I National Geographic Channels nye dokumentarserie «No Man Left Behind» får vi se de virkelige historiene bak kjente militæreoperasjoner. Her et bilde fra episoden om «Slaget om Mogadishu» i 1993. Illustrasjonbildet hentet fra serien.
I National Geographic Channels nye dokumentarserie «No Man Left Behind» får vi se de virkelige historiene bak kjente militæreoperasjoner. Her et bilde fra episoden om «Slaget om Mogadishu» i 1993. Illustrasjonbildet hentet fra serien. Foto: (National Geographic Channels/Casey Crafford))

No Man Left Behind

- Foruten om Gud, vet jeg ærlig talt ikke hvordan vi overlevde de 24 timene

Møt soldatene som deltok i slaget som inspirerte filmen«Black Hawk Down»

Publisert

Året er 1993. Måneden er oktober. I Somalias hovedstad befinner den da 21 år gamle amerikanske Ranger-soldaten Keni Thomas seg. Sersjanten har vært litt over én måned i det borgerkrig-herjede landet. I løpet av de fire ukene, har Thomas og hans medsoldater allerede rukket å utføre over 40 militære operasjoner.

Lite vet Thomas at han i løpet av perioden i det afrikanske landet, vil delta i en av moderne tids mest kjente militæroperasjoner - «Slaget i Mogadishu». Mange kjenner det kanskje bedre som den militære operasjonen som inspirerte boken og senere filmen «Black Hawk Down».

På papiret var det et rutineoppdrag, men i løpet av 30 minutter utviklet det seg til å bli en mørk dag i amerikansk militærhistorie.

- Det går ikke en dag uten at jeg tenker på alle de soldatene som ikke kom hjem den dagen, sier tidligere sersjant Keni Thomas til Side3.

Sendt for å beskytte nødhjelp

Amerikanske soldater har vært i det afrikanske landet som en del av George Bushs operasjon Restore Hope. Målet er at amerikanske soldater skal bistå og beskytte FN og internasjonale hjelpearbeidere med å utføre jobben deres. To år med borgerkrig i landet har ført til at det meste av infrastrukturen har brutt sammen. Rapporter varsler om at rundt 80 prosent av all mat og medisinsk utstyr som blir sendt inn i Somalia, blir stjålet av forskjellige militser. Nødpakkene blir så solgt eller byttet bort mot våpen og annet militært utstyr. Kaoset som herjer har ført til at flere hundre tusen mennesker har dødd av sult. Millioner av mennesker er i hungersnød.

George Bush (til venstre) var presidenten som besluttet å sende amerikanske tropper til Somalia.
George Bush (til venstre) var presidenten som besluttet å sende amerikanske tropper til Somalia.

Amerikanerne er der i utgangspunktet kun for å bidra humanitært, men det snur da en somaliske milits ledet av opprørslederen Mohammed Farrah Aidid sårer og tar livet av amerikanske og pakistanske soldater, samt internasjonale hjelpearbeidere, i juni 1993. Etter angrepet, utlover USA blant annet en dusør på 25.000 dollar for informasjon som kan lede til at Aidid blir arrestert.

I løpet av sommermånedene i 1993 fortsetter angrepene på amerikanske og andre internasjonale tropper som er til stede i landet. En bombe tar livet av fire soldater i august. To uker senere blir syv soldater alvorlig skadet i et annet bombeattentat.

Foruten sersjant Keni Thomas, befinner også sersjant Randy Ramaglia seg i Mogadishu. De er begge US Army Rangers som er blitt sendt til Somalia som en del av spesialstyrken Task Force Ranger.

Søndag 3. oktober har Thomas og Ramaglia fri. Sammen med resten troppen slapper de av. Så langt har de gjennomført over 40 velykkede oppdrag i landet, og denne søndagen tar seg en velfortjent fridag på basen. Noen trener, andre ser på TV. Ramaglia er selv i en intens runde av brettspillet Risk med noen medsoldatene. Rett før klokken 14.00, kommer troppsjefen inn. Alle må gjøre seg klare. Amerikanerne har mottatt tips om hvor to av Aidids nærmeste rådgivere befinner seg. Målet er Omar Salad Elmi og Mohamed Hassan Awale. Oppdraget er enkelt: De to rådgiverne skal arresteres og bringes tilbake til basen. Et enkelt: «snatch and crab»-oppdrag som amerikanerne kaller det.

Men så enkelt skal det ikke bli.

- For oss var det et simpelt rutineoppdrag. Det var som å ta en handletur på butikken. Jeg husker jeg tenkte vi bare kunne la Risk stå - vi ville jo uansett være tilbake på basen innen én time. Så feil kunne jeg ta, sier Ramaglia til Side3.

Randy Ramaglia spilte Risk med noen medsoldater, da de plutselig fikk beskjed om å gjøre seg klare for oppdrag.
Randy Ramaglia spilte Risk med noen medsoldater, da de plutselig fikk beskjed om å gjøre seg klare for oppdrag.

Den tidligere sersjanten er sammen med Thomas, en del av National Geographic Channels nye serie «No Man Left Behind». Serien forteller historier om soldater og etterretningagenter som har blitt fanget bak fiendes linjer. I første episode får vi se historien om hvordan 160 amerikanske spesialsoldater ble fanget i den somaliske hovedstaden.

- Flere av de jeg spilte Risk med den morgenen, kom aldri tilbake, legger Ramaglia til.

Screen9v2

- Inn i sonen

Minutter etter troppsjefen har gitt ordre, befinner Thomas og Ramaglia i Black Hawk-helikoptrene over den somaliske hovedstaden. Totalt er det 160 soldater, 19 militær helikopter og fly, samt 12 kjøretøy som beveger seg mot sentrum av Mogadishu. Mens Delta-soldatene av Task Force Ranger-enheten går igjennom huset der Elmi og Awale skal befinne seg, er Ranger-soldatenes jobb å sikre gatene.

Det tar ikke lang tid før de amerikanske soldatene er under angrep fra somalisk milits. Plutselig kjenner Thomas noe slår han i låret.

- Det var som å bli slått med et balltre. Det var et så kraftig støt at det slo meg i bakken. Jeg kikker ned og ser at et ekstra magasin jeg hadde i lommen er blitt truffet, forteller Thomas i dokumentaren.

Et amerikansk helikopter flyr over Mogadishu.
Et amerikansk helikopter flyr over Mogadishu.

Ifølge Ramaglia, er dette et stort skifte i kampsituasjonen. De amerikanske soldatenes jobb er ikke lenger bare å sikre gaten for soldatene som befinner seg i huset. De er nå under kraftig angrep av somaliske soldater og kjemper om å overleve.

- Vi hadde ganske strenge regler for hvordan vi kunne oppføre oss i kampsituasjoner. Vi hadde for eksempel ikke lov til å skyte tilbake, så lenge vi ikke var 100 prosent sikre på at noen var en trussel, forklarer Thomas.

Nesten samtidig som Delta-soldatene kommer stormende ut av huset med målet, får soldatene beskjed om det som skal endre hele oppdraget: Et Black Hawk-helikopter har blitt skutt ned av somaliske soldater.

Nå er det ikke lenger et «snatch and grap»-oppdrag, men en redningsaksjon. Task Force Ranger får beskjed om å sikre ulykkesstedet, og beskytte eventuelt overlevende i helikopterstyrten.

I det Rangers-soldatene er på vei mot helikopteret, blir deres troppleder skutt. Plutselig er det Thomas er blitt forfremmet til troppleder.

- Uansett hvor godt trent eller lært opp du er, det er ingenting som kan forberede deg på en slik situasjon: En god venn og medsoldat er drept, og plutselig er det du som er sjefen. Det skjer på sekunder. Det er tusen tanker som farer gjennom hodet ditt, men man må bare ta kontroll over situasjonen. For dersom du ikke gjør det, hvem vil gjøre det da? Dine medsoldater vet at det er du som har fått ansvaret. De ser på deg og forventer at du tar kontroll over situasjonen. Så det er bare én ting å gjøre: Ta ansvar. Sjekk våpenet ditt, ta et dypt pust og snu deg til gutta og si «Ok, jeg er sjefen. Dette er hva vi gjør», sier Thomas til Side3.

Keni Thomas ble plutselig forfremmet til troppleder da øverstkommanderende ble skutt.
Keni Thomas ble plutselig forfremmet til troppleder da øverstkommanderende ble skutt.

Ramaglia er enig.

- I en slik situasjon, kommer de utallige timene med trening inn. Er det en ting Rangers er gode på, så er det å trene opp din erstatning. Det høres kanskje brutalt ut, men det er den harde sannheten. Men en slik mentalitet er uvurderlig. Etter Doug ble skutt, var det ingen som stilte spørsmål ved hvem som skulle ta over. Alle visste at det var Keni Thomas' jobb, legger den tidligere sersjanten til.

Et døgn for å overleve

Samtidig som de amerikanske soldatene iler mot ulykkesstedet, stormer også somaliske styrker mot helikopteret.

Det bryter ut skuddveksling mellom amerikanerne og somalisiske soldater.

- Det føltes ut som det var oss mot hele byen. Det kom ild fra alle kanter, sier Ramaglia i dokumentaren.

Mens de amerikanske styrkene på bakken forsøker å nå først frem til helikopteret, forsøker et annet Black Hawk-helikopter å nå frem til sine medsoldater. Mike Durant er mannen bak spakene.

Bilde av Black Hawk-helikopteret Mike Durants er pilot forunder et annet oppdrag i Somalia.
Bilde av Black Hawk-helikopteret Mike Durants er pilot forunder et annet oppdrag i Somalia.

- Plutselig sier det bare bang. Vi ble truffet av en rakettkaster. Vi spant så raskt... Jeg var overbevist om at vi kom til å dø, sier Durant i dokumentaren.

Situasjonen virker håpløs. Nok et helikopter er skutt ned. Nå er det plutselig to ulykkessteder, og bakketroppene er under harde angrep. Flere amerikanske soldater er blitt drept, mange skadet. Thomas beordrer sine menn å søke ly i nærliggende hus.

- Det var en umulig kamp. Vi kjempet mot lokale soldater som kjente hvert hjørne, hus og gate i den byen. Å kjempe i urbane miljøer er vanskelig nok, men i Mogadishu er det nesten umulig. Det er en blanding av hus og skur, trange gater og smug. I tillegg var i kraftig undertall mot de somaliske soldatene og mobben som nærmet seg. For hver vår mann hadde de 20 menn, kanskje til og med 30 menn, forteller Thomas.

Ved ulykkesstedet har Durant våknet til live. Han er stygt skadet. Hans co-pilot er død. Og vondt skal bli verre: Det er de somaliske soldatene som ankommer  ulykkesstedet først.

- Den første tanken min er hvordan jeg har overlevd styrten. Jeg klarer ikke bevege meg, ikke kan jeg gjemme meg - jeg er stygt skadet. I det fjerne kan jeg høre mobben nærme seg. Det hørtes ut som det er Døden som banker på. Jeg husker at jeg var tenkte jeg var en død mann, så fort de oppdaget meg, sier piloten i «No Man Left Behind».

Et av de få bildene som er tatt av amerikanske soldater under «Slaget om Mogadishu». Bildet viser en gate i den somaliske hovedstaden.
Et av de få bildene som er tatt av amerikanske soldater under «Slaget om Mogadishu». Bildet viser en gate i den somaliske hovedstaden.

Da de somaliske soldatene ankommer helikoptervraket, giver de løs på Durant. Slag og spark gjør at piloten svimer av flere ganger. Flere hundre somaliske soldatene banker opp og mishandler Durant på det groveste. Det eneste som redder den hardt skadde piloten, er en geriljaleder som mener det kan være lurt å beholde amerikaneren som et gissel.

Mogadishu-milen

Thomas og Ramaglia har sammen med de andre i Task Force Ranger, søkt ly i flere hus i sentrum. Det er først i nattens mørke, at Ramaglia får tid til å reflektere over det de nettopp har vært igjennom.

- Det var først da jeg gikk rundt å det huset, luktet blodet, hørte folk skrike og så alle de skadde at jeg trodde vi ikke kom til å komme oss hjem i live, sier den tidligere sersjanten på telefon til Side3.

Håpet om overlevelse hviler på en ny redningsaksjon fra den amerikanske basen. Målet for soldatene er byens fotballstadion, cirka én og en halv kilometer fra huset soldatene har søkt tilflukt i. Her holder blant annet pakistanske og malaysiske styrker til som en del av FN-styrkene. Den amerikanske basen sender en militærkonvoi som skal frakte soldatene til stadion. Problemet er bare at det er for få kjøretøy - det er ikke plass til alle soldatene. Konvoien har kun plass til de skadde soldatene.

- Kødder du med meg, var alt jeg tenkte da, sier Ramaglia til Side3.

Ramaglia og Thomas må sammen med de andre uskadde, komme seg til stadion til fots. Den amerikanske milen vil senere kun bli kjent som «Mogadishu-milen».

Til tross for at det er tidlig om morgenen, tar det ikke lang tid før amerikanerne er under angrep på ny. Klokken har så vidt passert 06, men kuler flyr fra alle kanter. Plutselig kjenner Ramaglia noe som biter han i venstre skulder.

- Det var som å bli slått med en slegge. Men jeg bare fortsatte å løpe. Jeg skulle komme meg ut av den byen i live, forklarer den tidligere soldaten.

Randy Ramaglia får skuddskaden behandlet.
Randy Ramaglia får skuddskaden behandlet.

Samtidig som Thomas, Ramaglia og de resterende soldatene i Task Force Ranger kommer seg til stadion med livet i behold, er Durant fortsatt i fangenskap hos somalierne. Utrolig nok er helikopter-piloten like i nærheten og kan høre skuddvekslingen godt.

Mike Durant ble holdt fanget i 11 dager før han til slutt ble løslatt.
Mike Durant ble holdt fanget i 11 dager før han til slutt ble løslatt.

- Jeg trodde det betydde at de visste hvor jeg var. Lydene ble bare høyere og høyere. Jeg trodde de skulle storme gjennom døren. Men plutselig ble lyden av skudd og eksplosjoner svakere, etterhvert var den plutselig borte. Da gikk det opp for meg at de ikke ante hvor jeg befant meg, sier Durant.

I løpet av de neste dagene blir Durant avhørt en rekke ganger. Til slutt slipper gisseltakerne en video til amerikanerne som viser at Durant er i live. Filmen gir Thomas' og Ramaglia et nytt sjokk.

- Beskjeden om at Mike var i live, var todelt. Vi jublet som gale, samtidig følte jeg at vi hadde mislykket som kamerater. Vi (Ranger-soldater red. anm.) forlater ikke en medsoldat. Det gjør vi bare ikke. Beskjeden om at vi hadde forlatt en av våre egne var tung å svelge, sier Ramaglia til Side3.

Thomas er enig.

- Selv 23 år etter det skjedde, er jeg fortsatt sinna på situasjonen. At vi klarte å forlate en skadet kamerat er utilgivelig. Jeg er så utrolig takknemlig over at vi fikk han tilbake i live, sier Thomas.

Etter elleve dager med knallharde mekling, får amerikanere forhandlet frem Durants løslatelse.

Screen9v2

- Vet ikke hvordan vi overlevde

Total mister 18 amerikanske soldater livet og 73 blir skadet i løpet av de 24 timene i Mogadishu. Også en malaysisk soldat blir drept og syv skadet. To pakistanske soldater blir også hardt skadet. Hvor mange som blir drept eller skadet på den somaliske siden er mer usikkert. Kilder anslår alt fra 300 somaliske soldater til så mange som 2000 mistet livet i løpet av et det skjebnesvangre døgnet.

Randy Ramaglia fikk audiens hos president Bill Clinton grunnet sin deltagelse i Somalia.
Randy Ramaglia fikk audiens hos president Bill Clinton grunnet sin deltagelse i Somalia. Foto: Randy Ramaglia

- Foruten om Gud, vet jeg ærlig ikke hvordan vi kom oss ut av det der med livet i behold. Vi var gode i jobben vår, men det var nok mer flaks enn dyktighet, mener Thomas.

Ramaglia jobber i dag som brannmann, mens Thomas er en suksessfull countrymusiker i USA. Førstnevnte sier at de 24 timene har påvirket han gjennom hele livet.

- Opplevelsene i Somalia har fått meg til å verdsette de små tingene i livet. De timene i Mogadishu var vel første gang jeg virkelig fryktet for mitt eget liv. Jeg er bare glad vi kom oss ut av det med livet i behold.

I kjølevannet av den feilslåtte aksjonen, trakk amerikanske tropper seg ut av Somalia.

Se «No Man Left Behind» på National Geographic Channel mandager klokken 21.00.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her