Foto: (Wikimedia Commons)

Historie

Morgenen 15. april 1919 våknet innbyggerne i Hastings til et helt spesielt syn

Den gangen en tysk ubåt skylte i land på en britisk strand.

Publisert

Du har kanskje hørt og sett bilder av hvaler, haier og delfiner som skylder opp på land, men har du hørt om den gangen en tysk militærubåt skylte opp på land på sørkysten av England?

En rolig tirsdags morgen 15. april 1919 våkner innbyggerne i landsbyen Hastings i grevskapet East-Sussex i den sørlige delen av England til et meget spesielt syn. På stranden ligger nemlig den tyske ubåten U-118 som en strandet hval.

Deltatt i strid

U-118 ble bygget på verft i Hamburg i 1918 og deltok i første verdenskrig, som en av 329 ubåter i den tyske marinen. Etter å deltatt i strid i Atlanterhavet, hvor den blant annet senker to britiske skip, blir ubåten overgitt til Frankrike i februar 1919, etter Tyskland kapitulerer.

Det blir besluttet at ubåten skal demonteres i havnen Scapa Flow i Skottland, for så å bli solgt i skrapdeler. 15. april er U-118 på vei mot Skottland, da taueskipet havner i kraftig storm i Den engelske kanal. Slepetauet ryker og noen timer senere befinner ubåten seg på stranden i Hastings. Ubåten har utrolig nok havnet rett utenfor det fasjonable Queens Hotell i den britiske badebyen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: (Wikimedia commons)
Foto: (Wikimedia Commons)

Synet er selvfølgelig uvanlig, og innbyggere  og turister strømmer til for å få et glimt av den over 81 meter lange og 10 meter høye ubåten. I løpet av de neste ukene blir U-118 en populær turistattraksjon i Hastings. Militæret lar byen ta noen pund i inngangsbillett for å la nysgjerrige klatre og la seg fotografere på ubåtens dekk.

Omvisninger om bord selve ubåten blir også gitt til prominente gjester, men dette blir stoppet da guidene fra den engelske kystvakten blir alvorlig syke. De to mennene dør senere av skadene de har fått. Man tror først de to dødsfallene skyldes råtten mat om bord i ubåten, men etter nærmere undersøkelser viser det seg at det er gasser fra U-118s skadde batterier som har ført til de uheldige dødsfallene. Alle omvisninger blir selvfølgelig stoppet som følge av dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: (Wikimedia Commons)
Foto: (Wikimedia Commons)
Foto: (Wikimedia Commons)

Flere forsøk på å få sendt den strandede ubåten ut i havet blir gjort. Det første forsøket involverer tre traktorer dagen U-118 havner på stranden i Hastings, men man må raskt gi opp da det viser at traktoren ikke er i nærheten av å få rikket på den flere hundre tonns tunge ubåten. Et fransk marineskip prøver senere å dele ubåten i to ved å skyte på den med skipets kanoner. Da dette ikke fungerer, blir det foreslått å detonere sprengstoff inni ubåten. Dette blir dog avfeid som for farlig, med tanke på hvor nært bebyggelse ubåten ligger.

Etter flere måneder som en strandet hval, blir det besluttet at U-118 skal fjernes. I løpet av oktober, november og desember 1919, blir ubåten demontert av den britiske marinen og skrapmetallet blir solgt videre.

Foto: (Wikimedia Commons)
blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.