<b>INN I DET UKJENTE:</b> Det var ikke akkurat påskestemning på fjellet da ni russere dro på tur i Ural i 1959. Men en god påskekrim ble det: Ingen av de ni overlevde, og ingen er helt sikre på hva som tok livet av dem. 
INN I DET UKJENTE: Det var ikke akkurat påskestemning på fjellet da ni russere dro på tur i Ural i 1959. Men en god påskekrim ble det: Ingen av de ni overlevde, og ingen er helt sikre på hva som tok livet av dem. 

60 år siden den fortsatt uløste gåten oppsto

Ni lik i snøen

I 30–40 minusgrader skar ni unge mennesker seg ut av teltet og rømte tynnkledde ut i vinden og snøen og døden i en gudsforlatt fjellskråning i Ural. Fortsatt aner ingen hvorfor. Nå har russiske myndigheter åpnet ny etterforskning.

Publisert Oppdatert

Da 23 år gamle Igor Dyatlov satte seg på toget i Sverdlovsk, var han lykkelig uvitende om at han bare hadde én uke igjen å leve, og at et øde fjellpass i Ural for alltid skulle bli oppkalt etter ham. Dyatlovpasset. Åstedet for et av verdens store, uløste mysterier. Stedet der noe skremte ni veltrente, oppegående skiløpere til døde en februarnatt i 1959.

Men ettersom Dyatlov slett ikke kunne ane at han snart ville bli funnet ihjelfrosset i snøen, var han sorgløs og munter, der han satt. Han smilte så alle kunne se det store mellomrommet mellom fortennene, det som gjorde at folk heller beskrev ham som karismatisk enn kjekk. Han var en erfaren friluftsmann, og lederen i turfølget.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå