskap

Rosemary var ikke Freds første kone. Høsten 1962 tok han opp kontakten med Catherine «Rena» Costello, som han tidligere hadde hatt et forhold til. De to fant umiddelbart tonen igjen, og giftet seg 17. november samme år.

Freds yngre bror John var den eneste gjesten i bryllupet. Fred og Rena fikk en datter, og etter en tid flyttet barnepiken Anne McFall inn. Rena hadde datteren Charmaine fra før.

Etter en stund ble Anne gravid med Freds barn, og forsøkte å overtale ham til å skille seg fra Rena slik at han kunne gifte seg med henne. Fred var ikke interessert. I stedet drepte han Anne.

Anne McFall ble aldri meldt savnet, men mot slutten av sitt liv påsto Fred at han knivstakk og drepte henne under en opphetet krangel.

Da det parterte liket av Anne ble funnet i en kornåker i 1994, fant man merker som viste at jentas armer hadde vært sammenbundet.

Det manglet også flere knokler, som kan ha blitt beholdt som suvenirer, og ting tydet på at Annes ufødte barn hadde blitt skåret ut av henne. De tekniske bevisene pekte mot en overlagt handling, ikke et drap i affekt slik Fred hadde hevdet.

Heller ikke Rena kom levende fra samlivet med Fred. Han drepte henne i 1972, og begravde liket på et jorde.

<b>DATTER: </b>Heather Ann Wests forsvinning satte søkelyset på foreldrene
DATTER: Heather Ann Wests forsvinning satte søkelyset på foreldrene

Match made in hell

Fred traff Rosemary Letts første gang i 1969, da hun nettopp hadde fylt 15 år. Fred var allerede en voldtektsmann med liv på samvittigheten, og i Rose fant Fred noen han kunne forme og dele sine grusomme lyster og tilbøyeligheter med.

Sammen utfoldet de seg på perverst vis. I ettertid har man funnet tegn på at Fred og Rose var medlemmer av en pedo-ring som misbrukte svært unge jenter, og muligens gutter.

Kjelleren i huset deres ble rene sexklubben for ekteparet og deres likesinnede, og var skreddersydd for syke aktiviteter, med avlyttingsutstyr, kikkhull, sexleker og et torturkammer i kjelleren.

I tillegg jobbet Rose som prostituert, med kjelleren som base. Fred hadde ingenting imot dette – tvert imot likte han å se på når Rose «betjente» kundene sine.

En bekjent av Fred West, Terrence Crick, varslet flere ganger politiet om at Fred hadde vist ham kirurgiske instrumenter. Disse hevdet han å bruke til å gjennomføre aborter på unge jenter, og han skrøt av at han hadde hatt sex med flere av jentene umiddelbart etter inngrepet.

Politiet overså henvendelsene, ifølge Crick fordi Fred West jobbet som politiinformant. Terrence Crick tok senere selvmord,

Det var nok flere i nabolaget som mistenkte at det foregikk lyssky aktiviteter i huset. Men nøyaktig hvor ille det var, ble ikke avslørt før flere år senere.

<b>FRED OG ROSE (t.v.) WEST: </b>Ekteparet og barna avbildet i bryllupet til datteren Anne-Marie (midten). 
FOTO: SWNS/NTB scanpix
FRED OG ROSE (t.v.) WEST: Ekteparet og barna avbildet i bryllupet til datteren Anne-Marie (midten). FOTO: SWNS/NTB scanpix

Nesten avslørt

Ekteparet kunne blitt avslørt allerede i 1972. Da plukket de opp den 17 år gamle haikeren Caroline Roberts, og endte opp med å ansette henne som barnepike.

Hun skjønte raskt at noe var fryktelig galt med paret, og da de inviterte henne til å delta i sexlekene sine, fikk hun nok og stakk av.

En stund senere ble hun kidnappet av Fred da hun ventet på bussen. Han tok henne med tilbake til 25 Cromwell Street, hvor hun ble bundet og seksuelt misbrukt i 12 timer av ekteparet.

Etterpå truet de henne med at de skulle holde henne lenket fast i kjelleren, og la vennene sine gjøre hva de ville med henne. Deretter skulle de drepe henne og begrave liket under brosteinene i nabolaget, der det ifølge Fred lå «hundrevis av jenter … politiet har ikke funnet dem, og de kommer ikke til å finne deg!».

Ekteparet må ha trodd at truslene ville skremme Caroline til taushet, men den unge jenta dro til politiet og anmeldte dem.

<b>OVERLEVDE:</b> Caroline Roberts overlevde skrekkens hus og ekteparet Wests terror. På bildet blir hun intervjuet av Documentary Movies.
OVERLEVDE: Caroline Roberts overlevde skrekkens hus og ekteparet Wests terror. På bildet blir hun intervjuet av Documentary Movies. Foto: Skjermdump/YouTube

Aktoratets sak raknet imidlertid da Caroline ikke våget å vitne, og ekteparet slapp unna med en bot. Dermed ble ikke omfanget av ekteparets avvikende oppførsel oppdaget før datteren Heather forsvant.

Da politiet troppet opp i 25 Cromwell Street i 1987 med en ransakelsesordre på jakt etter Heather West, var det slutt på ekteparet Wests ufortjente hell.

Da politiet begynte å grave i hagen og under verandaen, dukket det opp stadig flere levninger. I kjellergulvet og i vegger fant man enda flere. Mange av ofrene var halshugd og partert, og enkelte ble funnet med hodet surret inn i brun teip, med et rør i nesen slik at de hadde kunnet puste – til livet rant ut.

Det ble raskt klart for etterforskerne at de sto overfor to av Storbritannias verste seriemordere gjennom tidene. Så begynte den omfattende opprullingen av antall ofre, og hvem de var.

Skrekkens hus

UCA_007394D_06

I 1987 avdekket en husundersøkelse i 25 Cromwell Street levninger etter en rekke mennesker nedgravd i hagen, støpt ned i kjellergulvet, og inne i veggene.

Ekteparet Fred og Rosemary West ble arrestert.

Etterforskningen viste at ekteparet hadde begått grove seksuelle overgrep mot barna sine i en årrekke, i tillegg til unge jenter fra distriktet. Noen av ofrene ble drept etter overgrepene, blant dem flere av ekteparets barn.

Fred West hengte seg i fengsel før rettssaken. Rosemary vil aldri slippe fri, til tross for gjentatte forsøk på å anke. Hun har aldri innrømmet å ha vært delaktig i noen av drapene.

Huset ble revet i 1996. Likevel strømmer det hvert år nysgjerrige mennesker til adressen.

Man mistenker at det er adskillig flere ofre enn de man kjenner til.

I 2015 ble David og Pauline Williams, venner av Fred og Rose, dømt for å ha misbrukt 10 barn seksuelt gjennom en periode på 15 år. De kan ha vært en del av samme pedo-nettverk.

Den feige utveien

Samfunnet skulle aldri få sjansen til å stille Fred West til rette for ugjerningene han hadde utført. Han hengte seg i fengsel før saken kom opp i retten.

Dermed var det kun Rose som havnet på tiltalebenken. Rosemary West ble dømt for drap på ti jenter og kvinner, blant dem Freds stedatter Charmaine.

<b>SKYLDIG: </b>Rosemary West føres ut av rettssalen etter å ha blitt kjent skyldig i til sammen 10 drap. Hun sitter i dag fengslet i HM Prison Low Newton i nærheten av Durham.
SKYLDIG: Rosemary West føres ut av rettssalen etter å ha blitt kjent skyldig i til sammen 10 drap. Hun sitter i dag fengslet i HM Prison Low Newton i nærheten av Durham. Foto: Reuters/NTB scanpix

Enkelte mener det reelle antallet ofre er enda høyere. Fred hevdet at det var minst 20 andre ofre han ikke hadde fortalt politiet om, men sa ikke noe om hvem ofrene var, eller hvor likene lå begravet. Den informasjonen tok han med seg i graven.

Ett unntak er Mary Bastholm, en femten år gammel jente som forsvant fra et busstopp i 1968. Fred West hevdet at Mary var et av ofrene politiet ikke visste om, og saken har aldri blitt oppklart.

Fred Wests selvmordsbrev

To Rose West, Steve and Mae,

Well Rose it's your birthday on 29 November 1994 and you will be 41 and still beautiful and still lovely and I love you. We will always be in love.

The most wonderful thing in my life was when I met you. Our love is special to us. So, love, keep your promises to me. You know what they are. Where we are put together for ever and ever is up to you. We loved Heather, both of us. I would love Charmaine to be with Heather and Rena.

You will always be Mrs. West, all over the world. That is important to me and to you.

I haven't got you a present, but all I have is my life. I will give it to you, my darling. When you are ready, come to me. I will be waiting for you.

Grusomme detaljer

Avisene måtte tone ned beskrivelsene i artiklene som omhandlet West-saken. Folk orket rett og slett ikke høre de grusomme detaljene om hva som hadde skjedd i 25 Cromwell Street. Også for pressefolkene som dekket rettssaken ble det et sjokk.

Etter at parets datter Anne Marie hadde avgitt forklaring i rettssalen, forsøkte hun å begå selvmord ved hjelp av piller. Senere falt hun ned fra en bro i en iskald elv, noe mange mente var et nytt selvmordsforsøk.

Anne Marie ble dratt opp fra vannet i siste liten, og har slitt med å skape seg et normalt liv etter den traumatiske oppveksten og vissheten om grusomhetene foreldrene sto bak.

Huset til West-familien, hvor det hadde skjedd så mange ubeskrivelige, grusomme ting, ble jevnet med jorden. Likevel strømmer et stort antall skuelystne til adressen hvert år.

<b>HOUSE OF HORROR:</b> En folkemasse samlet seg utenfor 25 Cromwell Street da det ble kjent hva som hadde foregått innenfor husets vegger.
HOUSE OF HORROR: En folkemasse samlet seg utenfor 25 Cromwell Street da det ble kjent hva som hadde foregått innenfor husets vegger. Foto: Getty Images

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her