MURPHY RANCH: Bak denne porten forberedte Hitler-sympatisører seg til en ny hverdag. Dersom Tyskland hadde vunnet den andre verdenskrig, var førerens tanke at han skulle lede an i den nye verdensordenen fra spektakulære Murphy Ranch i åsene over Los Angeles.
MURPHY RANCH: Bak denne porten forberedte Hitler-sympatisører seg til en ny hverdag. Dersom Tyskland hadde vunnet den andre verdenskrig, var førerens tanke at han skulle lede an i den nye verdensordenen fra spektakulære Murphy Ranch i åsene over Los Angeles. Foto: Rehab/FG (Bulls)

Murphy Ranch

Her lå Hitlers hemmelige naziparadis

Du gjetter neppe hvor det ligger.

Publisert

Bildene i denne artikkelen viser restene av det som skulle bli Adolf Hitlers nye hjem dersom Tyskland vant krigen. Prosjektet demonstrerer Hitlers vyer for Det tredje riket - eiendommen ligger i California.

Omkranset av idylliske kjendisvillaer og olivenlunder ligger i dag ruinene av diktatorens planlagte base. Dersom Tyskland hadde vunnet den andre verdenskrig, var førerens tanke at han skulle lede an i den nye verdensordenen fra spektakulære Murphy Ranch i åsene over Los Angeles.

Ranchen ligger avsides til, og ble omgjort av amerikanske nazisympatisører. På 40-tallet var den tungt bevoktede eiendommen hjem for en gjeng på 50 hollywoodfascister. Her levde de i vente på at Det tredje riket skulle vinne krigen.

I 1940 trodde det sterke, tyske krigsmaskineriet at det ikke ville ta mer enn to år før Europa var tatt og amerikansk motstand feid unna. Men etter bombingen av Pearl Harbor i 1941, raidet amerikanske myndigheter Murphy Ranch og kastet beboerne på dør.

Praktfull eiendom

Fra eiendommen har man utsikt til Santa Monica inkludert den kjente piren på Venice Beach. I dag er stedet herjet av tiden - og graffiti, men den forlatte ranchen ligger forunderlig nok fremdeles der. Bare 1500 meter unna bor regissør Steven Spielberg. På Hitlers tid bodde Charlie Chaplin og Buster Keaton rett i nærheten. Hitler var opptatt av hollywoodglamouren og var kjent for å arrangere store fester rundt lanseringen av større Hollywood-filmer.

Den store jernporten inn til eiendommen står fremdeles. Herfra er det en 15 minutters kjøretur opp til hovedhuset, noe som naturligvis sikret privatlivets fred. Veien dit er nå overgrodd av blomster og planter, men ruinene gir inntrykk av hva nazistene en gang så for seg. På eiendommen finnes enorme vann- og gasstanker, låver, generatorer, uthus og små bolighus - nok til å huse 5000 mennesker. Områdene rundt kunne lett dyrkes, noe den notorisk mistenksomme diktatoren satt pris på. Han var konstant redd for å bli forgiftet.

Lokalpolitikere i Los Angeles har planer om å forvandle stedet om til et piknikområde for friluftsentusiaster. Fremtidige fotturister som nyter utsikten til Stillehavet mens de gomler nisten og drikker kaffe vil neppe ane at de befinner seg i et planlagt nazirede.

- Dette var tenkt som hovedsetet for den amerikanske fascismen, hvor Hitler en dag skulle herske over USA, forteller lokalhistoriker Randy Young.

Young sier at ranchen var et elegant og smart designet sted.

- De var nazister, men de var nazister med smak.

FLOTT UTSIKT: Fra Murphy Ranch kan man se ut over havet og ned til Santa Monica og Venice Beach.
FLOTT UTSIKT: Fra Murphy Ranch kan man se ut over havet og ned til Santa Monica og Venice Beach.

Hollywood verdig

Eiendommen tilhørte i sin tid filmcowboyen Will Rogers, også han en av Hitlers store favoritter. Historien om hvordan eiendommen havnet i nazistenes klør er en hollywoodfilm verdig - nesten for utrolig. Den går som følger:

Ifølge historien solgte Rogers i 1933 det luksuriøse stedet til Jessie Murphy, arvingen av en styrtrik gruveeier. Hun skal senere ha blitt sjarmert av en karismatisk tysker vi kjenner kun som Herr Schmidt. Schmidt var Hitlers hemmelige agent i California. Jessie var sterkt fascinert av det paranormale, og var overbevist om at Herr Schmidt hadde overnaturlige evner.

Herr Schmidt overbeviste på sin side Jessie om at han hadde sett fremtiden, som innebar at Amerika ville falle for nazistene, men reises igjen av tyskerne - fra hennes hus.

Med det bakteppet lot Jessie seg overtale til å investere fire millioner dollar og utstyre eiendommen med en egen dieseldrevet kraftstasjon, vanntank på 1500 kubikkmeter til 1,5 millioner liter vann, matlagre, bombesikre tilfluktsrom og 22 soverom. Med andre ord et utopia hvor fascistene kunne leve selvhjulpne og uforstyrret inntil den nye verdensordenen var etablert.

En annen versjon av historien er at Jessie Murphy var et falsk navn for de virkelige eierne, nasjonalsosialisten Norman Stephens og hans kone Winona.

STORE KONSTRUKSJONER: Hitlers amerikanske venner satt opp både vann- og gasstanker som skulle sørge for at 5000 mann kunne leve på eiendommen.
STORE KONSTRUKSJONER: Hitlers amerikanske venner satt opp både vann- og gasstanker som skulle sørge for at 5000 mann kunne leve på eiendommen. Foto: Rehab/FG (Rehab/FG/bauergriffinonline.com/Bulls)

Okkupert av sølvskjorter

Fascismen hadde vært på fremmarsj i USA siden den store depresjonen etter børskrakket i 1929. I California var det en gruppe som var spesielt fanatiske, de såkalte sølvskjortene. De var en slags hollywoodversjon av brun- og svartskjortene i Europa, og det var denne gjengen som flyttet inn på eiendommen.

Her bedrev de militære eksersiser, patruljerte området og satt i gang flere byggeprosjekt, angivelig med støtte fra Tyskland ettersom rikmannsdatteren til slutt skal ha gått tom for penger.

Men selv om eiendommen lå privat til, gikk ikke virksomheten upåaktet hen for urolige naboer.

- Naboene flippet litt ut av alt sammen, størrelsen på konstruksjonene og de rare tingene som skjedde. Men inntil krigen brøt ut, tenkte de bare at det de hadde en litt eksentrisk nabo. Så etter 1940 begynte de å lure: «Vi vet vi har dårlige naboer, men er de virkelig nazister?». Det viste seg de var det, forteller Randy Young.

NYBYGG: Flere bygninger og små bolighus ble reist på eiendommen. All virksomheten - og ikke minst skudd og bråk om nattet - påkalte til slutt naboenes og FBIs oppmerksomhet.
NYBYGG: Flere bygninger og små bolighus ble reist på eiendommen. All virksomheten - og ikke minst skudd og bråk om nattet - påkalte til slutt naboenes og FBIs oppmerksomhet. Foto: Rehab/FG (Rehab/FG/bauergriffinonline.com/Bulls)

FBI arresterte hele hopen

Lokalbefolkningen ble stadig vekket av skudd om natten fra sølvskjortenes øvelser, og overtalte til slutt FBI om å undersøke hva som foregikk på eiendommen. FBI forserte til slutt piggtrådgjerder og elektriske hindre, stormet eiendommen og arresterte okkupantene og Herr Schmidt.

Det viste seg at Schmidt hadde sendt radiomeldinger fra Murhy Ranch til sine kontakter i Berlin. Ingen hørte fra ham igjen.

Tegninger funnet på stedet viste at sølvskjortene hadde planer om å bygge fem bibliotek, flere spisestuer, en gymsal og et svømmebasseng da deres drømmer gikk i knas.

I årene etter krigen ble eiendommen et tilholdssted for et kunstnerkollektiv. Den anerkjente maleren og forfatteren Henry Miller bodde en periode på ranchen. Kunstpatrioten som betalte regningen, Huntington Hartford, fant til slutt andre ting å bruke pengene på og i 1965 tok Los Angeles over. Byen lot imidlertid stedet forfalle, og det ble aldri vurdert å forvandle det om til en turistattraksjon.

I 1978 gjorde en skogbrann det av med store deler av eiendommen og flere av bygningene ble ødelagt. Siden har naturen sakte med sikkert krevd sitt, med unntak av innslag fra fotturister, graffitikunstnere og ikke minst nynazister som stadig skal ta turen opp i åsene over Los Angeles.

Men også historikere og forfattere besøker stedet. En av dem er Susan Suntree, forfatteren av «Sacred Sites: The Secret History of Southern California».

- Jeg har gått turer i området i årevis og kjenner historien om hva som har foregått der. Det er virkelig skummelt og fascinerende. Jeg har alltid vært tiltrukket av ranchen, sier hun.

Myndighetene i LA ønsker å jevne stedet med jorden for å gjøre området attraktiv for fotturister, men foreløpig har ikke planene blitt gjennomført. Skal du rekke å se det som en gang skulle bli et naziparadis, er det på tide å planlegge turen nå ...

STORE PLANER: Tegninger funnet på stedet viste at sølvskjortene hadde planer om å bygge fem bibliotek, flere spisestuer, en gymsal og et svømmebasseng da deres drømmer gikk i knas.
STORE PLANER: Tegninger funnet på stedet viste at sølvskjortene hadde planer om å bygge fem bibliotek, flere spisestuer, en gymsal og et svømmebasseng da deres drømmer gikk i knas. Foto: Rehab/FG (Rehab/FG/bauergriffinonline.com/Bulls)
DIGER EIENDOM: Murphy Ranch er i dag i myndighetenes eie, som har planer om å jevne det gamle naziredet med jorden.
DIGER EIENDOM: Murphy Ranch er i dag i myndighetenes eie, som har planer om å jevne det gamle naziredet med jorden. Foto: Rehab/FG (Rehab/FG/bauergriffinonline.com/Bulls)
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her