BAE Systems

Militær-oppfinnelsene som aldri ble noe av

Se bildene fra 60-tallet. Én drøm ser ut til aldri å dø.

Publisert

Det er ikke bare nazistene som har hatt i overkant ambisiøse, militære ideer. Under andre verdenskrig klekket også britene ut mildt sagt bisarre planer, som å slippe lim over de tyske soldatene slik at de ville bli limt fast til bakken og forvandle Hitler til en kvinne ...

Heller ikke etter krigen var engelskmennene plaget av en nei-fase under sine idemyldringer, og langt fra alt ble satt ut i livet.

Det britiske forsvarsselskapet BAE Systems har vekket til liv en gravplass av tidligere usette oppfinnelser som aldri fikk se dagens lys, og her det flere interessante funn.

Oppfinnelsene ble alle knekket ut av britiske ingeniører på 60-tallet, men kom aldri lenger enn tegnebordet - enten fordi de var for dyre eller for kompliserte.

Hoppende bil

Drømmen om flyvende biler dør aldri, men britene tøylet seg en smule. Designene inkluderer ikke en flyvebil, men et hoppende terrengkjøretøy som skulle kunne forsere fiendens blokader. Tanken var at tolv rotorer ville løfte bilen fra bakken, og sende den et visst antall meter opp og frem.

Mustard

En annen oppfinnelse ble kalt MUSTARD (Multi-Unit Space Transport And Recovery Device). Dette var en kombinasjon av et overlydsfly og romskip bestående av tre «flyvende vinger», alle bemannet. Vingene skulle ta av som ett fly, to av dem skulle tjene som startraketter for det tredje - som da altså skulle nå rommet.

Jetfly uten rullebane

En annen kreativ oppfinnelse var en take-off-plattform for jagerfly. Tanken bak plattformen var den kunne heves fra vannrett posisjon med et fly festet til. Jetflyet kunne da ta av uten at å trenge en rullebane.

Intercity-fly

Den samme ideen ble også overført til kommersielle fly. Britene kalte prosjektet Intercity Vertical-Lift Aircraft, og om det hadde vært satt ut i livet, kunne flyplasser vært lagt midt i byen.

I forbindelse med åpningen av et besøkssenter ved militærflyfabrikken i Warton i Lancashire har BAE Systems oppgradert designskissene fra 60-talllet.

Slik ville konseptene antagelig ha blitt utformet i dag:

Screen9na04