På et område tilsvarende tre fotballbaner bodde det over 33.000 personer i det som var en lovløs enklave i Hongkong.
På et område tilsvarende tre fotballbaner bodde det over 33.000 personer i det som var en lovløs enklave i Hongkong. Foto: Ian Lambot (Creative Commons 4.0)

Hongkong

Kowloon Walled City: Aldri har mennesker bodd så tett – og politiet holdt seg langt unna

Et lite område av Hongkong var egentlig et annet land.

Publisert

På Manhattan bor det rundt 27.000 personer per kvadratkilometer. I Kowloon Walled City var tettheten 44 ganger så høy.

Kallenavnet «City of Darkness» var ikke tilfeldig. Gatene var smale, mørke smug. Stanken var forferdelig. Innlagt vann var en umulighet. Avløp det samme.

De 300 byggene plassert på et område tilsvarende tre fotballbaner var kjent for prostitusjon, opium og kriminalitet. Og av en eller annen merkelig grunn: Tannleger.

Politiet måtte holde seg langt unna. Her var det triadene som styrte.

Aldri har folk bodd tettere enn det gjorde i et svært avgrenset område i Hongkong.

Byggene måtte holde seg innenfor enklavens grenser - og det var rikelig med plass utenfor.
Byggene måtte holde seg innenfor enklavens grenser - og det var rikelig med plass utenfor. Foto: Forgemind Webuse 0005

Og stedet oppsto som en konsekvens av stormaktsavtaler som aldri var helt gjennomtenkt.

En liten oase tilsvarende tre fotballbaner

På 1800-tallet lå det nemlig en liten militærpost tilhørende Kina i det vi nå kjenner som fastlandssiden av Hongkong. Men etter mye om-og-men, blant annet Opium-krigene, fikk Storbritannia herredømme over hele området rundt.

Kowloon Walled City den gangen det var en militær utpost.
Kowloon Walled City den gangen det var en militær utpost.

Unntaket var denne leiren. Et område på 26 mål, omtrent tre fotballbaner - et godt stykke fra vannkanten. Dette ble en kinesisk enklave, og etter hvert ble den omformet til et vanlig byområde.

Navnet «Kowloon Walled City» kom av en 4 meter høy og 4,5 meter tykk mur som gikk rundt hele området.

Kowloon Walled City lå et godt inne på fastlandet. Under 2. verdenskrig ble muren rundt byen plukket ned og brukt som fyllmasse for flystripa ut i havet. Denne flystripa skulle senere legge begrensning på hvor høyt byen kunne bygges.
Kowloon Walled City lå et godt inne på fastlandet. Under 2. verdenskrig ble muren rundt byen plukket ned og brukt som fyllmasse for flystripa ut i havet. Denne flystripa skulle senere legge begrensning på hvor høyt byen kunne bygges.

Antall innbyggere var lite og verken britene eller kineserne brydde seg om den noe uortodokse løsningen.

Men under 2. verdenskrig flommet det flyktninger over grensen fra Kina - samtidig som muren rundt byenble plukket fra hverandre. En trengte steinene for å utvide en flyplass.

Opprinnelig så var "Walled City" et uttrykk for en fysisk mur rundt enklaven. Etter hvert ble selve byen en mur mot omverdenen.
Opprinnelig så var "Walled City" et uttrykk for en fysisk mur rundt enklaven. Etter hvert ble selve byen en mur mot omverdenen.

Helt uregulert

Fordi området egentlig var kinesisk, hadde ikke politiet i Hongkong noe de skulle ha sagt inne på dette området. Og siden enklaven var helt omringet av britisk område, hadde ikke kineserne verken vilje eller mulighet til å gjøre noe der heller.

Etter 2. verdenskrig begynte byggingen av høyere, konkurrerende bygg.
Etter 2. verdenskrig begynte byggingen av høyere, konkurrerende bygg. Foto: richardwonghk / CC

Etter 2. verdenskrig ble området derfor i praksis et anarki, der alt var lov. Eller ingenting var forbudt. En kunne bygge hvor man ville, en kunne gjøre hva man ville. Og det var lokale gjenger - triader - som styrte.

Utover 50- og 60-tallet vokste byen noe voldsomt. Rundt 300 bygninger poppet opp, og de fleste var over 10 etasjer høye. 14 etasjer ble de facto maksimum, fordi noe høyere skapte problemer for innflyvningsbanen til en flyplass i nærheten.

Store deler av taket hang derimot sammen - og man kunne bevege seg fritt rundt på toppen av bygningene. Dette har blitt udødeliggjort i en rekke filmer.

Den opprinnelige delen av militærleiren, ble et administrasjonsbygg/skole/eldrehjem midt i byen.
Den opprinnelige delen av militærleiren, ble et administrasjonsbygg/skole/eldrehjem midt i byen. Foto: Forgemind Webuse 0005
Nær sagt alle gater var overbygget. Dreneringen var elendig. Det var mørket hele tiden.
Nær sagt alle gater var overbygget. Dreneringen var elendig. Det var mørket hele tiden. Foto: Ian Lambot / CC4

På gatenivå ble byen kjent for sine ekstreme smale gater, hvor nær sagt alt var overbygget. De var mørke døgnet rundt, og byen ble kjent som «City of Darkness». Stanken skal ha vært grufull.

Høy kriminalitet, et enormt antall opiumrom og bordeller.

Men også hjemmet til 33.000 mennesker. Noen bodde der i flere tiår. Og en etter hvert ganske blomstrende forretningsdrift. Og fabrikker. Rapportene meldte også om unormalt mange tannleger.

De opprinnelige administrasjonsbyggene i midten, som hele byen er bygget rundt, var  en kombinert møteplass, skole og eldresenter drevet av kirken.

Det de derimot ikke hadde var sanitære forhold å snakke om. Eller innlagt vann. Strømmen ble stjålet fra kraftnettet rundt byen.

Et forsøk på lage en skjematisk oversikt over byen. Dette er bare et lite utsnitt av de rundt 300 byggene. At fire familier bodde i samme leilighet var normalt.
Et forsøk på lage en skjematisk oversikt over byen. Dette er bare et lite utsnitt av de rundt 300 byggene. At fire familier bodde i samme leilighet var normalt.

Slutten

Utover 70-tallet ble byen derimot et større og større problem, og det var særlig de sanitære forholdene - i kombinasjon med kriminaliteten - som gjorde at lokale myndigheter begynte å ta grep.

Selv om området besto av rundt 300 bygg, var det ikke lett å se det fra utsiden.
Selv om området besto av rundt 300 bygg, var det ikke lett å se det fra utsiden. Foto: Ian Lambot / CC4

På midten av 70-tallet begynte politiet å gjennomføre massive politiraid, og flere tusen mennesker ble arrestert. Konsekvensen var at kriminalitetsnivået i området ble kraftig redusert.

Dette var derimot ikke nok. I 1987 kom britiske og kinesiske myndigheter til enighet om å rive hele sulamitten. Rundt 350 millioner dollar ble utbetalt i kompensasjon til innbyggerne. Gjennom 1991 og 1992 foregikk en omfattende utkastelsesprosess og i 1993 ble hele området revet - med unntak av administrasjonbyggene i midten.

Dette var en gang verdens mest tettbebygde område.
Dette var en gang verdens mest tettbebygde område. Foto: (Wikimedia / CC 3.0)

Området er i dag en park.

Under kan du se en dokumentar WSJ lagde 20 år etter at området ble revet.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her